HS: Antti Rinne kertoi käyneensä lähellä kuolemaa – Espanjassa lääkärit olivat tehdä tappavan virheen

Julkaistu:

Espanjassa ei tunnistettu, että Rinne kärsi keuhkokuumeen lisäksi myös sepelvaltimotaudista.
Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaisen ylilääkärin mukaan hän olisi voinut kuolla ollessaan sairaalahoidossa Espanjassa.

Rinne ja hänen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne sairastuivat tapaninpäivänä 2018 keuhkokuumeeseen lomaillessaan Espanjan etelärannikolla.

Ravolainen-Rinteen parantuminen tapahtui nopeasti, mutta Rinne kärsi keuhkokuumeen ohella vakavista hapensaantiongelmista. Rinne kertoi IS:n haastattelussa helmikuussa, että hänellä todettiin Espanjassa keuhkokuumeen lisäksi sydänpussin tulehdus.

Rinne siirrettiin espanjalaiselle teho-osastolle, sillä hänen elimistönsä kävi ylikierroksilla. Hänet nukutettiin lähes yhtäjaksoisesti kahdeksi viikoksi, myös paluulennon ajaksi.

Espanjassa lääkärit olivat koettaneet herättää Rinnettä kolmesti, mutta asteittaista herätystä ei onneksi viety loppuun asti. Se olisi suomalaisen ylilääkärin mukaan johtanut Rinteen kuolemaan, pääministeri kertoo HS:n haastattelussa.

Espanjassa ei nimittäin ollut tunnistettu, että Rinteellä oli myös sepelvaltimotauti. Sepelvaltimotauti todettiin vasta Suomessa, kun Rinteelle tehtiin varjoainekuvaus Meilahden sairaalassa 12. tammikuuta.

– On tyypillistä sepelvaltimotaudille, että yksi suoni saattaa mennä silleen tukkoon, että se tappaa samantien, Rinne sanoo.


Rinne kertoo, että Suomessa hänelle tehtiin pallolaajennus ja sen jälkeen hänet herätettiin. Heräämishetkestä alkaen tulevaa pääministeriä kuntoutettiin.

Rinne sai lääkäriltä luvan jatkaa töitä 1. maaliskuuta.