Rinne kuvaili EU-kokouksia rennoiksi: ”Siellä istuvat Merkel ja kuka tahansa nyt istuukaan”

Julkaistu:

Pääministeri Antti Rinne saa tänään Kesärantaan vieraakseen EU:n väistyvän komission ja sen puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin. Keskusteluja käydään illallisen merkeissä.
Pääministeri Antti Rinne (sd) saa tänään Kesärantaan vieraakseen EU-komission sen väistyvän puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin johdolla. Rinne kertoi komission vierailusta ja Brysselissä pitkäsi venähtäneestä alkuviikon EU:n päämiesten kokouksesta Lohjan pääkirjastossa, jossa hän oli esittelemässä hallitusohjelmaa kansalaisille.

– Nykyinen komissio Junckerin johdolla tulee tänään ja ollaan illalla Kesärannassa syömässä. Huomenna sitten kokoustetaan, Rinne sanoi.

EU-komissio tulee Helsinkiin tervehdyskäynnille Suomen EU-puheenjohtajuuskauden alettua heinäkuun alussa. Junckerin lisäksi Helsinkiin saapuvat lähes kaikki 28 komissaaria. Hallituksen ja komission välisissä keskusteluissa käydään läpi Suomen EU-puheenjohtajuuskautta. Varsinaiset keskustelut käydään perjantaina Säätytalolla. Rinteen mukaan yksi keskeinen teema tulee olemaan se, miten eurooppalaista turvallisuutta vahvistetaan.

Rinne valaisi kirjastokiertueen yleisölle myös vaikutelmiaan siitä, miten hän on pääministerinä kokenut EU:n päämiesten kokousten tunnelman.

– Hyvin oli rennot olosuhteet. Jos ajattelee, että siellä istuu Merkel ja kuka tahansa nyt istuukaan, niin ulospäin tulee sellainen kuva, että jäykkä paikka, missä ei vitsit lentele. Se on ihan päinvastoin. Hyvin vapaasti keskenään puhutaan, vaikka on vaikeita asioitakin.

Rinne muistutti istuneensa uransa aikana 20 vuotta erilaisissa neuvottelupöydissä, eikä EU:n pääministerien kokousten tunnelma ole hänen mielestään ”ainakaan huonoimmasta päästä”.

Rinteellä on takanaan pitkäksi venynyt EU:n päämiesten kokous eurovaalien jälkeisen unionin kärkipaikoista. EU-maiden johtajat eivät saaneet nimityskeskustelussa ratkaisua aikaiseksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yli 20 tuntia kestäneistä keskusteluista huolimatta. Tuloksia saatiin aikaiseksi vasta ottamalla neuvotteluihin yksi lisäpäivä. Junckerin seuraajaksi nousee Saksan pitkäaikainen puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi tuo Helsinkiin jatkuvana nauhana epävirallisia ministerikokouksia. Torstaina ja perjantaina Finlandia-talolla kokoustavat EU:n kilpailukykyministerit.

Ensi viikolla Helsinkiin saapuvat ympäristöministerit ja sitä seuraavalla viikolla vuorossa ovat oikeusministerit. Elokuu alkaa epävirallisella puolustusministerien kokouksella ja päättyy ulkoministerien tapaamiseen.

Suomi toimii heinäkuusta eteenpäin puoli vuotta EU:n puheenjohtajamaana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt