Laura Huhtasaari aikeista sulkea perussuomalaisten ryhmä ulos EU:n vastuupaikoilta: ”Kartellitoimintaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Laura Huhta­saari aikeista sulkea perus­suomalaisten ryhmä ulos EU:n vastuu­paikoilta: ”Kartelli­toimintaa”

Laura Huhtasaaren mukaan olisi kohtuullista, että ID-ryhmä saisi edes sille kuuluvan suhteellisen osuuden parlamentin merkittävistä paikoista.

6.7.2019 19:56

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari kritisoi kovasanaisesti Euroopan parlamentin valtaryhmien aikeita sulkea perussuomalaisten uusi Identiteetti ja demokratia (ID) -ryhmä EU:n merkittävien vastuupaikkojen ulkopuolelle.

– Liittovaltiomyönteiset voimat puhuvat paljon demokratian kriisistä, kun häviävät vaaleja konservatiiveille ja kansallismielisille, mutta itse toimivat epädemokraattisesti, kun liittoutuvat blokkina kansallismielisiä vastaan Euroopan parlamentissa, Huhtasaari sanoo.

Euroopan parlamenttiryhmät EPP, sosialidemokraatit, liberaalit ja vihreät aikovat varmistaa, että uusi oikeistopopulistien ID-ryhmä jää ilman merkittäviä vastuupaikkoja Euroopan parlamentissa. ID-ryhmään kuuluu Suomesta perussuomalaiset.

Euractive ja Politico kertovat, että ID-ryhmän nimitykset valiokuntien puheenjohtajiksi pyrittäisiin torppaamaan asettamalla kaikille sen ehdokkaille vastaehdokas, jolle muut parlamenttiryhmät sitoutuisivat antamaan äänensä.

ID-ryhmä on toivonut puheenjohtajan paikkaa etenkin maatalousasioiden ja oikeudellisten asioiden valiokuntaan.

Huhtasaaren mukaan olisi vähintäänkin kohtuullista, että Euroopan parlamentin suurin kansallismielinen ryhmä saisi edes sille kuuluvan suhteellisen osuuden parlamentin varapuhemiesten ja valiokuntien puheenjohtajien paikoista.

73 edustajan oikeistopopulistien ID on Euroopan parlamentin viidenneksi suurin ryhmä, eli vain hieman pienempi kuin 74 edustajan Vihreä ryhmä.

Euroopan parlamentissa valiokuntien puheenjohtajuudet on tavallisesti jaettu ryhmien välillä d´Hondtin menetelmän perusteella, jolloin jokaiselle ryhmälle taataan ainakin jonkin verran vastuupaikkoja.

Kyse on kuitenkin vain vakiintuneesta toimintatavasta, ei varsinaisesta säännöstä.

Huhtasaari kuitenkin ennustaa, että kansallismielisten osuus parlamentin edustajapaikoista kasvaa vielä paljon suuremmaksi tulevissa vaaleissa, jolloin vastaavasta poissulkemisesta tulee yksinkertaisesti mahdotonta.

– "Minun kanssani on niin helppo olla, kun tehdään just niin kuin minä sanon." Tällainen kartellitoiminta voi toimia vain toistaiseksi. Kansallismieliset tulevat lisäämään paikkojaan vaalit kerrallaan, Huhtasaari sanoo.

ID-ryhmään kuuluvat perussuomalaisten lisäksi myös Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?