Perussuomalaiset hiillosti hallitusta valtiosihteereiden määrästä – Rinne: ”Tällä hallituksella on tarkoitus pysyä hengissä”

Hallituksen mittava avustajakunta nousi esiin eduskunnassa.

Kansanedustaja Ville Tavio (ps) eduskunnassa.

25.6.2019 15:51

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio peräsi eduskunnassa valtionvarainministeri Mika Lintilältä (kesk) perusteluja sille, miksi keskusta lähti tällä hallituskaudella mukaan paisuttamaan valtiosihteerien ja avustajien määrää. Juha Sipilän (kesk) hallituksessa valtiosihteerejä oli neljä. Rinteen hallituksessa heitä on 15.

– Voisiko ministeri Lintilä kertoa, mistä johtui tämä keskustan yllättävä suunnanmuutos, kun viime kaudella piditte tarkkaa kirjaa siitä, kuinka paljon esikuntanne tuhlaa, kuinka paljon on ministereitä, valtiosihteereitä ja avustajia ja nyt näitä on ennätysmäärä ja olette vielä puoluetukeakin nostamassa, Tavio sanoi.

Kysymys nousi esiin, kun eduskunta keskusteli hallituksen esityksestä vuoden 2019 toiseksi lisätalousarvioksi. Tavion kysymystä käsitteli omassa puheenvuorossaan pääministeri Antti Rinne (sd).

– Mitä tulee näihin avustajapalkkauksiin, arvoisat perussuomalaiset, niin haluan vain todeta sen, että tällä hallituksella on tarkoitus pysyä hengissä, myös jokaisen ministerin, tästä eteenpäin tämä vaalikausi.

Rinne antoi ymmärtää, että merkittävä lisäpanostus henkilökuntaan on kytköksissä myös EU-puheenjohtajuuskauden mukanaan tuomaan työtaakkaan. Rinteen jälkeen puheenvuoron sai Lintilä, mutta tämä ei käsitellyt vastauksessaan Tavion esiin nostamaa henkilöstökysymystä.

Rinteen hallituksen ensimmäisessä lisätalousarviossa esitetään 2,9 miljoonan euron lisäystä ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkamenoihin.

Tätä vuotta koskevat palkkamenot nousevat 6,5 miljoonasta 9,4 miljoonaan euroon, koska kesäkuusta alkaen hallituksessa on 19 ministeriä, 15 valtiosihteeriä ja enintään 70 erityisavustajaa.

Sipilän hallituksessa ministereitä oli alun perin 14, mutta heitä nimitettiin kauden puolivälissä lisää kolme.

Oppositio kyseli keskustelun alkupuolella hallituksen työllisyystoimien perään. Tavio arveli, että hyviä työllisyystoimia voidaan oppositiosta tukea, kun sellaisia ilmenee.

– Tuetaan myös sitä, että kolmikannassa näitä asioita neuvotellaan, mutta hallitus ei saa jäädä kolmikannan armoille. Muistakaas se. Täytyy varautua ja olla oma ohjelma ja ehdotukset, jotta saadaan talous kasvamaan. Nyt tämä näyttää valitettavasti yhä siltä, että ollaan tuuliajolla ja piikki on auki, Tavio sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?