Kommentti: Hjallis on piikki kokoomuksen lihassa – Harkimo kaatoi jo Orpon unelman

Julkaistu:

Hjallis Harkimon aie tehdä liikkeestään oikea puolue ei ole kokoomuksen kannalta pelkkä vitsi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Piikki se on pienikin. Jos se on lihassa, tulee äkkiä tulehdus ja tiedä miten käy. Kokoomukselle kävi huonosti eduskuntavaaleissa.

Monien mielestä siitä ei tullut suurinta puoluetta, koska Harry Harkimon Liike Nyt vei juuri sen verran ääniä. Petteri Orpon pääministeriunelma romuttui.

Piina se on pienikin, kun se jatkuu. Torstaina Harkimo ilmoitti, että Liike Nytistä on tarkoitus tehdä oikea puolue. Tämä helpottaa ongelmia vaalirahoituksen ja ehdokasasettelun kanssa. Puoluetuella voitaisiin palkata ainakin puoluesihteeri.

Yhden kansanedustajan, Harkimon, puolue on pian taas valmiina tekemään kiusaa.

Itsehankittu riesa

Harkimo on kokoomuksen itsehankkima riesa. Liikemies ja urheiluvaikuttaja houkuteltiin puolueen ehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaliin. Harkimon mukaan hänelle lupailtiin ministerinpaikkaa. Sitä ei tullut ja ylpeä ja omapäinen Harkimo sai äkkiä tarpeekseen puoluekurista.

Kokoomuslaiset olivat kiitollisia, kun Harkimo lähti perustamaan omaa liikettään. Ei olisi kannattanut. Vielä puolueen ulkopuoleltakin Harkimo teki hallaa varsinkin sote-hankkeelle. Hänellä oli osansa siinä, että kokoomuksen unelmoima valinnanvapaus jäi tulematta. Ja sitten tulivat ne eduskuntavaalit.

Liike Nyt on sinänsä yhä täysin epäselvä ajatuksiltaan, joista erottuu lähinnä Harkimon epäluulo ay-liikettä kohtaan. Epämääräisyys voi kuitenkin olla etu, kun halutaan liikkuvia äänestäjiä. Jokaiselle jotakin.

Kokoomus on itseään suuremman oppositiopuolueen perussuomalaisten kovassa paineessa. On luultavaa, että puolue siirtyy arvokysymyksissä oikealle, vaikka Petteri Orpo pystyisi pitämäänkin paikkansa. Tämä ei miellytä urbaaneja liberaaleja, joiden side kokoomuksen on muutenkin ohut. Välttämättä Harkimo ei suurta joukkoa houkuttaisi, mutta taas riittävästi vakavaa vahinkoa tehdäkseen.

Harkimo on julkisesti luopunut yhteyksistä ennen luotsaamiinsa Jokereihin. Tämä antaa poliittista liikkumatilaa, kun Venäjä-yhteyksistä kysellään vähemmän. Aikaakin pitäisi olla.

Harkimo on monessa kyvykäs mies, mutta hänellä on ikävänä paheena hajoittaa kykyjään uusiin projekteihin, ennen kuin vanhat ovat valmiina. Tätä kokoomuksessa nyt rukoillaan.

Yleensä Harkimo on löytänyt kuittaajia projektiensa kuluille. Viime vaaleissa poliittisen hinnan maksoi kokoomus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt