Rinne esitteli ”negatiivisen arvionsa” brexitistä: Molemmat häviävät – ”Kaikissa tilanteissa Britannia on jo nyt hävinnyt”

Julkaistu:

Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo olevansa huolissaan myös EU:n oikeusvaltiokehityksestä.
Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo olevansa hyvin huolissaan EU:n oikeusvaltiokehityksestä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että globalisaation negatiiviset vaikutukset ovat jossakin määrin vahvistaneet sellaista ajattelutapaa, jossa oikeusvaltioperiaatteiden runteleminen, demokratian periaatteiden vaurioittaminen ja sananvapauden rajoittaminen ovat joissakin jäsenvaltioissa nostaneet vahvasti päätään.

Tämä on Rinteen mukaan myös asia, johon täytyy löytää jonkinnäköisiä ratkaisuja mahdollisimman pian, parhaassa tapauksessa jo Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

Esimerkiksi rahoituskehys tarjoaa hänen mukaansa yhden välineen tämän asian avaamiseen.

– Minun on vaikeaa suomalaisille perustella sitä, miksi me maksamme nettomaksajana jäsenmaksuja sellaisille maille, joissa kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia sekä sananvapautta loukataan, hän sanoi.

Rinne kertoi tänään keskiviikkona eduskunnassa Suomen tavoitteista EU-puheenjohtajuuskaudelle.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetteja ovat yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteiden vahvistaminen, kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti ehyempi EU, unionin aseman vahvistaminen globaalina ilmastotekijänä ja kansalaisten turvallisuuden takaaminen.

Ohjelma määrittelee asiat, joita Suomi vie eteenpäin kolmannella EU-puheenjohtajuuskaudellaan heinäkuun alusta vuoden loppuun.

– Näiden asioiden parissa me tulemme nyt seuraavat kuusi kuukautta viettämään. Tunnustan ja tunnistan sen tosiasian, että puheenjohtajamaan tehtävä on edistää yhteisymmärrystä, synnyttää kompromisseja ja viedä asioita eteenpäin, Rinne sanoi eduskunnassa.

Näiden painopisteiden ohella myös EU:n monivuotinen rahoituskehys tulee Rinteen mukaan olemaan vaikea harjoitus.

– Se täytyy tunnistaa jo etukäteen.

Britannian EU-eron eli brexitin osalta käytiin Rinteen mukaan juhannuksen alla keskustelua EU-maiden välillä. Lähtökohtana todettiin, että odotetaan Britannian tulevan pääministerin valintaa ja maan linjaa brexitiin tämän jälkeen.

– Totesimme yksiselitteisesti myös, että neuvoteltua erosopimusta ei tulla sisällöllisesti muuttamaan, Rinne sanoi.

Vain ja ainoastaan Britannian ja EU:n tulevaisuuden yhteistyöhön liittyvää julistusta voidaan muuttaa.

– Kyllä tällä hetkellä lähtökohtaisesti vähän negatiivinen arvio tilanteesta on se, että ollaan kulkemassa sopimuksettomaan eroon. Se tarkoittaa, että molemmat häviävät, mutta joka tapauksessa ja kaikissa tilanteissa Britannia on jo nyt hävinnyt.

Ilmastonmuutosta vastaan taistelu EU-tasolla on Rinteen mukaan merkityksellistä sen vuoksi, että yhteisellä tasolla kyetään vastaamaan myös sellaisiin ongelmiin, jotka jäisivät yksittäisten jäsenmaiden tasolla ratkaisematta.

– Minulla on positiivinen käsitys siitä, että seuraavien kuuden kuukauden aikana voidaan löytää yhteisymmärrys siitä, että Eurooppa on hiilineutraali vuonna 2050, hän uskoi.

EU-puheenjohtajamaan ministerit toimivat puheenjohtajina Euroopan unionin neuvoston eri kokoonpanoissa ulkoasiainneuvostoa lukuun ottamatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt