Jussi Halla-ahon vaalibudjetti oli eduskuntavaalien pienin – äänikuninkuus tuli 307,52 eurolla

rac

Julkaistu:

Halvimmillaan yksi ääni eduskuntavaaleissa ”maksoi” sentin, kalleimmillaan 24 euroa.
Eduskuntavaaleissa keväällä valittiin Suomelle 200 kansanedustajaa. Keskimäärin eduskuntaan tai varasijalle valitut käyttivät kevään vaalikampanjaansa lähes 35 000 euroa.

Pienimmällä budjetilla selvisi Jussi Halla-aho (ps). Hänen budjettinsa oli vaalirahoitusilmoituksen mukaan tasan 307,52 euroa. Halla-aho keräsi huikeat 30 596 ääntä, joten yhden äänen hinnaksi tuli vain 0,01 euroa.

Jutun lopussa on taulukko, josta näet kaikkien kansanedustajien ja varasijalle päässeiden äänten hinnan.

– Olen perinteisesti käyttänyt vaalikampanjoihini äärimmäisen pieniä summia. En viitsi ihan tuhlaamisen ilosta kipata vaalikampanjoihin rahaa, Halla-aho sanoo.

Halla-aho kertoo, ettei hän kokenut tarvetta tehdä suurta henkilökohtaista kampanjaa, koska oli puolueen puheenjohtajana muutenkin paljon julkisuudessa.

– Tunnen voimakasta vastenmielisyyttä kaikenlaista äänten ostamista kohtaan ja pyrin pärjäämään politiikassa pelkällä asialla, Halla-aho sanoo.

Halla-aho ihmettelee suurella rahalla eduskuntaan yrittäneitä.

– Ei ole minun tehtäväni arvostella. Mutta herää kysymys, onko ihmisellä aika heikko luottamus omaan substanssiinsa, jos hän kokee tarpeelliseksi käyttää suuria summia kampanjaansa, Halla-aho paukauttaa.

Perussuomalaisista hyvin pienillä budjeteilla eduskuntaan pääsivät myös muiden muassa Laura Huhtasaari, Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen.

Myös kokoomuksen Jaana Pelkonen valitsi kevään vaaleissa minibudjetin. Hän käytti koko kampanjaansa 872,34 euroa, josta 385,02 euroa tuli kansanedustajan omasta pussista.

– Haluan uskoa, ettei vaaleja ratkaista rahalla tai ääniä osteta, Jaana Pelkonen kertoi IS:lle.

Suurimmat budjetit löytyivät Pelkosen puoluetovereilta. Muun muassa Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen kampanjoivat yli 100 000 eurolla. Lepomäki ja Häkkänen eivät joutuneet sijoittamaan omaa rahaansa kampanjoihinsa lainkaan.

Eniten omaa rahaa kampanjaansa laittoi kansanedustajista Arto Satonen (kok). Häneltä kului vaaleihin ilmoituksensa mukaan henkilökohtaisia varoja 91 600 euroa.

Suurempikin oma satsaus vaaleissa nähtiin. Parkanolainen Kauko Turunen (kd) laittoi kampanjaansa omaa rahaa lähes 108 000 euroa. Eikä tullut valituksi, mutta varasijalle pääsi 2 598 äänellä.

– Olin arvioinut, että 60 000–70 000 euroa menee, mutta menikin vähän enemmän. Varsinaista budjettia ei ollut, joten tuli siinä mielessä vähän yllätyksenä.

– Vähän kaivelee mieltä, mutta ei oikeastaan harmita, maalausalan yrittäjänä toimiva Turunen sanoo.

Turunen on lähtöisin köyhistä oloista ja kertoo työllistävänsä nykyään lähes 300 ihmistä. Turunen uskovana ihmisenä pohtii, että ehkä sitten se ei ollut tarkoitus, ja näkee kampanjassa paljon hyvääkin.

– Tapasin kuitenkin paljon ihmisiä ja kyllä me esimerkiksi Tampereella ruokimme varmaan 1 000 ihmistä Keskustorilla. Siinä kävi vähävaraisia ja kadunihmisiä syömässä. Se toi varmasti mielihyvää paljon, Turunen iloitsee.

Jos taulukko ei näy alla, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt