Lintilä: Viron alkoholi­veron laskulla voi olla seurauksia Suomen vero­päätöksille – ministeriö seuraa viinarallia

Julkaistu:

Virossa oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien veronalennus astui voimaan viikko sitten maanantaina.
Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan Viron alkoholin veronalennuksilla saattaa olla vaikutusta siihen, miten Suomen alkoholiveron alennus lopulta kohdennetaan.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että seuraamme, miten Viron alkoholiveron alennus tulee vaikuttamaan matkustajatuontiin ja onko sillä jotain vaikutuksia meidän päätöksiimme, Lintilä sanoo.

Virossa oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien veronalennus astui voimaan viikko sitten maanantaina.

Uutinen veronalennuksista tuli kuitenkin julki vasta 29.5, eli vain vajaa viikko ennen hallitusohjelman julkistamista.

Valtiovarainministeriö ennakoi jo huhtikuun puolivälissä, että Virossa tullaan alentamaan alkoholiveroa.

Myös ministeriön neuvotteluissa esillä olleista ja huhtikuun puolivälille kirjatuista muistioista käy ilmi, että alkoholiveron korotuksista olisi tullut vm:n mukaan pidättäytyä ennen kuin Viron alkoholiveron mahdollisista alennuksista on tietoa.

Muistiossa todetaan, että Viron veronkorotuksista huolimatta Viron ja Suomen väliset hintaerot ovat edelleen merkittäviä.

Suomen alkoholivero nousemassa

Hallitusohjelman kirjaus alkoholiveron maltillisen korottamisen jatkamisesta 50 miljoonalla eurolla tullaan Lintilän mukaan joka tapauksessa toteuttamaan riippumatta Viron veronalennuksesta.

– Meillä on hallitusohjelmassa kirjaus, että alkoholiverotusta tullaan kiristämään tuottoarviolla 50 miljoonaa. Mutta milloin tämä tullaan tekemään, sitä ei ole määritetty, Lintilä sanoo.

Mitään päätöksiä siitä, minkä luokan veroja Suomessa tullaan alkoholin osalta nostamaan, ei myöskään ole vielä tehty.

Suomessa alkoholin matkustajatuonnin osuus kokonaiskulutuksesta on vm:n mukaan noin 15 prosenttia, ja noin puolet ulkomailta tuodusta alkoholista tuodaan edelleen Virosta.

Ennen Viron viime viikon veronalennusta etenkin oluen hintaerot Viron ja Suomen välillä jäivät vm:n mukaan suhteellisin pieniksi. Väkevien juominen hintaero oli sen sijaan huomattavasti suurempi.

– Suomalaisten suosimissa kaupoissa Tallinnassa tai laivoilla nelosoluen hinnat ovat tyypillisesti noin n. 70–80 prosenttia keskioluen halvoista hinnoista Suomessa. Tyypillisten viinapullojen hinnat ovat puolestaan n. 50–70 prosenttia Suomen hintoihin verrattuna, muistiossa todetaan.

Alkoholiveron korotusten riskinä onkin kotimaisen verollisen kulutuksen korvautuminen matkustajatuonnilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt