Kaikki kansanedustajat eivät kertoneet vaalirahoitustaan lakisääteisesti – ”Minulla luki jääkaapin ovessa monta viikkoa, että hoida se pois alta”

Julkaistu:

Yhteensä viisi kansanedustajaa tai varasijalle päässyttä jätti tekemättä vaalirahoitusilmoituksen määräajassa. Osalla palautus oli minuuttipeliä.
Tuoreilla kansanedustajilla oli vaalien jälkeen kaksi kuukautta aikaa täyttää lain vaatimat vaalirahoitusilmoituksensa. Määräaika oli eiliseen, eli ilmoituksen olisi pitänyt olla perillä Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:ssä viimeistään kello 24.00.

Yhteensä viisi ilmoitusvelvollista jätti tekemättä ilmoituksen määräajassa. Heistä kaksi on kansanedustajia, Mika Niikko (ps) ja Katja Taimela (sd). Lisäksi ilmoitus ei tullut ajoissa varaedustajilta Mika Flöjt (vihr), Anne Nyman (vas) ja Eerikki Viljanen (kesk). Viljanen ja Niikko palauttivat ilmoituksensa sähköisesti, mutta myöhästyivät muutaman minuutin. Katja Taimela puolestaan postitti ilmoituksen, joka ehti perille vasta tiistaiksi.

Jutun lopussa on lista kaikista ilmoitusvelvollisista ja tieto vaalirahoitusilmoituksen palauttamisesta määräaikaan mennessä.

Ilmoitusvelvollisia ovat kaikki eduskuntavaaleissa valituiksi tulleet ja varasijoille päässeet. Ilmoituksessa täytyy kertoa monia asioita kampanjan rahoituksesta, mutta muun muassa alle 1 500 euron tukisummia ei yksilöidysti tarvitse kertoa. Tästä syystä on hyvin todennäköistä, että edelleen suuri osa vaalituista jää kokonaan pimentoon.
Eilen eli viimeisenä palautuspäivänä oli ruuhkaa. IS:n Valtiontalouden tarkastusvirastolta saamien tietojen mukaan viimeisenä ilmoituspäivänä vaalirahoitusilmoituksen teki yhteensä 78 ilmoitusvelvollista. Eli lähes kolmasosa kaikista velvoitetuista palautti ilmoituksensa viimeisenä mahdollisena päivänä.

VTV:n johtava tilintarkastaja Pontus Londen ihmettelee monen edustajan ja varasijalle päässeen palauttamisten myöhäistä ajankohtaa.

– Kyllä me täällä hämmästyimme, että niinkin paljon on vielä palauttamatta, Londen sanoi muutama tunti ennen palautusajan päättymistä.

– Aikamoinen loppukiri, jos niin voi sanoa, Londen sanoi IS:lle aamulla, kun selvisi että lähes kaikki velvolliset olivat ilmoituksensa palauttaneet.

Suurin osa kansanedustajista siis ehti palauttaa ilmoituksensa ajoissa.

Muiden muassa Sofia Virta (vihr) kuului ilmoituksen ajoissa jättäneisiin. Hänkään ei kuitenkaan saanut ilmoitusta tehtyä aivan heti vaalien jälkeen, vaan lopullinen palautuspäivä oli viime viikon torstaina.

– Minulla luki jääkaapin ovessa monta viikkoa, että hoida se pois alta.

Virran mukaan ilmoituksen jättäminen oli ensikertalaiselle hieman hankalaa, vaikka ohjeet olivatkin hänen mukaansa hyvät.

Aivan viime hetkillä, viimeisen tunnin aikana maanantai-iltana VTV vastaanotti vielä seitsemän ilmoitusta.

Jos ilmoitusvelvollinen jättää ilmoituksen kokonaan tekemättä, VTV lähtee karhuamaan sitä.

– Katsotaan nyt, jääkö ilmoituksia palauttamatta. Jos jää, sen jälkeen kirjeet lähtevät, Londen sanoi IS:lle eilen maanantaina.

Vaalirahoitusilmoituksen voi tehdä vain ilmoitusvelvollinen, eli ei kukaan muu hänen puolestaan. Vaalirahoitusilmoitus on lain mukaan tehtävä, vaikka kampanjaan ei olisi kulunut senttiäkään rahaa. Vaaleissa rannalle jääneiden osalta lähes kaikki vaalirahoitus jää kuitenkin pimentoon, koska jos ehdokas ei tule valituksi, ilmoitusta ei lain mukaan ole pakko tehdä.

Alla lista kaikkien kansanedustajien vaalirahailmoituksen tilanteesta. Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt