Hallitus ei aio aloittaa Isis-palautuksia – Rinne: Jokainen henkilö arvioidaan sopimusten ja turvallisuuden näkökulmasta erikseen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus ei aio aloittaa Isis-palautuksia – Rinne: Jokainen henkilö arvioidaan sopimusten ja turvallisuuden näkökulmasta erikseen

Hallituksen mukaan Suomen tulee auttaa niitä suomalaisia, jotka onnistuvat pakenemaan leireiltä.

Hallitus vakuutti, enimmäkseen pääministeri Antti Rinteen suulla, ettei se aio ryhtyä suuriin palautustoimenpiteisiin.

27.6.2019 17:38

Torstain suullisella kyselytunnilla eduskunnassa käsiteltiin odotetusti suomalaisten Isis-naisten ja Isis-lasten kohtaloa.

Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pidetään yli 70 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Ylen tietojen mukaan Isis-leirillä on 11 suomalaista naista, joilla on mukanaan ainakin 33 lasta.

Etunenässä oppositiopuolueet vaativat yli puoli tuntia kestäneessä keskustelussa hallitukselta vastausta siihen, aiotaanko Isis-palautuksia aloittaa ja ketkä Suomeen aiotaan päästää.

Hallitus vakuutti, enimmäkseen pääministeri Antti Rinteen (sd) suulla, ettei se aio ryhtyä suuriin palautustoimenpiteisiin. Jos suomalaisia onnistuu pakenemaan leireiltä ja he hakeutuvat Suomen suurlähetystöön, on hallituksen mukaan Suomella velvollisuus auttaa heitä.

Tämän lisäksi hallituksesta todettiin, että jokaista tapausta tarkastellaan yksittäistapauksena eikä yhteistä ratkaisua voi soveltaa kaikkiin tapauksiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi vastauksessaan, että hallitus selvittää, miten leireillä olevia pieniä suomalaislapsia voitaisi auttaa.

– Lapset ovat syyttömiä tähän tilanteeseen, johon vanhemmat ovat johtaneet, Haavisto sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) korosti, että kaikissa palautuksissa Suomea sitoo ihmisoikeudet ja lasten kohdalla vielä lasten oikeuksien sopimus.

– Lasten oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea aivan kaikkien lasten osalta laittamaan lapsen edun edelle. Sitä kautta nyt selvitetään ratkaisuja.

Pääministeri Rinne taas painotti, että myös lasten kohdalla tapauksia pitää arvioida yksittäisesti.

– Lähtökohta on se, että jokainen henkilö joudutaan arvioimaan sekä ihmisoikeussopimusten ja kansainvälisten sopimusten sekä turvallisuuden näkökulmasta erikseen, Rinne totesi.

Kyselytunnilla keskusteltiin myös siitä, miten Isis-järjestön riveissä terroristisiin tekoihin syyllistyneitä voidaan rangaista.

Rinteen mukaan voimme tällä hetkellä tietää vain sen, että naisista jokainen on lähtenyt alueelle ennen kuin asia säädettiin Suomen rikoslaissa rangaistavaksi teoksi. Siitä, ovatko suomalaisnaiset osallistuneet terroristisiin tekoihin, ei Rinteen mukaan ole vielä kenelläkään tietoa.

Ulkoministeri Haavisto vahvistaa, että Suomi on tukenut kansainvälisen hybridituomioistuimen perustamista. Yhteisessä Syyrian ja Irakin alueille perustettavassa tuomioistuimessa paikalliset tuomioistuimet saisivat tukea kansainväliseltä yhteisöltä.

– Ongelmaksi muodostuu tuomioistuinlaitoksen heikkous alueella sekä kuolemanrangaistuskysymys. Alueella olevat taistelijat ansaitsevat oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, Haavisto painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?