Elinkeinoministeri Katri Kulmuni lähtee ehdolle keskustan puheenjohtajaksi

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Aikaisemmin kisaan on ilmoittautunut puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Keskustan varapuheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni kertoi asettuvansa ehdolle keskustan puheenjohtajaksi puolueen puoluetoimistolla Helsingissä keskiviikkoaamulla.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen asettui ehdolle jo ennen juhannusta. Muita ehdokkaita ei toistaiseksi ole ilmestynyt. Puolueen ylimääräinen puoluekokous pidetään syyskuussa.

Kulmuni kertoo, että päätös ei ollut helppo, mutta että poikkeuksellisissa tilanteissa täytyy tehdä poikkeuksellisia päätöksiä.

– Tämä on suuri ja vastuullinen tehtävä ja suhtaudun siihen vakavuudella.

– Keskusta on vaikeassa tilanteessa ja tämä kansanliike on niin rakas minulle, että haluan olla tekemässä kaikkeni sen eteen, ehdokas perustelee.

Kulmunin mukaan se, että keskusta on nyt hallituksessa ei tarkoita sitä, että kaikki olisi puolueessa hyvin. Huonosti menneet viimeisimmät vaalit presidentinvaaleista eurovaaleihin ovat Kulmunin mukaan osoitus siitä.

– Ei keskusta ole enää ollut laajoille kansanjoukoille vaikuttamisen väylä.


Toisen kauden kansanedustaja on ollut pitkään mukana puolueen toiminnassa, ja näkee nyt muutoksen tuulia. Kulmuni haluaa keskustasta Suomen suosituimman ja vaikuttavimman väylän osallistua, muuttaa maailmaa ja vaikuttaa.

Kulmunin johdolla keskusta tulisi ehdokkaan itsensä mukaan jälleen olemaan se väylä ja kansanliike, jota kautta tavalliset ihmiset voisivat vaikuttaa omaan kotiseutunsa asioihin. Kulmuni haluaa aktivoida koko keskustan jäsenistön.

– Johdossani keskusta olisi osallistava, avoin, aktiivinen ja innostava. Sellainen, jossa jokainen voisi kokea osallisuuden ja vaikuttavuuden tunteita ja päästä vaikuttamaan omaan kotiseutuunsa ja lähiympäristöönsä sekä myös koko kotimaan asioihin.

Kulmuni ei lähde erittelemään eroavaisuuksiaan kisaan jo ilmoittautuneen puolustusministeri Kaikkosen ja itsensä välillä. Kulmunin mukaan Kaikkonen on hänelle läheinen työkaveri ja ystävä. Ihmisinä he ovat Kulmunin mukaan kuitenkin erilaisia.

Valmis ottamaan valtiovarainministerin salkun

Kulmuni ei aio tavoitella pätkäjohtajuutta, vaan pyrkii pidemmälle kaudelle. Nyt syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa valitun puheenjohtajan täytyy saada hyväksyntänsä myös viralliselta puoluekokoukselta kesällä 2020.

Jos tuore elinkeinoministeri tulee valituksi keskustan puheenjohtajaksi, olisi hän valmis ottamaan vastaan valtiovarainministerin salkun.

– Mielestäni on järkevää ja loogista, että valta ja vastuu kulkevat samassa kädessä.

Kulmuni kertoo, että hänen nuoruuttaan ja kokemattomuuttaan on epäilty kaikissa vaaleissa, joissa hän on ollut ehdolla viimeisen kymmenen vuoden ajan.

– Liian nuori ja kokematon tuskin olisin päässyt valtuuston johtoon tai kansanedustajaksi tai keskustan varapuheenjohtajaksi, Kulmuni näpäyttää.


Elinkeinoministeri nimeää merkittävimmäksi keskustalaiseksi esikuvakseen Oulun yliopiston perustajan Kerttu Saalastin. Saalasti ei toiminut keskustan puheenjohtajana, mutta oli merkittävä keskustavaikuttaja 1950-70-luvulla.

– Hän on inspiroiva henkilö. Hän oli erittäin vahva sivistyspoliitikko, joka eli aika vaikeana aikana.

– Saalasti laittoi alulle Pohjois-Suomen kasvun ja sitä kautta koko suomalaisen korkeakoulutetun sivistyksen alueellisen tasa-arvon. Tämä on kantanut vuosia eteenpäin, sillä Suomessa on nykyään hyvin laaja korkeakouluverkko, Kulmuni perustelee.

Kulmunin mukaan oli puhdas sattuma, että hänen ja Antti Kurvisen ilmoitukset ehdokkuuksista tulivat samaan aikaan. Kurvinen ilmoitti tiistaina, ettei aio asettua ehdolle. Samaan aikaan Kulmuni kertoi pitävänsä keskiviikkona "pienen infon".

Sipilä väistyy syyskuussa

Keskusta järjestää 7. syyskuuta Kouvolassa ylimääräisen puoluekokouksen, jossa valitaan puheenjohtaja väistyvän Juha Sipilän tilalle. Ehdokkuudestaan puheenjohtajaksi on jo ilmoittanut puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä on sanonut asettuvansa ehdolle, jos muita ”kelpoja ehdokkaita” ei löydy. Myös kansanedustaja Mikko Kärnä on kertonut pohtivansa ehdokkuutta.

– Keskusta tarvitsee nyt aidon kisan, enemmän kuin kaksi ehdokasta. Keskusta tarvitsee vahvan aatteellisen keskustelun siitä, mikä puolueen tulevaisuus tulee olemaan, Kärnä perusteli.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sekä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ovat ilmoittaneet, etteivät ole asettumassa ehdolle. Saarikko odottaa parhaillaan toista lasta.

Myös Kuhmon kunnanjohtaja ja keskustavaikuttaja Tytti Määttä on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt