Saksan presidentti ohjeisti pääministeri Rinnettä: ”Antti, älä nyt pelästy”

Julkaistu:

Politiikka
Frank-Walter Steinmeierin mukaan EU:n on pohdittava, mitä suhteelle Venäjään pitäisi tehdä.
Paineet eivät ainakaan vähentyneet Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuden suhteen sunnuntaina Naantalissa. Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin mukaan kansainvälisen sääntöperusteisen järjestelmän puolustajat pitäisi saada kootuksi yhteiseen rintamaan, jotta sääntöjä vastustavatkin saataisiin vakuuttuneiksi niiden eduista.

– Antti, älä nyt pelästy, mutta tämä on yksi tärkeimmistä tehtävistä Euroopan unionille, Steinmeier osoitti sanansa Kultaranta-keskustelujen kuulijoiden joukossa istuvalle pääministeri Antti Rinteelle (sd).

Myös presidentti Sauli Niinistö kuvasi Suomen heinäkuussa alkavaa puolivuotista puheenjohtajuuskautta vaativaksi, koska näkymä tulevaisuudesta ei ole kovin selkeä.

– Itse asiassa olisi yllätys, jos yllätyksiä ei tulisi, Niinistö muotoili.

Steinmeier kertoi kaikesta huolimatta olevansa optimisti, sekä viran puolesta että kokemusten perusteella. Taistelua ei hänen mukaansa ole vielä hävitty.

– Minusta meillä on etu puolellamme. Jos poliitikot ja liberaali demokratia eivät tarjoa ratkaisuja, niin kuka sitten. Itsevaltaiset järjestelmät keskittyvät huolehtimaan vakaudesta, mutta eivät tulevaisuudesta, Steinmeier sanoi.

Lue lisää: Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi jälleen huolensa ilmastonmuutoksesta – paljasti myös yllättävän kantansa valtiosihteereihin

Brexit aiheuttanut jo vahinkoa myös EU:lle

Esikuvaksi nykypoliitikoille Steinmeier tarjoili presidentti Urho Kekkosta, jonka aloitteesta lopulta syntyi Etykin loppuasiakirja Helsingissä vuonna 1975. Saksan tuleva presidentti suoritti tuolloin asevelvollisuuttaan Saksojen välisellä rajalla kylmän sodan vaarallisessa etulinjassa.


Steinmeierin mukaan tuon ajan poliitikot tekivät päätöksiä epävarmassa tilanteessa, vaikka tuloksista ei ollut varmuutta ja niiden toteutuminen kesti lopulta kauan. Mutta itseluottamus ja päättäväisyys lopulta palkittiin.

– Myös meidän on tehtävä epäsuotuisissa oloissa parhaamme vapauden ja rauhan varmistamiseksi, kuten edellisen sukupolven poliitikot Willy Brandtista Kekkoseen, Steinmeier sanoi.

Molemmat presidentit myönsivät, että nykyhetken akuutti brexit-ongelma on jo aiheuttanut vahinkoa, ei vain Britannialle, vaan myös EU:lle ja sen instituutioiden uskottavuudelle.

”Hallitusohjelmassa ei merkittävää uutta”

Saksassa ja muuallakin Euroopassa on viime aikona noussut ääniä EU:n Venäjä-pakotteiden lieventämisen puolesta. Steinmeier ei tuntunut haluavan pakotteita historiaan, mutta kaipasi silti niiden lisäksi jotain uutta sisältöä unionin Venäjä-suhteeseen sen saamiseksi ”toiminnallisemmaksi”.

– Meidän pitäisi olla tietoisia omista rajoitteistamme Venäjän muuttamisen suhteen, Steinmeier muotoili.

Hän korosti, että vuoropuhelua ja diplomatiaa pitää jatkaa erityisesti silloin, kun vastapuoli on hankala.

Presidenti Niinistö arvioi aiemmin sunnuntaina Suomen ulkopolitiikan näkymiä. Hänen mukaansa pääministeri Rinteen hallituksen ohjelmassa ei näy merkkejä suurista suunnanmuutoksista.

– Siinä ei ole mitään kovin merkittävää uutta, merkityksellinen se toki on. Semmoinen, jonka kanssa on varmasti hyvä jatkaa, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa.

Presidentti arvioi yhteistyön uusien ministereiden ja eduskunnan valiokuntien johtajien kanssa toimivan jatkossakin.

– Henkilöt ovat entuudestaan tuttuja ja uskon, että yhdessä näitä tehtäviä suoritetaan ja taakkoja kannetaan, Niinistö muotoili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt