Kommentti: Suomen Sisusta tuli rasite – Halla-ahon rusinat pullasta -taktiikalla on vaaransa

Julkaistu:

Halla-aho tekee eroa salamyhkäiseen nationalismiin, mistä kaikki perussuomalaiset eivät tule pitämään, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Rusinat pullasta, syödä ja säästää, äkkikäännös ojaan, näitä sanontojahan riittää. Kielimies Jussi Halla-aho tietänee ne hyvin. Mutta aina ei voi sananlaskujen mukaan elää.

Halla-aho kertoi lauantaina julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa eronneensa kansallismielisestä Suomen Sisu -järjestöstä, jonka kunniajäsen hän oli.

Suomen Sisulla on hiukan mystinen maine. Joidenkin mielestä se on salaseura, joka ohjailee perussuomalaisia. Joidenkin mukaan kyseessä on lähinnä keskustelukerho.

Kysyin Halla-aholta eron syytä. Hän vastasi, että ”on siihen tietenkin erittäin hyvät syyt”, mutta ei kertonut niitä.
Yksi erittäin hyvä syy voisi olla se, että Halla-aholla on perussuomalaisten johdossa mennyt paremmin kuin hän itsekään kuvitteli. Sopivassa tilanteessa voisi olla hallitusvastuutakin luvassa ennemmin tai myöhemmin. Todennäköisesti sitä olisi luvassa kokoomuksen kanssa. Kokoomuksenkin sietokyvyllä on rajansa.

Perussuomalaisen nuorison joukossa on saanut suosiota ”etnonationalistinen” ajattelu, jonka mukaan suomalaisuus määriteltäisiin geenien eikä passin perusteella. Kiihkeimmät epäilevät suomenruotsalaisten ja saamelaistenkin suomalaisuutta. Kokoomukselle tällaisia ajatuksia pulautteleva perussuomalaiset olisi mahdoton kumppani hallituksessa ja oppositiossakin.

Niinpä Halla-aholla on nyt hyvä syy pistä intoilulle stoppi. Välirikko Suomen Sisun kanssa on tähän sopiva symbolinen ele.

Oppi-isän äkkikäännös

Halla-aho valittiin lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajaksi yksimielisesti. Tämä on hänelle mahdollisimman hyvä paikka reivata puolueen suuntaa. Luonnon laki puolueessa kuin puolueessa on, että parin vuoden päästä selkään puukottajien veitset olisivat terävämpiä.

Halla-aho kuitenkin epäröi. Hän selittää, että etnonationalismista on montaa tulkintaa. Halla-aho välttelee tai kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin siitä, ovatko vaikkapa saamelaiset ja suomenruotsalaiset hänen itsensä mielestä suomalaisia. Perussuomalaisten maahanmuuttotavoitteiden toteuttamiseen ei sentään tarvita geenitestejä.

Halla-aho oli vuosia perussuomalaisten kansallismielisimmän opposition ajattelija ja äänitorvi, kun Timo Soini johti puoluetta. Lopulta hänen joukkonsa valloitti koko perussuomalaiset. Jos Halla-aho kääntää kokonaan selkänsä omille opetuslapsilleen, edessä voi olla uusi hajaannus perussuomalaisissa. Ja lopputulos voisi olla, että Halla-ahoa odottaisi Soinin kohtalo. Lievimmilläänkin politiikan teko kävisi hankalaksi.

Niinpä Halla-aho joutuu jatkamaan nuorallakävelyä. Kun on kerran sirkusalalle alkanut, siltä ei pois pääse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt