Perussuomalaisten puoluesihteeri kuuluu Suomen Sisuun, josta Halla-aho erosi – ”suomalaiseksi lähtökohtaisesti synnytään”

Simo Grönroosin mukaan entinen puheenjohtaja Timo Soini ”huijasi puolta miljoonaa suomalaista”

Puoluesihteeri Simo Grönroos ei näe eroa Suomen Sisun ja perussuomalaisten tavoitteiden välillä.

Perussuomalaisten uusi puoluesihteeri Simo Grönroos, 36, on teini-iästä asti kuulunut Suomen Sisu –järjestöön, josta puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi eronneensa.

– 20 vuotta sitten ei ollut muita kansallismielisiä järjestöjä. Kun kiinnostuin maahanmuutosta, Suomen Sisu oli ainoa, joka järkevällä tavalla nosti esiin maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ongelmia, Grönroos sanoo.

Grönroos ei näe eroa Suomen Sisun ja perussuomalaisten tavoitteiden välillä.

– Monet Suomen Sisun toimijat ovat viime vuosina lähteneet poliittiseen toimintaan mukaan ja perussuomalaiset ajavat maahanmuuttokriittistä linjaa. Suomen Sisu on ollut vähän taka-alalla pieni järjestö.

Grönroos aikoo pysyä Suomen Sisun jäsenenä, eikä osaa sanoa, miksi Halla-aho on sen jättänyt. IS:lle Halla-aho sanoi aiemmin, että hänellä oli useita hyviä syitä, mutta ei täsmentänyt niitä.

”Somali ei ole suomalainen”

Grönroosin mukaan ”suomalaiseksi lähtökohtaisesti synnytään”.

– Jos suomalainen muuttaa Somaliaan, ei siitä voi ihan täyttä somalia tulla. Jos somali muuttaa tänne, ei hänestä voi ihan suomalaista tulla. Voi kyllä tulla Suomen kansalainen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestössä on nähty etnonationalistisia piirteitä. Etnonationalismi tarkoittaa ihmisten biologisen syntyperän korostamista muiden seikkojen edelle.

– Nuorisojärjestön linja on huonosti brändätty ja huonoa viestintää.

Grönroosin mukaan puolueen ja nuorisojärjestön linjassa ei silti ole eroa.

– Ei ole muuta linjaa kuin että maahanmuuttolinjan pitää palvella suomalaisten etua.

Nuorisojärjestön valtionapuun puuttumista hän pitää törkeänä.

”Halla-ahoa ei harmita”

Grönroos on toiminut tähän asti perussuomalaisten Suomen Perusta ajatuspajan johdossa. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri. Grönroos on Espoon kaupunginvaltuutettu.

Grönroos uskoo, että puheenjohtaja Halla-ahoa ”ei hirveästi harmita”, että hänet valittiin puoluesihteeriksi.

Hänen mielestään puolue vaatii nyt pikemminkin kehittämistä kuin uudelleen rakentamista, sillä kannatus on ollut hyvä sekä eduskuntavaaleissa että kannatusmittauksissa. Hän haluaisi kehittää erityisesti puolueen omaa some- ja verkkomediaa, koska kokee perinteisen median suhtautuvaan puolueen agendaan ”propagandisesti”.

”Soini huijasi puolta miljoonaa”

Grönroosin edeltäjä Riikka Slunga-Poutsalo ehti toimia puoluesihteerinä jo Timo Soinin aikana. Grönroos sanoo oman suhtautumisensa puolueen perustajaan Soiniin olevan ”hyvin negatiivinen”.

– Hän on ollut puolta miljoonaa suomalaista huijaamassa. Lupasi tiettyjä asioita ja kun päästiin hallitukseen, ei tehtykään niitä

Kai siinä puolueellakin joku vastuu oli?

– Tietenkin. Mutta hänethän pistettiinkin seuraavassa puoluekokouksessa pihalle. Parin vuoden aikana tuli suuria vaurioita Puolueesta riippumatta, jos lupaa tehdä jotain ja sadattuhannet sitten äänestävät, ei pidä tehdä muuta.

Soini kuitenkin perusti perussuomalaiset. Eikö sillä ole merkitystä?

– Ei auta.

Kaksi vuotta sitten Jyväskylän puoluekokouksessa Soini ei ollut ehdolla, mutta hänen ehdokkaansa Sampo Terho hävisi Halla-aholle puheenjohtajavaalin. Sen jälkeen osa eduskuntaryhmää irtaantui sinisiksi ”soinilaisten” johdolla. Puolue ei saanut paikkoja eduskuntavaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?