Perussuomalaisten ryhmältä ollaan sulkemassa pääsy EU:n vastuupaikoille – Halla-aho: ”Periaatteilla on pyyhitty takapuolta”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen: ID-ryhmän paikat jaetaan EPP:n, sosiaalidemokraattien, liberaalien ja vihreiden kesken.

6.7.2019 16:08

Euroopan parlamenttiryhmät EPP, sosialidemokraatit, liberaalit ja vihreät aikovat varmistaa, että uusi oikeistopopulistien ryhmä Identiteetti ja demokratia (ID) jää ilman merkittäviä vastuupaikkoja Euroopan parlamentissa. ID-ryhmään kuuluu Suomesta perussuomalaiset.

Euractive ja Politico kertovat, että ID-ryhmän nimitykset valiokuntien puheenjohtajiksi pyrittäisiin torppaamaan asettamalla kaikille sen ehdokkaille vastaehdokas, jolle muut parlamenttiryhmät sitoutuisivat antamaan äänensä.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vahvistaa, että ID-ryhmän toivomat valiokuntien puheenjohtajapaikat tullaan jakamaan EPP:n, sosialidemokraattien, liberaalien ja vihreiden kesken. Puheenjohtajan paikkoja ryhdytään jakamaan ensi viikolla.

Pietikäinen perustelee toimintaa sillä, että puheenjohtajapaikkaa pitäviltä ryhmiltä täytyy voida odottaa yhteistyökykyä ja -tahtoa, ja antaa esimerkkinä istuntotavat.

– Tämä liittyy vaikkapa välihuuteluihin tai siihen, noustaanko seisomaan, kun soitetaan kansallishymni. Voidaanko luottaa siihen, että puheenjohtaja ei käytä valtaansa väärin, eli jättää kutsumatta kokouksen koolle tai keskeyttää kokouksen. Tai vie asiallisesti sisältöesityksiä eteenpäin.

 

Viimeinen pisara monelle tuntuu olleen Ranskan Kansallisen liittouman (RN) alkuviikkoinen protesti parlamentin avajaisissa Ranskan Strasbourgissa. Kun salissa kajahti ilmoille Beethovenin Oodi ilolle -sävellys, Euroopan hymni, jäivät RN:n edustajat istumaan muiden noustessa seisomaan.

Nigel Faragen johtaman Brexit-puolueen edustajat taas yhtyivät protestiin kääntämällä selkänsä.

ID-ryhmän vastaisissa toimissa mukana olevien ryhmien kirjo osoittaa Pietikäisen mukaan, että kyse ei ole vain ”samanmielisten puolueiden salajuonesta”.

– Vaan (kyse on) siitä, että sitoudutaan noudattamaan perussopimuksia ja kunnioittamaan parlamentin työjärjestystä. Eli siihen, ettei kikkailla eikä sikailla, vaan etsitään ratkaisua.

– Demokratia on yhteisten asioiden hoitamista. Ei sitä, että jos saa riittävästi paikkoja, niin kaikella yhteisellä peruspohjalla voi pyyhkiä pyllyä, Pietikäinen sanoo.

Myös Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) toteaa, että parlamentin suuri enemmistö haluaa vain minimoida ID:n kaltaisten ryhmittymien mahdollisuudet jarruttaa unionin toimintaa ja kehitystä.

– Äärioikeistolaiset ryhmittymät ovat aikaisemman kokemuksen pohjalta perustaneet oman työnsä parlamentissa lähinnä ajatukselle ”hajota ja hidasta”.

– Heidän toimintakeinonaan on valitettavan usein jarruttaa lakihankkeiden etenemistä parlamentissa, ja todistella sitten kuinka EU ei muka toimi, Kumpula-Natri sanoo.

Sirpa Pietikäinen (kok).

Uuden ID-ryhmän muodostamisessa mukana ollutta perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa ei kuitenkaan yllätä muiden ryhmien suunnitelmat.

Halla-aho muistuttaa, että vastaavaa ulossulkemista tapahtui jo viime kaudella EFDD:tä ja ENF:ää kohtaan.

– Olen meidän meppiemme kanssa tästä aiheesta keskusteluja käynyt. He olivat vähän yllättyneitä siitä, että näin voidaan toimia, mutta totesin heillekin, että tämä on nähty jo edellisellä kaudella.

– En ole siinä mielessä yllättynyt. Tämä on eurooppalaisen päätöksenteon moraalia, Halla-aho sanoo.

Miapetra Kumpula-Natri (sd).

Tällä kertaa toimintaa on kuitenkin kyseenalaistettu laajemmin, sillä oikeistopopulistit kasvattivat edustajamääräänsä toukokuun eurovaaleissa.

73 edustajan oikeistopopulistien ID on Euroopan parlamentin viidenneksi suurin ryhmä, eli vain hieman pienempi kuin 74 edustajan Vihreä ryhmä.

Euroopan parlamentissa valiokuntien puheenjohtajuudet on tavallisesti jaettu ryhmien välillä d´Hondtin menetelmän perusteella, jolloin jokaiselle ryhmälle taataan ainakin jonkin verran vastuupaikkoja.

ID-ryhmä on toivonut puheenjohtajan paikkaa etenkin maatalousasioiden ja oikeudellisten asioiden valiokuntaan. Tällä perusteella ID-ryhmän olisi tullut saada ainakin toinen näistä paikoista.

Halla-ahon mukaan kyse on kuitenkin vain vakiintuneesta toimintatavasta, ei varsinaisesta säännöstä.

– Nyt kun parlamenttiin on tuullut isompia kansallismielisiä ryhmiä niin näillä periaatteilla on pyyhitty takapuolta. Epäreiluahan se tietenkin on, että sääntöjä ei noudateta, mutta se ei ole meidän käsissämme.

ID-ryhmään kuuluvat perussuomalaisten lisäksi myös Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue.

Suomesta ID-ryhmään kuuluvat perussuomalaisten europarlamentaarikot Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari.

Jussi Halla-aho (ps).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?