Kolmasosa keskustan kentästä toivoo edelleen Annika Saarikosta puolueen puheenjohtajaa ensi kesäkuussa

Syyskuussa valittavalla keskustan puheenjohtajalla on puoli vuotta aikaa saada kannatus nousuun, tai vuoden 2020 kesäkuussa on kovat paineet vaihtaa puheenjohtajaa.

Annika Saarikko on on jättäytynyt keskustan puheenjohtajakisan ulkopuolelle elämäntilanteeseensa vedoten.

4.7.2019 6:00

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk) suosio keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi ei ota laantuakseen, ja kolmasosa keskustan kentästä toivookin hänestä edelleen puolueen seuraavaa puheenjohtajaa ensi kesäkuun sääntömääräisessä puoluekokouksessa.

IS lähetti kyselyn 708 keskustan keskeiselle kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä.

Keskusta kokoontuu syyskuussa valitsemaan itselleen uuden puheenjohtajan Juha Sipilän jättäessä tehtävänsä.

Saarikko on kuitenkin jättäytynyt puheenjohtajakisan ulkopuolelle elämäntilanteeseensa vedoten. Toista lastaan odottavalla Saarikolla on laskettu aika vain viikko syyskuun puoluekokouksen jälkeen.

Ehdolle ovat tähän mennessä asettuneet elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Heistä Kulmunilla on tällä hetkellä selvä etumatka 40 prosentin kannatuksellaan.

  • Lue lisää: IS-kysely: Katri Kulmuni keskustan kentän suosikki Sipilän seuraajaksi: ”Setämiehet voi välillä huilata”

Ensi kesän sääntömääräisessä puoluekokouksessa Vantaalla keskustalla on kuitenkin mahdollisuus pistää puoluejohto jälleen uusiksi.

IS kysyi keskustan kentältä, ketä he toivoisivat keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, mikäli kisa järjestettäisiin uudelleen ensi kesäkuussa. Ykkössijalle nousi Saarikko 33,3 prosentilla.

Toisella ja kolmannella sijalla olivat Kulmuni 27 prosentilla ja Kaikkonen 21,7 prosentilla.

Saarikko ei toistaiseksi ole tahtonut vielä ottaa kantaa siihen, olisiko hän käytettävissä puheenjohtajaksi keskustan seuraavassa varsinaisessa puoluekokouksessa vuonna 2020.

Osa keskustalaisista myöntää olleensa pettyneitä siihen, ettei tämä lähtenyt syyskuussa kisaan mukaan.

Saarikon kannattajat toteavat hänellä olevan paitsi karismaa ja asiaosaamista, myös uskottavuutta puolueen ulkopuolella.

– Annikalla on laajin kannatus puolueessa ja sen ulkopuolella, joten hänellä olisi parhaat edellytykset tehtävän menestyksekkääseen hoitamiseen, sanoo Matti Leiviskä Keskustan Pyhännän paikallisyhdistyksestä.

– Hän on ihmisläheinen, kaukokatseinen ja jokaisen puolia pitävä. Hänellä on vakuuttava asenne, joka huokuu luottamusta ja uskottavuutta, toinen keskustalainen kuvailee.

Vaikka puolueen sisältä on teroitettu Sipilän ilmoituksesta lähtien viestiä, jonka mukaan syyskuussa ei ole tarkoitus valita keskustalle pelkkää pätkäpuheenjohtajaa, voi puheenjohtajan nimi vielä muuttua, mikäli puolueen kannatus ei talven ja kevään aikana ota noustakseen.

– Syyskuussa valittavalla puheenjohtajalla on puoli vuotta aikaa saada puolueen uudistustyö hyvään vauhtiin, muussa tapauksessa kesällä 2020 on kovat paineet vaihtaa puheenjohtajaa, eräs vastaaja sanoo.

Osa vastaajista on kuitenkin sitä mieltä, ettei puheenjohtajaa kannattaisi lähteä kesäkuussa enää vaihtamaan uudelleen, ainakaan jos valittu henkilö on hoitanut hyvin tehtävänsä.

Heidän mukaansa vajaa vuosi on liian lyhyt aika johtamistavan arviointiin.

– Puolue on kriisissä, ja nyt tarvitaan jatkuvuutta, eräs vastaaja sanoo.

– Kuka syyskuussa valitaankin, niin hän jatkakoon, jos ei totaalisesti ole tyrinyt ja kannatus vielä romahtanut.

NÄIN KYSELY TEHTIIN:

IS tavoitti sähköpostitse 708 keskustan kentän jäsentä, joista kyselyyn vastasi 300 henkilöä, eli 42 prosenttia tavoitetuista.

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.

Vastausaika oli 28.6-3.7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?