Näin Saksan liittopresidentti rohkaisi Sauli Niinistöä Kultarannassa: ”Optimismi on velvollisuus”

Julkaistu:

Kultaranta
Euroopan tulevaisuus askarrutti presidenttejä. Optimismia ei kuitenkaan kannata hukata, he tuumasivat keskustelun päätteeksi.
Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier otti pääministeri Antti Rinteen (sdp) puhutteluunsa heti Kultaranta-keskustelujen alkumetreillä.

– Antti, Steinmeier huudahti ja etsi katseellaan yleisössä istunutta Rinnettä.

– Älä ole peloissasi, Antti, mutta tämä on yksi Euroopan unionin keskeisimmistä tavoitteista. Euroopan on toimittava esimerkkinä muuttuvassa maailmassa. Meidän on puolustettava maailmanjärjestystä, kunnioitettava Yhdistyneitä kansakuntia ja muita kansainvälisen yhteistyön muotoja.

Steinmeierin sanoista ei ajankohtaisuutta uupunut. Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana käynnistyy heinäkuun alussa, kahden viikon kuluttua. Tästä seuraavat puoli vuotta Suomen on luotsattava viime aikoina kovasti repeillyttä poliittis-taloudellista liittoa.
Euroopan tulevaisuus on lavea aihe. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Steinmeier puivat sitä reilut puolitoista tuntia sunnuntai-iltana Kultarannassa.

Molempia valtiomiehiä tuntui askarruttavan erityisesti kysymys siitä, miten tähän on tultu. Miksi Euroopan unioni repeilee liitoksistaan Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Visegrád-maissa?

Eikä sen helpompaa ole Euroopan ulkopuolellakaan. Poliittinen tilanne niin idässä kuin lännessä on käynyt epävakaaksi.

– Elämme jännitteiden ja pakotteiden aikaa, Steinmeier totesi.

Sitten on vielä monimutkaisempia, monisyisempiä haasteita, kuten ilmastonmuutos ja kansainvaellukset.

– Poliittiset järjestelmät ovat huomattavat paineen alla. Meneillään on isoja ja nopeasti eteneviä muutoksia, Steinmeier jatkoi.

Niinistö myötäili Steinmeierin analyysia. Hän kysyi tältä, voiko Euroopan unionin tulevaisuuteen suhtautua yhä optimistisesti.

– Optimismi on presidenttien velvollisuus, Steinmeier vastasi Niinistölle.

Saksan liittopresidentin mukaan optimismiin on myös varaa.

– Olen aistivinani kasvavaa tietoisuutta siitä, että jos eurooppalaiset eivät itse kamppaile yhtenäisyyden puolesta, niin ketkä sitten.

Steinmeier ja Niinistö olivat yhtämielisiä siitä, että Euroopan unioni on sen jäsenmaille puolustamisen väärti. Käynnissä on konflikti, he summasivat, mutta kamppailu on voitettavissa

– Olemme konfliktin keskellä, mutta emme sen lopussa. Liberaali demokratia on edelleen puolustettava idea, Steinmeier sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt