Talousluvut synkkenivät – Antti Rinne: ”Sieltä puuttuu se +60 000 työ­paikkaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Talousluvut synkkenivät – Antti Rinne: ”Sieltä puuttuu se +60 000 työ­paikkaa”

Valtiovarainministeriö synkensi ennustettaan Suomen taloudesta, mutta pääministerin mukaan luvut ovat yhä sen suuruisia, joille hallitusohjelma perustuu.

Antti Rinne sanoi, että hallitus lähtee tavoittelemaan suurempia työllisyyslukuja kuin mitä valtiovarainministeriö nyt ennustaa.­

17.6.2019 13:09

Pääministeri Antti Rinne (sd) pääsi kommentoimaan Naantalin Kultarannassa heti tuoreeltaan valtionvarainministeriön talousennustetta. Luvut tulivat kesken Rinteen mediatapaamisen.

– En ole kerinnyt valtionvarainministeriön virkamiesten kanssa lainkaan keskustelemaan eli en yhtään tiedä, mitä luvut tarkalleen ottaen tuottaa. Varmaan suurin piirtein saman suuntaista kuin tähänkin asti on tullut, Rinne ennakoi.

VM laski ennustettaan tämän ja ensi vuoden talouskasvusta hieman. Tänä vuonna talouskasvua tulee uuden arvion mukaan 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia. Huhtikuussa ennuste tälle vuodelle oli 1,7 prosenttia ja ensi vuodelle 1,4 prosenttia.

Lukujen heilahdus ei aiheuttanut Rinteessä suuria tunteita. Luvut ovat kuitenkin matkalla toiseen suuntaan kuin kahteen prosenttiin, jonka Rinne on määritellyt normaaliksi talouskasvuksi hallitusohjelman tavoitteiden onnistumisesta puhuessaan.

– Ne ovat sellaisia lukuja, jotka ovat olleet tämän hallitusohjelman rakenteen pohjana, Rinne kuvasi VM:n tuoreita lukuja.

Kun Rinteeltä tarkennettiin, perustuuko hallitusohjelma hänen aiemmin julkisuudessa esittämäänsä noin 2 prosentinkasvuun vai valtionvarainministeriön lukuihin, kuului vastaus.

– Ei kai me nyt omia perusteita koko ajan muuteta. Nyt lähetään liikkeelle tällä ohjelmalla.

Ennusteessa kasvu hidastuu vuosina 2022–2023 alle prosenttiin. Työllisyysaste nousee 73,5 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä ja työttömyysaste laskee 6,2 prosenttiin.

– Se on plus 40 000 työpaikkaa tähän tilanteeseen ja se on hyvä juttu. Mutta sieltä puuttuu se plus 60 000 työpaikkaa, jota me lähdetään tavoittelemaan vuoteen 2023 mennessä, Rinne arvioi työllisyysastetta.

Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin on Rinteen hallituksen onnistumisen kannalta yksi keskeisimmistä luvuista.

Rinne kommentoi Naantalissa myös aamun Helsingin Sanomien mielipidekyselyä, jossa keskustan kannattajat suhtautuivat varsin nihkeästi hallitusohjelmaan. Yli puolet keskustan kannattajista oli sitä mieltä, että hallitus vie Suomea huonompaan suuntaan verotuksessa ja julkisessa taloudessa.

– Jos katsoo keskustan käsittelyä hallitusohjelmaan liittyen, niin se tuli yksimielisesti hyväksyttyä. Ainakin puolue-elimet näyttivät hyväksyvän hyvin sen ohjelman mukaan lukien sen talousohjelman, Rinne pyöritteli.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ilmaisi tänään Lännen Median haastattelussa orastavaa halukkuutta selvittää naisille suunnatun 2–3 kuukauden vapaaehtoista kansalaispalvelusta. Selvityksessä tulisi Kaikkosen mukaan katsoa, mitä tehtäviä kansalaispalvelus sisältäisi ja tuottaisiko palvelus lisäarvoa yhteiskunnalle ja sitä suorittaville.

– Tätä keskustelua on käyty. Täytyy jatkaa keskustelua, Rinne tyytyi kommentoimaan Kaikkosen avausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?