Aktiivimallin purku repii hallituksen rivejä – ministeri Pekonen: ”Ei täällä kukaan sooloile”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ei usko aktiivimallin korvaamisessa keppikeinoihin. Samalla hän katsoo, että aktiivimallin korvaavia toimia voidaan edistää ennen kuin uudet luvut sen työllisyysvaikutuksista tulevat.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

3.7.2019 14:23

Hallituksen rivejä on viime päivinä repinyt kiista siitä, miten aktiivimallin purkamisessa edetään. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) painotti keskiviikkona, että STM:n arvion mukaan realistinen aikataulu aktiivimallin leikkurin purkamiselle on aikaisintaan 1. tammikuuta 2020.

– Itse näen, ettei kukaan hallituksessa sooloile. Meillä on tällä hetkellä hallitusohjelmassa varsin selvä kirjaus siitä, mitä hallitusneuvotteluissa on sovittu. Hallitusneuvotteluissa on sovittu, että aktiivimalli puretaan, kun vastaavista työllisyystoimista on päätetty, Pekonen sanoi.

IS kysyi Pekoselta keskusteltiinko aktiivimallin purkamisen marssijärjestyksestä hallitusneuvotteluissa riittävästi, koska puolueet näyttävät tulkitsevan siitä laadittua kirjausta eri tavoilla.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syytti valtionvarainministeri Mika Lintilää (kesk) oman linjan vetämisestä, kun tämä muistutti hallitusohjelman kirjauksesta, joka edellyttää vastaavia työllisyystoimia.

– Minulle ei ainakaan kukaan ole vielä mitään vastaavaa keinoa esitellyt, Lintilä sanoi Verkkouutisille.

Soppa alkoi alkujaan kiehua, kun työministeri Timo Harakka (sd) sanoi, ettei hallitus jää odottamaan tietoja aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ennen sen purkamista. Tietoja on odotettavissa lokakuussa, jolloin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkimus aktiivimallin työllisyysvaikutuksista valmistuu. Pekonen ei halunnut ottaa ottanut mediatapaamisessa kantaa siihen, voiko hallitus päättää aktiivimallin purkamisesta jo ennen lokakuuta.

– Se tulee mahdollisimman nopeasti, hän tyytyi sanomaa.

Pekonen piti kuitenkin ”hyvin epäselvänä” sitä, onko hallituksella vielä lokakuussakaan käytettävissä varmoja lukuja aktiivimallin vaikutuksista työllisyydestä. Vattin keväällä julkaistuissa selvityksestä ei pystytty selkeästi arvioimaan aktiivimallin työllistäviä vaikutuksia. Lisäselvyyttä asiaa voisi siten tuoda sen lokakuun raportti.

Pekonen painotti, että työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin on hallitukselle äärimmäisen tärkeää, eikä siksi nähnyt, miksi työllistämistoimien kehittämisessä pitäisi jäädä odottelemaan raporttia.

– Ajattelen itse niin, että meidän ei tarvitse odottaa työllisyysasteen nostamista varten lukuja siitä, miten aktiivimalli on vaikuttanut työllisyyteen, vaan koska työllisyyden nostaminen on koko hallitukselle äärimmäisen tärkeää, me voimme koko ajan jo tässä etulinjassa kehittää kaikkia työllisyyttä nostavia toimia.

Pekonen korosti hallituksen haluavan edetä aktiivimallin leikkurin purkamisessa mahdollisimman nopeasti. Työllistämistoimia kehitetään niin työ- ja elinkeinoministeriössä kuin sosiaali- ja terveysministeriössäkin.

– Meille on äärimmäisen tärkeä asia, että aktiivimallin leikkuri saadaan purettua ja sen takia olen ollut itsekin etunojassa viemässä tätä asiaa eteenpäin. Työllisyyttä lisääviä toimia on tulossa ja niistä tiedotetaan, kun ne ovat valmiina pakettina.

Pekonen painotti aktiivimallin leikkurin olevan epäoikeudenmukainen ja se on kohdellut työttömiä epäoikeudenmukaisesti.

– Sillä ei ole varsinaisesti mitattu kenenkään aktiivisuutta, vaan leikkuri on iskenyt, jos ei ole työtä saanut. Siksi en itse näe, että meidän olisi nyt odotettava jotakin lukuja, jotta voisimme käynnistään työllisyyttä lisääviä toimia.

 Hallituksessa varmasti käydään vielä keskusteluja siitä, mitä korvaavia toimia aktiivimallin leikkurin tilalle mahdollisesti tulee. En itse usko tällaiseen keppimalliin.

Lintilä muistutti Verkkouutisissa, että hallitus on luvannut perustaa päätöksensä tutkimukseen ja tietoon. Hän viittasi samassa yhteydessä tulevaan Vattin raporttiin.

Pekonen ei väheksynyt raporttia, vaikka valmistelu korvaaviksi työllisyystoimiksi onkin käynnissä.

– En missään nimessä väheksy tutkittua tietoa vaan toki me lokakuussa luemme Vattin raportin kakkososan. Lokakuussa myös katsotaan, mitä raportti kertoo ja onko siitä meille jotakin apuja aktiivimallin ja työllistämistoimien osalta, Pekonen sanoi.

Pekonen painotti, ettei hän henkilökohtaisesti usko aktiivimallin kaltaisiin keppikeinoihin työllisyysasteen parantamisessa.

– Hallituksessa varmasti käydään vielä keskusteluja siitä, mitä korvaavia toimia aktiivimallin leikkurin tilalle mahdollisesti tulee. En itse usko tällaiseen keppimalliin.

Suomalaisia työmarkkinoita vaivaa kohtaanto-ongelma, jossa tarjolla oleva työ ja tarjolla olevien työntekijöiden osaaminen eivät kohtaa. Monilla yrityksillä on siten vaikeaa löytää osaavaa työvoimaa.

– Se ei ole minun mielestäni kiinni siitä, että ihmisiä pitäisi kepillä patistaa töihin. Itse vierastan kovasti tällaisia aktiivimallin kaltaisia leikkureita ja keppimalleja. Ihmisiä pitää työllistää ja saada töihin ihan erilaisilla, pehmeillä keinoilla.

Pekonen viittasi muiden muassa uudelleenkouluttamisen tärkeyteen ja peräänkuulutti poikkihallinnollista ja ilmiöpohjaista yhteistyötä työllistämisessä. Pekosen mukaan kyse kyse ei ole siitä, että työttömien joukossa ilmenisi myös haluttomuutta lähteä töihin tai koulutuksiin.

– Itse lähden siitä, että jokaisella pitää olla mahdollisuus tehdä töitä ja löytää se työ mikä on ihmiselle mielekästä. Sitä kautta haluan itse lähteä näistä kannustavista elementeistä, että voimme ennemminkin olla kannustamassa ihmisiä työelämään ja työntekemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?