Oma homous hirvitti aluksi Sebastian Tynkkystä – nyt hän uskoo viimeistenkin puoluetovereiden pään kääntyvän

Pride-kulkue jäi tänä vuonna väliin perussuomalaisten puoluekokouksen vuoksi. Ja ehkä jää jatkossakin: ”En ole kokenut läsnäoloani siellä kovin tervetulleeksi”.

Sebastian Tynkkynen miesystävänsä Alan Da Silvan (vas) ja Arja Juvosen kanssa perusuomalaisten puoluekokouksessa,

29.6.2019 20:58

Perussuomalaisten homofobia on hellittämässä. Tähän uskoo ainakin Sebastian Tynkkynen, joka on puolueensa ainoita julkihomoja.

Todisteeksi kelvannee se, että Tynkkynen oli ensin kevään eduskuntavaaleissa 9 271 äänellään puolueensa ääniharava Oulun vaalipiirissä.

Lauantainen perussuomalaisten puoluekokous Tampereella tarjosi lisää evidenssiä. 30-vuotias Tynkkynen kilpaili kuuden muun ehdokkaan kanssa puolueen toisen varapuheenjohtajan tehtävästä ja selvisi toiselle kierrokselle. Paikka meni lopulta Arja Juvoselle.

Tynkkynen oli toisella kierroksella myös kolmannen puheenjohtajan vaalissa, mutta Juho Eerola piti toisella äänestyskierroksella paikkansa.

– En usko enää sitä narratiivia, mitä mediassa on pitkälti toistettu. Samaa sukupuolta oleva kumppani ei ole este perussuomalaisen politiikan tekemiselle tai hyväksytyksi tulemiselle äänestäjiemme keskuudessa, Tynkkynen kertoo IS:lle.

– Perussuomalaisissa uskotaan sananvapauteen ja sen myötä kokoamme yhteen erilaisia ihmisiä. Meillä saa ilmaista ajatuksia myös aivan ydinomatuntokysymyksistä.

Tynkkynen tietää toki hyvin, etteivät kaikki perussuomalaiset hyväksy homoutta. Hän uskoo päiden hiljalleen kääntyvän ja ennakkoluulojen väistyvän.

Sebastian Tynkkynen halasi avopuolisoaan Alan Da Silvaa, kun Arja Juvonen (oik) valittiin perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi.

– Kaikki eivät vielä tiedä, ettei se (homous) niin kummoista ole, Tynkkynen korostaa.

– Kun omalla kohdallani löysin niitä tuntemuksia itsestäni, niin mun eka reaktioni oli, että se tavallaan hirvitti. Siksi voin samaistua niihin (ennakkoluuloisiin) ihmisiin siinä, mitä he kokevat ja mistä lähtökohdista he noin ajattelevat.

Tynkkynen onnistui voittamaan hirvityksensä ja uskoo, että se onnistuu myös muilta.

– Tajusin itsekin, ettei tässä ole mitään pahaa. Uskon, että suhtautuminen muuttuu, kun ihmiset tutustuvat tällaisiin henkilöihin ja ovat heidän kanssaan tekemisissä.

Tynkkynen vertaa asiaa siihen, mitä tapahtuu perheessä, jossa lapsi tulee kaapista.

– Menee hetki, ennen kuin se voidaan hyväksyä. Lopulta huomataan, ettei se poika ole mihinkään muuttunut. Nyt vaan vanhempien tietoisuus pojasta on muuttunut. Uskon, että sama pätee puolueessa.

Tynkkynen onnitteli Arja Juvosta perussuomalaisten puoluekokouksessa.

Lauantaina Helsingissä järjestettiin Pride-kulkue. Mikset mennyt sinne?

– Meillä on tää puoluekokous tässä, Tynkkynen naurahtaa.

Toisaalta Tynkkynen ei välttämättä olisi mennyt marssimaan seksuaalista tasa-arvoa korostavaan ihmisoikeustapahtumaan, vaikka puoluekokousta ei olisi ollutkaan.

– Olen parissa kulkueessa ollut, enkä ole kokenut läsnäoloani siellä kovin tervetulleeksi. Jotkut ovat tulleet kulkueessa monien ihmisten läpi, että on päässyt sanomaan mulle ilkeitäkin asioita, Tynkkynen harmittelee.

– Ehkä siellä ajatellaan, että yhdenvertaiset ajatukset ovat vihervasemmiston patentoima oikeus. Tuntuu, että suvaitsevaiset eivät suvaitse, jos ei ajattele kaikilla muillakin politiikan sektoreilla samalla tavalla.

Nyt Tynkkynen arvioi, ettei kaikkien seksuaalisen tasa-arvon kannattajien tarvitsekaan osallistua Prideen.

– Toisaalta on ehkä hyvä, että on niitä tavallisia pariskuntia, jotka elävät ihan tavallista elämää eivätkä ole säikyttämässä niitä ihmisiä, joilla on vielä ennakkoluuloja.

Vuoden 2015 puoluekokouksessa Tynkkynen valittiin perussuomalaisten kolmanneksi puheenjohtajaksi. Vain pari kuukautta sen jälkeen puoluehallitus erotti luvatta yhteiskokousta kannattaneiden nimet internetissä julkaisseen Tynkkysen puolueesta vähäksi aikaa.

Tynkkynen ei katso taakseen.

– Perussuomalaiset on kaikista isänmaallisin puolue ja se on minulle syy olla mukana. Meidän on suojeltava maata, joka on mallimaa muulle maailmalle.

Tynkkynen jätti puoluekokouksen vuoksi Helsingin Pride-kulkueen väliin. Hän ei ole aiemmissa kulkueissa kokenut oloaan tervetulleeksi.

– Monet puolueet ajattelevat, että voidaan parantaa maailmaa, kun otetaan tänne tosi paljon ihmisiä muista maista. Sen seurauksena Suomeen tulevat samat ongelmat: rahoituspohja, turvallisuus ja myös koulutusjärjestelmämme heikkenevät, luokanopettajan sijaisuuksia aiemmin tehnyt Tynkkynen kuvaa omakohtaisesti havaitsemiaan vaikeuksia.

Siksi Tynkkynen vaatii tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Varmaan on monta tapaa parantaa maailmaa, mutta mun mielestä perussuomalaisten tapa on paras.

– Jos me tuhoamme tämän mallin, meillä ei ole enää mitään esiteltävää muille eikä muilla mailla mitään, mihin pyrkiä.

Perussuomalaisilta Tynkkynen vaatii linjan tiukentamista esimerkiksi EU:n suhteen.

– Meidän ei pidä ajatella, ettei ajeta tiukempaa näkökulmaa koska ajattelemme, ettei kansa ole valmis. Meidän täytyy kertoa vaihtoehtomme selkeämmin ja muuttaa näin kansalaisten ajatuksia.

Linjaa tiukentamalla hallitukseen pääsy voi olla entistäkin hankalampaa?

– Voi olla, että kohtaamme aluksi vastarintaa, mutta ei ole oikein olla sen vuoksi hiljaa. Me ajetaan vaikka seinästä läpi, jos tiedämme olevamme oikeassa. Ja jos ollaan väärässä, niin sitten painetaan jarrua, Tynkkynen sanoo.

– Luulen, että voimme aivan hyvin osallistua seuraavaan hallitukseen. Meidän pitää vaan saada tarpeeksi iso kannatus ja päästä sillä tavalla määrittelemään hallituksen linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?