Vihreät ja keskusta nokittelevat toisiaan: riidan­aiheiden lista on pitkä – ”Se ei voi jatkua näin”

Vihreiden ex-puheenjohtaja Osmo Soininvaaran mielestä hallituskoalitio on harvinaisen hajanainen.

8.7.2019 6:02

Hallituksella on yhteistä matkaa takanaan vain runsas kuukausi, mutta julkisesta keskustelusta voi helposti saada kuvan, että keskusta ja vihreät eivät kykene löytämään yhteistä säveltä edes kuuttikuolemien ehkäisyssä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ennustaakin hallitukselle vielä vaikeita aikoja ja loppukautta.

– Tai eihän sitä kukaan tiedä kuinka monta viikkoa tätä on jäljellä, mutta maksimissaan neljä vuotta.

– Kyllä tässä hallituskoalitio on harvinaisen hajanainen, Soininvaara sanoo.

Osmo Soininvaara (vihr).

Vihreiden ja keskustan riidanaiheiden lista on pitkä.

Aktiivimallin purku, pakolaispolitiikan linjaukset, jalkapannat, turpeenkäyttö, sellutehdashankkeet ja hakkuut vain päällimmäisinä.

Viimeisin julkinen mittelö käytiin viikonloppuna maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin (kesk) tuomitessa vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon puheet tuotantoeläinten kohtelusta.

Keskustan ex-kansanedustajan Sirkka-Liisa Anttilan mukaan välien kiristyminen johtuu pitkälti puolueiden toimintakulttuurin eroista ja siitä, että vihreiden edustajat ovat antaneet julkisuuteen hallitusohjelman vastaisia kannanottoja.

– Se ei vahvista hallituksen uskottavuutta, sen takia se pitäisi saada lopetettua. Hallitus on joukkue ja uskottavuus syntyy yhdessä toimimisesta.

– Vihreiden täytyisi asettua samaan riviin, sillä yhteisesti sovittu hallitusohjelma sitoo jokaista puoluetta.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk).

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoitti Twitterissä, että keskusta osaa kuitenkin pitää vihreät paremmin kurissa kuin kokoomus.

Anttila uskoo, että kaikilla hallituksen osapuolilla on tahto yrittää yhdessä.

Hän jaksaa edelleen uskoa tilanteen rauhoittumiseen, kun hallitus saa käytyä keskustelua yhteisistä ”pöytätavoistaan”.

– Enkä minä ole ketään tuomitsemassa, vaan yritän ohjata lempeästi oikealle tielle.

– Tässä ollaan hallituspolitiikan opintien alussa. Ja silloin on tärkeää löytää yhteiset raiteet. Se ei voi jatkua näin, se on selvä.

Soininvaaran mukaan hallituksen alkukankeudet olivat kuitenkin odotettavissa monestakin syystä.

– Kyllä se oli ennustettavissa, että näin tässä käy, koska nimenomaan ilmastonmuutoksen osalta puolueiden tavoitteet ovat niin erilaiset. Keskustan mukaan muu maailma saa hoitaa ongelman ja meillä on toisenlainen näkemys asiasta, Soininvaara sanoo.

Hän ihmettelee muun muassa keskustan näkemystä turpeen käytöstä.

– Samalla he ovat kovin vihaisia kivihiilen käytöstä, mutta ei turpeen, vaikka turve on paljon kivihiiltä pahempi polttoaine. Kyllä tässä on selvä tavoitteiden ristiriita.

Paljon on hänen mukaansa kuitenkin selitettävissä keskustan kannatuksen syöksykierteellä. Ylen viime viikon mittauksessa keskustan kannatus oli vajonnut ennätyksellisen alas 11,7 prosenttiin.

– Totta kai se johtaa siihen, että he ovat paniikissa. Eiväthän nämä agraaripuolueet muissa maissa kovin vahvoilla ole.

Soininvaaran mukaan taustaongelmana on se, että Suomessa ollaan kovaa vauhtia etenemässä kohti vahvempaa mielikuvapolitikointia.

Hän mainitsee muun muassa vihreiden ja keskustan kiistelyn siitä, onko Suomen pakolaispoliittinen linja muuttunut vai ei.

– Ei siinä, onko se muuttunut vai eikö ole. Vaan siinä, pitäisikö sitä muuttaa vai pitää ennallaan. Siinä on ainoa oikea riidanaihe.

Soininvaara osaa kuitenkin odottaa kitkaa myös muiden puolueiden, kuten vihreiden ja sdp:n välillä.

Tuo riita tulee hänen mukaansa koskemaan ainakin työperäistä maahanmuuttoa ja saatavuusharkinnan poistoa, jota sdp vastustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?