He ovat tiedustelun valvojat – eduskunnan täysistunto valitsi edustajat tiedusteluvalvonta­valiokuntaan

Julkaistu:

Valiokunta toimii tiedustelun parlamentaarisena valvojana.
Eduskunnan täysistunto valitsi keskiviikkona jäsenet uuteen tiedusteluvalvontavaliokuntaan. Tiistaina julkaistun ehdokaslistan mukaisesti jäseniksi valittiin yksitoista kansanedustajaa ja varajäseniksi kaksi kansanedustajaa.

Jäseniksi valittiin SDP:n Mika Kari ja Tarja Filatov, RKP:n Veronica Rehn-Kivi, perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo ja Mari Rantanen, kokoomuksen Sofia Vikman ja Pauli Kiuru, keskustan Antti Kurvinen, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, vihreiden Heli Järvinen ja vasemmistoliiton Markus Mustajärvi.

Varajäseniksi valittiin SDP:n Antti Lindtman ja keskustan Hanna-Leena Mattila.

Järjestäytymiskokouksessa valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin odotetusti Mika Kari. Varapuheenjohtajan paikan otti Riikka Slunga-Poutsalo.

Tiedusteluvalvontavaliokunta toimii siviili- ja sotilastiedustelun ja suojelupoliisin parlamentaarisena valvojana. Se tekee tiivistä yhteistyötä toukokuussa työnsä aloittaneen tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakosen kanssa.

Valiokunnan ja valtuutetun viran perustaminen tuli tarpeelliseksi, kun tiedusteluviranomaiset saivat lisää toimivaltuuksia uudessa lainsäädännössä.