IS-kysely: Vain puolet keskustan kentästä uskoo puolueen nostavan kannatustaan hallituksessa: ”Tappio olisi kuulunut niellä ja toimia sen mukaisesti”

Osa keskustan kentästä myöntää suoraan olevansa pettynyt päätöksestä lähteä historiallisen vaalitappion jälkeen hallitukseen.

Vain noin puolet keskustan kenttäväestä uskoo puolueen kykenevän nostamaan kannatustaan hallituksesta käsin.

4.7.2019 16:27

Ehdoton valtaosa keskustan kentästä kannattaa Ilta-Sanomien kyselyssä yhä puolueen päätöstä lähteä hallitukseen.

Sen sijaan vain noin puolet (53,7 prosenttia) uskoo keskustan kykenevän hallituksesta käsin nostamaan kannatustaan. Kannatuksen kasvun mahdollisuuteen ei uskonut 22,3 prosenttia vastaajista.

IS lähetti kyselyn 708 keskustan keskeiselle kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä.

Monen mielestä keskusta olisi kyennyt todennäköisemmin nostamaan kannatustaan oikeanlaisella oppositiopolitiikalla.

– Ei hallitusvastuussa oleva puolue yleensä kannatustaan nosta, kyllä se laskee. Nyt seuraaviin vaaleihin muodostuu kahdeksan vuoden hallitusvastuun putki, joten on aika todennäköistä, että hankalat vaalit tulevat neljän vuoden päästä, yksi keskustalainen kommentoi.

– Tappio olisi kuulunut niellä ja toimia sen mukaisesti. Sitähän äänestäjät halusivat. Mutta tässäkään kohden Sipilä ei voinut olla puuttumatta asioihin. Valta sokaisee, toinen kirjoittaa.

Keskustan eduskuntavaalien 13,8 prosentin kannatus ja 18 eduskuntapaikan menestys olisivat näyttäneet suurimmalle osalle muista puolueista suuntaa oppositioon. Vaan ei keskustalle.

Kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne viestitti toivovansa keskustaa mukaan hallitusneuvotteluihin, kysyi puolue mielipidettä puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäseniltä.

80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä, kunhan keskustan kynnyskysymykset toteutuvat.

IS:n kyselyn tulokset vastaavat pitkälti keskustan huhtikuussa kentälleen tekemän kyselyn tuloksia.

Keskustan kentästä hallitukseen lähtöä pitää IS:n kyselyn mukaan edelleen oikeana ratkaisuna 80 prosenttia vastaajista. Vain 13,3 prosenttia oli sitä mieltä, että keskustan olisi tullut suunnata oppositioon.

Useimpien vastaajien mielestä on kannatuslukujakin tärkeämpää olla mukana vaikuttamassa ja tasapainottamassa hallituspolitiikkaa.

– Aina pitää pyrkiä hallitukseen, jos ohjelma on sellainen että se voidaan hyväksyä ja puolueen tavoitteita voidaan edistää.

– Ainoa tapa saada omia asioita eteenpäin on olla hallituksessa ja sehän tietää yleensä ohdakkeisia aikoja seuraavissa vaaleissa.

Kannatuksen nousu edellyttää kentän mukaan kuitenkin hallitusyhteistyössä onnistumista.

– Voimme tehdä parempaa politiikkaa kuin kokoomuksen kanssa teimme. Punamulta sopii paremmin keskustalle.

Myös hallituksen kakkospuolueen asema nähdään positiivisena.

– Hallitusvastuu yleensä painaa – erityisesti jos sattuu olemaan pääministeripuolue. Nyt kun keskusta on ”vain” hallituskumppani, ei ole kovinkaan varmaa mihin suuntaan kannatus kehittyy.

Moni povaa kuitenkin hallitustaipaleesta keskustalle myös vaikeaa.

– Nyt jo on nähtävissä, että maahanmuutto-, ilmasto- ja talouspolitiikassa on erilaiset näkökannat käytännön toimenpiteissä. Lisäksi sote on aina vaikea.

Osa vastanneista myöntää kuitenkin suoraan olevansa pettynyt päätöksestä lähteä historiallisen vaalitappion jälkeen hallitukseen.

– Ahneus oli liian suuri pojilla olla mukana leikkimässä, eivät ymmärtäneet minkä tyhmyyden ovat tehneet, eräs keskustalainen kommentoi.

– Oli virhe lähteä mukaan hallitukseen koska kannatus oli mitä oli. Kansa oli puhunut ja sitä olisi pitänyt kuunnella.

NÄIN KYSELY TEHTIIN:

IS tavoitti sähköpostitse 708 keskustan kentän jäsentä, joista kyselyyn vastasi 300 henkilöä, eli 42 prosenttia tavoitetuista.

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.

Vastausaika oli 28.6-3.7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?