Kommentti: Halla-aho hävitti Soinin muistonkin

Julkaistu:

Perussuomalaisten perustaja Timo Soinista tuli entiselle puolueelleen täysi epähenkilö, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Jussi Halla-aho on hävittänyt edeltäjänsä Timo Soinin muiston perussuomalaisissa lähes yhtä tehokkaasti kuin Stalin hävitti Trotskin muiston Neuvostoliiton kommunistisesta puolueesta.

Ihan niin hirveää ei meno ole. Soini ei loju kanveesissa jäähakku päässään, vaan odottaa rauhassa eläkepäiviä Espoossa. Mutta perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella ei puolueen perustajaa enää mainita kuin haukkujen kera.

Lauantaina puoluesihteeriksi valittu Simo Grönroos sanoi, että hän suhtautuu Soiniin ”hyvin negatiivisesti”. Grönroosin mukaan Soini huijasi ”puolta miljoonaa suomalaista” ja teki suurta vahinkoa puolueelle. Puolueen vastuun sen edesottamuksista hallituksessa Grönroos kuittasi sillä, että Soini ”pistettiin pihalle seuraavassa puoluekokouksessa”.

Aika armottomalta tuntuu Soinin varmaan lukea tällaista. Kiitos yli 20 vuoden raadannasta ei ole kiltti. Toki omaakin osuutta tapahtumien kulkuun kannattaa Soinin miettiä. Tie puolueen epäjumalasta sen hylkiöksi on lyhyt.

Uudet miehet ja naiset, uudet aiheet

Perussuomalaisissa on uusiutumista muutakin kuin puoluesihteeri. Tampereen puoluekokouksessa SMP:n vanhat veteraanit ovat harvassa. Muutama kuikuilee hämärän hallin reunalla muuttunutta maailman menoa.

Veikko Vennamon SMP:n agendalla oli joukko vaihtelevia aiheita, joista syytettiin Suomen ”herroja”, joihin Vennamo kyllä itsekin uransa alussa kuului. Soini jatkoi oppi-isänsä linjoilla.

Halla-ahon puolue on eri maata. Maahanmuuton vastustamisen ympärille rakennetaan kokonaista ideologiaa. Vaikka Halla-aho itse yrittää pitää pientä hajurakoa puolueen nuoriin etnonationalisteihin, näiden käyttämät termit yleistyvät perussuomalaisten puheenparressa. Iso osa ajatuksista on tuontituotetta Euroopassa.

Näillä eväillä mennään nyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt