Salkkukeskustelu häiritsee keskustan pj-kisaan lähtöä harkitsevaa Lintilää: ”Ollaan valitsemassa puheenjohtajaa, ei ministeriä”

Julkaistu:

Mika Lintilää vihjaa, että keskustan puheenjohtajan ei välttämättä tarvitsisi ottaa ministerisalkkua, koska työnsarkaa riittää romahtaneissa kannatusluvuissakin.
Keskustan puheenjohtajakisan palat eivät vielä ole täysin selvillä. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kertoo saaneensa paljon pyyntöjä kisaan mukaan lähdöstä ja harkitsee asiaa. Lintilä sanoi IS:lle eduskunnassa aikaa asian katseluun kuluvan vielä ainakin tämä viikko. Lintilä on aiemmin linjannut arvioivansa kisaan lähtemistä, jos yhden ehdokkaan lisäksi ei ilmene muita vakavasti otettavia ehdokkaita.

– Katsellaan. Yllättävän paljon on tullut pyyntöjä lähteä mukaan, mutta täytyy pohtia tätä työmäärää ja muuta, Lintilä sanoi.

Hän oli samalla varsin tyytyväinen siitä, että keskustan varapuheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni ilmoittautui tänään mukaan kisaan. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi jo juhannuksen alla tavoittelevansa puheenjohtajuutta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

– Olen oikein tyytyväinen, että Katri lähti mukaan. Tuolla saadaan jo kisa aikaan, Lintilä sanoi.

Kisaan saattaa olla lähdössä myös kansanedustaja Mikko Kärnä, joka tiedotti keskiviikkona kertovansa omasta ratkaisustaan perjantaina.

Lintilä painotti IS:lle eduskunnassa, että puolueen kannatus on 12 prosentin tietämillä ja Kouvolan puoluekokouksessa on tarkoitus valita puheenjohtaja, ei ministeriä.

– Minua pikkuisen häiritsee se, että tässä koko ajan käydään tällaista pientä salkkukeskustelua. Pitäisi muistaa, että ollaan valitsemassa keskustalle puheenjohtajaa, eikä ministeriä.

Uusi puheenjohtaja ottaa hyvin todennäköisesti haltuunsa juuri valtiovarainministerin salkun.

– Tottakai, se on tulevan puheenjohtajan ratkaisu, mitä hän tekee. Se on selvä, että tuleva puheenjohtaja tulee aina olemaan ministeriryhmän vetäjä ja viisikon jäsen. Se tulee automaattisesti.

Lintilä kuitenkin vihjaa, että puheenjohtajan ei välttämättä edes kannattaisi ottaa ministerinsalkkua vaan keskittyä nostamaan keskustan kannatusta muilla keinoin.

– Sitten on puheenjohtajan ratkaisu, minkä salkun hän ottaa, jos ottaa mitään. Kannattaa muistaa sekin, että meidän kannatus on 12 prosenttia.

Julkisuudessa on pohdittu, jääkö ylimääräisessä puoluekokouksessa valittava puheenjohtaja vain välikauden johtajaksi. Perheenlisäystä syksyllä odottava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ei ole nyt ehdolla, mutta ensi kesän varsinaiseen puoluekokoukseen mennessä ajatukset voivat muuttua.

Mika Lintilä, valitaanko keskustalle puheenjohtajaa nyt pitkällä tähtäimellä?

– Sitä ei tiedä kukaan. Jos kannatusluvut ovat ensi kesäkuussa samoja, niin ei ole helppoa mennä varsinaiseen puoluekokoukseen.

Kisaan ilmoittautunut Kulmuni sanoi keskustan puoluetoimistolla ottavansa puolueen painavimman salkun, jos hänet puheenjohtajaksi valitaan.

– Minun mielestäni on järkevää ja loogista, että valta ja vastuu kulkevat samassa paikassa, joten puolueen puheenjohtaja on myös valtiovarainministeri.

Kulmuni kertoi, että päätös kisaan lähtemisestä ei ollut helppo, mutta poikkeuksellisissa tilanteissa täytyy tehdä poikkeuksellisia päätöksiä. Kulmunin mukaan se, että keskusta on nyt hallituksessa ei tarkoita sitä, että kaikki olisi puolueessa hyvin. Huonosti menneet vaalit ovat osoitus siitä.

– Ei keskusta ole enää ollut laajoille kansanjoukoille vaikuttamisen väylä.

Kulmuni katsoi, että hän pystyisi omalla panoksellaan palauttamaan keskustan jälleen vaikuttamisen väyläksi.

– Johdossani keskusta olisi osallistava, avoin, aktiivinen ja innostava. Sellainen, jossa jokainen voisi kokea osallisuuden ja vaikuttavuuden tunteita ja päästä vaikuttamaan omaan kotiseutuunsa ja lähiympäristöönsä sekä myös koko kotimaan asioihin.

Ex-pääministeri Juha Sipilä luotsaa keskustaa syyskuun alun ylimääräiseen puoluekokoukseen asti, mutta on sanonut pysttelevänsä eduskunnassa rivikansanedustajana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt