Tuoreet vaalirahatiedot julki: Katso, kuka tuki omaa kansanedustajaasi – ja millaisella summalla

Eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoituksista selviää, että pienimmillään eduskuntaan pääsi vain muutaman satasen satsauksella.

18.6.2019 10:49 | Päivitetty 18.6.2019 13:37

Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) tämän kevään eduskuntavaalikampanja oli massiivinen. Rahaa kului enemmän kuin kellään muulla, yhteensä 116 461,50 euroa. Asia käy ilmi Lepomäen Valtiontalouden tarkastusvirastolle VTV:lle tekemästä vaalirahoitusilmoituksesta. Keskimäärin valitut kansanedustajat käyttivät rahaa kampanjoihinsa reilut 30 000 euroa, josta omaa rahaa oli noin kolmasosa.

Ilmoitusvelvollisia ovat kaikki eduskuntavaaleissa valituiksi tulleet ja varasijoille päässeet. Ilmoituksessa täytyy kertoa monia asioita kampanjan rahoituksesta, mutta muun muassa alle 1 500 euron tukisummia ei tarvitse kertoa yksilöidysti. Tästä syystä on hyvin todennäköistä, että edelleen suuri osa vaalituista jää kokonaan pimentoon.

  • Yllä olevassa taulukossa on virallisten vaalirahoitusilmoitusten luvut ja tiedot. Taulukon yhteensä-luku ei ole henkilön vaalibudjetti vaan kaikkien hänen saamiensa vaalitukien yhteenlaskettu summa. Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Elina Lepomäen vaalirahoitus koostui pääosin yksityishenkilöiden lahjoituksista. Niitä oli yhteensä 87 711,50 euroa. Yrityksiltä Lepomäki sai 24 750,00 euroa. Omaa rahaa kampanjaan ei tarvinnut laittaa.

– Oikeastaan lähdimme tekemään paljon pienempää kampanjaa, tavoittelimme 70–80 000 euron kampanjaa, mutta kiinnostuneita oli loppua kohden hyvinkin paljon, Lepomäki sanoo IS:lle.

Kokoomuspoliitikon ei tarvinnut pyytää rahaa hattu kourassa. Lepomäki kertoo, että vaivattomuus yllätti, ja rahaa olisi ollut saatavilla enemmän kuin sitä lopulta kerättiin.

– Olen ollut kahdeksan vuotta mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja julkaisin viime vuonna kirjan, jossa on 700 sivua tekstiä eri yhteiskunnallisista aiheista. Olen johdonmukaisesti edistänyt ajatuksiani, ja näköjään ihmiset tykkäävät niistä.

Summa alkoi kasvaa kampanjan loppua kohden.

– Tavalliset ihmiset, ei poliitikot tai politiikan piirissä työskentelevät, tuntuvat yleensäkin heräävän vaaleihin vasta muutaman viikon tai korkeintaan paria kuukautta ennen vaaleja.

Lepomäen mukaan hänellä ei ole minkäänlaisia sidonnaisuuksia merkittävimpiin rahoittajiin, ja heidän joukossaan on kaikenlaisia ihmisiä.

Elina Lepomäen vaalibudjetti oli eduskuntavaalien suurin.

Pienin vaalibudjetti kansanedustajista oli perussuomalaisten Jussi Halla-aholla. Hän käytti ilmoituksensa mukaan vaaleihin rahaa yhteensä 307,52 euroa. Kokoomuksen Jaana Pelkosella oli toiseksi pienin budjetti. Pelkosen rahoitus suorastaan romahti edellisistä vaaleista. Hän sijoitti kuntavaaleissa 2017 ja edellisissä eduskuntavaaleissa 2015 tuhansia euroja erityisesti vaalimainoksiin. Nyt koko vaalibudjetti oli ilmoituksen mukaan yhteensä 872,34 euroa, josta yksityisiltä ihmisiltä saadulla tuella katettiin 487,32 euroa.

– Ilmoitin jo ehdokkaaksi ryhtyessäni, että tulen tekemään kampanjani niin pienellä budjetilla kuin mahdollista. Haluan uskoa, ettei vaaleja ratkaista rahalla tai ääniä osteta, Jaana Pelkonen viestitti IS:lle sähköpostilla.

Jussi Halla-ahon ja Jaana Pelkosen vaalibudjetit olivat heidän ilmoitustensa mukaan vaalien pienimpiä.

Vihreiden Sofia Virran vaalikampanjan koko rahoitus oli myös pieni, yhteensä 2 474,20 euroa.

Kampanja oli valituiksi tulleista neljänneksi pienin, mutta kyseessä ei ollut periaatepäätös vaan pakko.

– Rehellisesti sanottuna, se johtui ihan taloudellisesta tilanteesta, Virta sanoo.

Virta odotti lasta ja tiesi jäävänsä äitiyslomalle. Hän kertoo työskennelleensä melko matalapalkkaisessa työssä sosiaalialalla ja yrittäjänä, eikä pääomaa ollut sen vuoksi paljoa.

– Tiesin tämän jo silloin, kun minua pyydettiin lähtemään ehdokkaaksi.

– Sain silti paljon kannustusta lähteä, ja ajattelimme, että katsotaan, mikä on pohjakannatus, kun lähtee liikkeelle nollabudjetilla.

Virta ei kuitenkaan odottanut, että nollabudjetilla mentäisiin eduskuntaan.

– Olin vähän sitä mieltä, ettei Suomessa voi päästä eduskuntaan pienellä budjetilla, ja olin harmissani siitä, että raha määrittää sitä niin paljon.

– Oli hienoa nähdä, että se voi kuitenkin olla mahdollista, vaikkei ole esimerkiksi varakasta sukua tai alalla, jossa palkat olisivat korkeampia.

Sofia Virta eduskunnassa huhtikuussa.

Virran kampanjaan 1 060 euroa tuli Kaarinan vihreiltä. Muutoin rahaa tuli yksityisiltä ihmisiltä, vanhoilta työporukoilta ja tuntemattomilta ihmisiltä. Suurin osa lahjoituksista oli noin kahdenkymmenen euron tai muutaman kympin suuruisia, hän kertoo.

– Suurin osa harmitteli, ettei pystynyt tukemaan enempää. He ovat naureskelleet jälkeen päin, että kyllä kannatti.

Flaijerit oli isoin yksittäinen menoerä, niihin upposi noin 700 euroa.

– Jokainen euro auttoi. Kun painatettiin flaijereita, parikymppiäkin auttoi, koska sillä sai pienen pakan lisää, ja somessa sai mainostettua yhden päivän pidempään.

Vaalirahailmoitusjärjestelmässä oli Virran mukaan ongelmia, eikä ensimmäinen hänen jättämänsä ilmoitus rekisteröitynyt palveluun.

– Jos olisin uudestaan ehdolla, niin varmaan olisi helpompaa, kun tietäisi, miten se tehdään.

Virran mukaan tekemistä helpotti se, että puolue oli neuvonut perustamaan vaalitilin kampanjointia varten.

Juttua muokattu 18.6.2019 kello 13.38: taulukkoon lisätty ilmoitusvelvollisten saamat kaikki, myös nimettömät tuet. Aiemmin taulukossa olivat vain vaalirahoitusilmoitusten yksittäiset tuet, joiden saaja tiedetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?