Kultaranta-keskustelut jatkuivat – IS seurasi hetki hetkeltä

Julkaistu:

Kello 9.30 alkavassa paneelissa ovat keskustelemassa Euroopasta muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd), perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Kultaranta-keskustelut jatkuvat tänään maanantaina Naantalissa.

Ilta-Sanomat seuraa keskusteluja hetki hetkeltä.

Kello 9.30 alkavan aamukeskustelun aiheena on Suomi – eurooppalaisen turvallisuuden tekijä.

Keskustelemassa ovat pääministeri Antti Rinne (sd), perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Kello 14.30 alkava päätöskeskustelu käydään otsikolla ”Politiikka murroksessa, kestääkö demokratia?”.

Mukana keskustelemassa ovat keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Seppo Kääriäinen, Helsingin yliopiston professori Anu Kantola, Suomen Atlantti-Seuran puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Päivä päättyy Tasavallan presidentin Sauli Niinistön päätössanoihin.

Päätapahtumat

Kiitos kaikille seuranneille. Kultaranta-keskustelut päättyvät vuoden 2019 osalta tähän.

Niinistö kommentoi vielä Kultaranta-keskustelujen päättänyttä paneelia, johon osallituivat Sdp:n ja keskustan veteraanipoliitikot Liisa Jaakonsaari ja Seppo Kääriäinen.

-Keskustelu kertoi erityisesti meille poliitikoille, mutta muillekin, että kun henkilö jättää tehtävänsä, niin silloin hän vasta oikein kukkaan puhkeaakin.

UPI:n Mika Aaltola käytti aamun keskusteluissa sanaa ulkopolitiikan "kudelma". Niinistön mukaan täytyy nyt kiinnittää huomiota siihen, ettei se sekoitu "tekeleeseen".

Niinistö kiittää kaikkia, etenkin nuoria keskustelijoita. Hänen vaikutelmakseen keskusteluista jäi se, että ihmiset kuuntelivat ja kuulivat Kultarannassa tänä vuonna toisiaan.

Näkemykset ovat keskusteluissa hänen mukaansa olleet realistisen optimistisia.

-Pahat on kyllä piirretty seinille, mutta saman tien onnistuttu pyyhkimään niistä suurin osa pois.

Keskustelu päättyy tähän ja seuraavaksi presidentti Sauli Niinistön päätössanat.

Loppupuolella keskustellaan lupauksista ja niiden toteuttamisesta politiikassa.

Kääriäisen mukaan odotukset ja lupaukset menevät välillä mahdottomuuksiin ja vaalikiihkossa politiikot toimivat hieman kierroksilla.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson käyttää puheenvuoron maahanmuuttajien äänestysaktiivisuudesta. Henrikssonin mukaan tärkeää olisi saada myös heidät tuntemaan osallisuutta.

Liisa Jaakonsaaren mukaan turvallisuuspolitiikkaa koskeva kansalaiskeskustelu on osittain jäänyt Suomessa paitsioon. Hänen mukaansa yksi syy voi olla se, että kokonaisuus kuuluu pitkälti presidentti Niinistön rooteliin, ja kansa myös tuntuu luottavan häneen varsin paljon.

Kääriäinen: Sote ei mennyt kovin hyvin

Seuraavaksi puhutaan päätöksenteon kyvystä kotimaassa. Sote-uudistusta ei ole edelleenkään saatu valmiiksi ja tällä hallituksella on edessään liuta muitakin suuria hankkeita toteutettavanaan.

Kääriäisen mukaan sote-uudistus ei mennyt kovin hyvin, mutta kohta tulee uusi harjoitus.

Näyttääkö siltä, että demokratia pystyy pysymään elossa osana teknologista murrosta?

Jaakonsaaren mukaan poliitikkojen täytyy olla perillä siitä, mitä tapahtuu.

Aittokosken mukaan teknologia on suurilta osin kuitenkin parantanut ihmisten elämää ja arkea ja hänellä on kaikki syyt pysyä optimistisena sen suhteen, että demokratia kaikesta huolimatta säilyy.

Hjallis Harkimo kysyy panelisteilta, onko Ranskan presidentti Emmanuel Macron populisti. Macron muun muassa teki keltaliivien protestin jälkeen lupauksia, joita tulkittiin populistisiksi. Heikki Aittokoski kutsuu tätä kuitenkin tavalliseksi poliittiseksi reagoinniksi, ei populismiksi.

Kantola presidentti Niinistön kampanjasloganista: "Vastapuoluen leiristä haettu"

Professori Anu Kantola konkretisoi presidentti Sauli Niinistön vanhan vaalisloganin avulla sitä, miten suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on muuttunut. Hänen mukaansa kansa ei ole enää yhtä selvästi eroteltavissa keskustan maanviljelijöihin ja sdp:n työväkeen. Esimerkkinä hän antaakin kokoomustaustaisen Niinistön presidentinvaalien kampanjasloganin "työväen presidentti", jota hän kuvailee onnistuneeksi.

-Sehän on vastapuoluen leiristä haettu

Anu Kantolan mukaan keskusta on ollut poliittinen ihme suomalaisella puoluekentällä. Hänen mukaansa puolue on hienoisti onnistunut pitämään pintansa, vaikka maaseutu autioituu.

Tänä päivänä ei hänen mukaansa myöskään olla enää kehdosta hautaan yhden puolueen kannattajia, vaan puolue voi muuttua elämän aikana useaankin kertaan.

Keskustan Mikko Savola kysyy panelistien mielipidettä yleiseen asevelvollisuuteen.

Jaakonsaari kertoo, miten usea äiti on ihmetellyt hänelle, miten heidän oma poikansa on vapautettu syystä tai toisesta palveluksesta. Hänen mukaansa tämä on omiaan lisäämään muun muassa syrjäytymistä.

Seppo Kääriäisen mielestä asevelvollisuus lisää nuorten miesten isänmaan puolustamisen taitojen lisäksi myös empatiaa, kun he taustoistaan riippumatta jakavat huoneet, tutustuvat ja tekevät yhteistyötä.

Seppo Kääriäinen uskoo, että moni äänestäjä tahtoi viime vaaleissa vaihtaa politiikan sykliä ja tehdä eroa aikaisempaan. Porvarihallitus muuttui punavihreään linjaan.

Kääriäiselle muistutetaan, että keskusta sen sijaan pysyi hallituksessa vaalihäviöstä huolimatta.

-Se on erikoinen juttu, mutta niin se on, Kääriäinen sanoo

Liisa Jaakonsaaren mukaan globaali demokratia on vaikeuksissa. Siihen vaikuttaa hänen mukaansa muun muassa YK:n heikkeneminen.

-Aika synkkää aikaa elämme, Jaakonsaari toteaa.

Kauppapolitiikan osalta on hänen mukaansa kuitenkin onnistuttu etenemään maailmaa.

Jos demokratia heikkenee, niin kauppapolitiikan osalta on päästy eteenpäin, Jaakonsaari pohtii.

Helsingin yliopiston professori Anu Kantola odottaa kiinnostuksella, mikä tulee olemaan seuraava aalto oikeistopopulismin nousun ja kukoistuksen jälkeen.

Hän kysyy, onko sosiaalidemokraattien menestys Euroopan joidenkin valtioiden viime aikojen vaaleissa vain sattumaa. Myös EU-vaaleissa toisaalta oikeistopopulistit, mutta toisaalta myös vasemmisto ja sosiaalidemokraatit onnistuivat nousemaan.

Jaakonsaari: Vastakkainasettelun aika on ohi, mutta uusi vastakkainasettelu on tilalle

Sdp:n pitkäaikaisen poliitikon Liisa Jaakonsaaren mukaan vastakkainasettelun aika on nykymaailmassa ohi vasemmiston ja oikeiston välillä. Uusi vastakkainasettelu on sen sijaan tullut humanismin ja anti-humanismin sekä konservatiivisten ja liberaalien arvojen välille.

Mikä on panelistien kiinnostavin huomio tältä vaalikeväältä?

Mikä on panelistien kiinnostavin huomio tältä vaalikeväältä?

Keskustan entisen kansanedustajan Seppo Kääriäisen mukaan eduskuntavaalien tuloksessa jatkui puoluekentän fragmentoituminen, ja vaalitulos oli yllättävänkin tasainen. Joka tapauksessa Suomeen saatiin enemmistöhallitus. Hänen mukaansa se osoittaa, että demokratia toimii.

Mukana ovat siis keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Seppo Kääriäinen, Helsingin yliopiston professori Anu Kantola, Suomen Atlantti-Seuran puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt