Suomen EU-puheenjohtajuus käynnistyi kikyllä – eri maiden ministerit vääntävät teollisuuden ilmastovastuusta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Suomen EU-puheenjohtajuus käynnistyi kikyllä – eri maiden ministerit vääntävät teollisuuden ilmastovastuusta

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni odotteli ministerikollegoitaan perhekuvaan torstaina Finlandia-talolla.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni odotteli ministerikollegoitaan perhekuvaan torstaina Finlandia-talolla.

Julkaistu: 5.7.2019 10:44

Kilpailukykykyministerien kokous aloitti Suomen EU-puheenjohtajakauden. Ensimmäistä kokousta johtivat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja työministeri Timo Harakka.

Suomen EU-puheenjohtajakausi lähti kunnolla käyntiin elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk) johtamalla kilpailukykyministerien kokouksella torstaina. Kaksipäiväisen kilpailukykyministerien kokouksen ensimmäisenä päivänä keskityttiin tutkimukseen ja innovaatioihin.

Perjantain kokouksen aiheena ovat sisämarkkinat, teollisuus, digitalisaatio ja kestävä talouskasvu. Aamukokousta johtaa työministeri Timo Harakka (sd).

Kulmunin ja Harakan isännöimä kokous on ensimmäinen kuudesta epävirallisesta ministerikokouksesta, jotka järjestetään Suomen heinäkuusta vuoden loppuun kestävällä puheenjohtajakaudella.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni johti puhetta torstain kilpailukykyministerien kokouksessa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni johti puhetta torstain kilpailukykyministerien kokouksessa.

Kauden muut epäviralliset ministerikokoukset ovat ympäristöministerien tapaaminen (11.-12.7.), oikeus- ja sisäministerien tapaaminen (18.-19.7.), ulko- ja puolustusministerien tapaaminen (28.-30.8.), valtiovarainministerien ja euroryhmän tapaaminen (13.-14.9.) ja maatalousministerien tapaaminen (22.-24.9.).

Epävirallisten kokousten lisäksi Brysselissä ja Luxemburgissa pidetään kauden aikana yhteensä 37 ministerineuvoston virallista kokousta.

Kulmuni kertoi tiedotusvälineille perjantaiaamulla, että uskoo kokousmaiden olevan yhtä mieltä siitä, että myös teollisuuden täytyy osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kulmuni toivotti kaikki vieraat yksitellen tervetulleeksi. Kuvassa Irlannin kauppa-asioista vastaava ministeri John Halligan.

Kulmuni toivotti kaikki vieraat yksitellen tervetulleeksi. Kuvassa Irlannin kauppa-asioista vastaava ministeri John Halligan.

Suomi tavoittelee kilpailukykykysymyksissä ensisijaisesti Kulmunin mukaan sitä, että EU ylipäänsä pystyy olemaan kilpailukykyinen verrattuna muihin maanosiin.

– Tietenkin meille on tärkeätä myös se, että tehdään ilmastonmuutoksen vastaista työtä siten, että ollaan samalla kilpailukykyisiä ja että muutoksia tehdään sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti.

– Tavoittelemme sitä, että säilytetään meidän teollisuus täällä ja samalla pystytään myös luomaan paljon uutta teollisuutta, kun tehdään asiat fiksusti.

Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan on kirjattu tavoitteiksi esimerkiksi sisämarkkinoiden vahvistaminen, sääntöihin perustuvan kauppapolitiikan edistäminen ja koulutuksen ja erityisesti Erasmus-ohjelman ja superyliopistoverkoston perustamisen suunnitteleminen.

Ministerit kokoontuvat kokouspäivänä perinteisesti perhekuvaan.

Ministerit kokoontuvat kokouspäivänä perinteisesti perhekuvaan.

Puheenjohtajakausi tarkoittaa Euroopan unionin neuvoston kiertävää puheenjohtajuutta. Ministerineuvostoksikin kutsuttu Euroopan unionin neuvosto päättää EU-lainsäädännöstä yhdessä parlamentin kanssa ja edustaa jäsenmaita, joista neuvoston kokouksiin osallistuvat hallitusten ministerit tai valtiosihteerit.

Kausi osuu Suomelle hyvin merkittävään saumaan, sillä kauden aikana valitaan EU-komission uudet komissaarit ja uudet europarlamentaarikotkin aloittelevat kauttaan. Kauden aikana käydään myös jatkoneuvottelut EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä eli budjetista vuosille 2021-2027.

Tämänhetkisen tiedon mukaan myös Brexitin, eli Britannian EU-eron pitäisi tapahtua vielä kauden aikana lokakuun loppuun mennessä.

Tuoreimmat osastosta