IS-kysely: Katri Kulmuni keskustan kentän suosikki Juha Sipilän seuraajaksi: ”Setämiehet voivat välillä huilata”

Keskustan syyskuun puheenjohtajavalinnasta voi odottaa tiukkaa kisaa Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen välillä.

Katri Kulmuni on keskustan kenttäväen suosikki puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

4.7.2019 6:00

Keskustan kentän suosikki seuraavaksi puolueen puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista.

Kisasta voi kuitenkin odottaa tiukkaa, sillä toinen puheenjohtajakisassa mukana oleva ehdokas, puolustusministeri Antti Kaikkonen keräsi äänistä vain hieman vähemmän, 33 prosenttia.

IS lähetti kyselyn 708 keskustan keskeiselle kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä heitti hanskat tiskiin keskustan eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen ja kertoi luopuvansa tehtävästä, minkä vuoksi puolue kokoontuu syyskuussa Kouvolaan ylimääräiseen puoluekokoukseen valitsemaan puolueelle uuden puheenjohtajan.

Kulmuni ja Kaikkonen ovat tähän mennessä ainoat kisaan ehdolle asettuneet.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä kertoo IS:lle harkitsevansa edelleen Sipilän seuraajaehdokkaaksi lähtöä. Lintilä keräsi IS:n kyselyssä 6,3 prosenttia kentän äänistä.

Sipilän jatkoa puheenjohtajana toivoi vain 8,7 prosenttia vastaajista.

Kulmunin kannatuksen voi nähdä lähteneen keskustassa rakettimaiseen nousuun. Vielä alkuvuodesta hän sai IS:n kyselyssä vain 6,6 prosentin kannatuksen keskustan tulevaksi puheenjohtajaksi.

Tuolloin usea vastaaja kuvaili Kulmunia vielä liian kokemattomaksi poliitikoksi, jonka aika tulee vielä tulevaisuudessa. Näkemys keskustan tuoreesta elinkeinoministeristä vaikuttaa kuitenkin nopeasti muuttuneen.

Moni vastaaja näkee keskustan pystyvän uudistumaan juuri Kulmunin ja ”nuoren naisenergian” avulla . Häntä kuvaillaan sanoilla ”pätevä, uuden ajan puheenjohtaja, freesi, ryvettymätön, nuhteeton, raikas ja valovoimainen”.

– Etevä, osaava, kielitaitoinen ja ahkera nuori nainen, joka sai Lapin olosuhteissa verrattain valtaisan äänimäärän eli hänellä on paljon luottamusta jo valmiina, eräs vastaaja kuvailee.

Kulmunin eduiksi mainitaankin kyselyssä nuori ikä ja kyky innostaa muut nuoret mukaan.

– Uutta reipasta johtajaa kaivataan. Setämiehet voi välillä huilata.

Lappilaisen Kulmunin nähdään toisaalta edustavan syrjäseutujen asiaa, toisaalta kelpaavan myös liberaalille kaupunkilaiselle. Osa uskoo hänen voivan toimia myös yhdistävänä tekijänä puolueen liberaalin ja konservatiivisen linjan välillä.

– Katri Kulmuni avaisi polkua uusien äänestäjien tavoittamiseen etenkin yliopistopaikkakunnilla, yksi vastaaja uskoo.

Kaikkosen eduiksi vastauksissa lasketaan tunnettuus, asiallisuus, maltillisuus sekä kokemus kansanedustajana ja keskustavaikuttajana toimimisesta.

– Hän on kuunteleva ja helposti lähestyttävä, mutta jämäkkä puheenjohtaja, joka kykenee ottamaan vastaan myös kritiikkiä ja huomioimaan sen toiminnan kehittämisessä, kuvailee keskustan Kontiolahden paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jertta Harinen.

–  Kaikkonen on luotettava politiikan konkari, jolla on annettavaa puheenjohtajana. Hän on sovitteleva ja maltillinen, luontaisesti karismaattinen ja lahjakas puhuja, toinen kirjoittaa.

Eräs mainitsee Kaikkosen uusmaalaisuuden etuna, sillä keskustan kannatus on alueella pientä ja kasvun varaa olisi.

– Antti on etelän, ruuhka-Suomen ja Uudenmaan kasvatti. Hän tuntee ne haasteet, jotka täällä ovat kannatuksen kasvun tiellä.

– Puheenjohtajana hänellä olisi mahdollisuus panostaa puolueen kaupunkityöhön, toinen uskoo.

Toisaalta osa myöntää, että Kaikkosen aikaisempi tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä mietityttää. Kaikkonen toimi 2009–2013 Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana, kun säätiö antoi omien sääntöjensä vastaisesti vuosia vaalitukea keskustalle.

NÄIN KYSELY TEHTIIN:

IS tavoitti sähköpostitse 708 keskustan kentän jäsentä, joista kyselyyn vastasi 300 henkilöä, eli 42 prosenttia tavoitetuista.

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.

Vastausaika oli 28.6-3.7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?