Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi jälleen huolensa ilmaston­muutoksesta – paljasti myös yllättävän kantansa valtio­sihteereihin

rac

Julkaistu:

Politiikka
Kultaranta-keskusteluja isännöivä presidentti Sauli Niinistö totesi toimittajille, ettei hän ole kerennyt edes suunnitella omaa juhannuksen viettoaan.
Kaksipäiväinen keskustelutilaisuus Kultarannassa alkoi presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuudella. Niinistö toimii myös nyt seitsemättä kertaa järjestettävien Kultaranta-keskustelujen isäntänä. Tilaisuuden keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Puolisen tuntia kestäneen tiedotustilaisuuden aikana Niinistö kommentoi niin kotimaista kuin kansainvälistä politiikkaa.

Ilta-Sanomat pyysi Niinistöä kommentoimaan hallitusohjelmasta löytyvää kirjausta, jossa todetaan, ettei Suomi salli alueidensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita kohtaan. Miksi tällainen kirjaus oli presidentin näkökulmasta paikallaan?

Niinistö katsoi kirjauksen olevan linjassa viime eduskunnan antaman lausunnon kanssa.

– Se on suora johdannainen viime eduskunnan antamasta lausunnosta. Puhutaan eduskunnan yksimielisestä kannasta.

Uutta hallitusta ja sen hallitusohjelmaa Niinistö kommentoi lyhyesti. Hallitusohjelmaan hän kertoi tutustuneensa alustavasti jo ennen sen hyväksymistä.

– Hallitusohjelmassa ei sinänsä ole uutta – merkityksellinen se toki on. Sen kanssa on hyvä jatkaa, Niinistö totesi.

Uuteen hallitukseen nimitettyjen erityisavustajien ja valtiosihteerien määrä on herättänyt keskustelua viime päivinä. Tiedotustilaisuudessa myös Niinistöä pyydettiin ottamaan aiheeseen kantaa.

Niinistö paljasti olleensa itse asiassa koko valtiosihteeri-instituutiota vastaan aikanaan, kun sitä ryhdyttiin Suomeen luomaan.

– Olin presidentti Martti Ahtisaaren kanssa aika tiukastikin sitä mieltä, ettei sellainen instituutio oikein sovellu meidän järjestelmäämme.

Ministeriaikoinaan Niinistö kertoi käyttäneensä vain yhtä eritysavustajaa.

– Tavallaan olen vähän jäävi vastaamaan tähän kysymykseen, Niinistö summasi vastaustaan.

Kansainvälistä politiikkaa presidentti Niinistö sivusi nostamalla esiin sellaisia teemoja, kuten Brexit, maailmanrauha ja Turkin rooli Euroopan unionin pakolaispolitiikassa.

Rauhantyön kannalta Niinistön mukaan keskeisintä tällä hetkellä on, että ”suuret toimijat” pysyvät aloillaan. Suurilla toimijoilla hän todennäköisesti viittasi Yhdysvaltoihin, Venäjään ja Kiinaan, vaikkei maita erikseen nimennytkään.

Niin ikään suurten toimijoiden välissä olevalla Euroopan unionilla presidentti katsoi olevan tärkeä tehtävä.

– Euroopan unioni, jos joku, edustaa tässä rauhaa.

Kultaranta-keskustelut jatkuvat sunnuntaista maanantaihin.

Sunnuntaina Niinistö vaihtaa Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Maanantaina presidentti tapaa muiden muassa pääministeri Antti Rinteen (sdp) ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon. Kolmikko on osallistumassa keskusteluun, jossa pohditaan Suomen roolia eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä.

Eräänlaisena tunnelman kevennyksenä Niinistöä pyydettiin sunnuntain tiedotustilaisuudessa vielä kertomaan juhannussuunnitelmistaan.

– Voi, kun olisikin kerennyt miettiä, Niinistö tuumasi.

Aivan lopuksi Niinistöä pyydettiin vielä nimeämään Suomen suurin turvallisuusuhka.

Ilmastonmuutos, Niinistö ilmoitti ykskantaan.

– Muistan, kun minulta kysyttiin tämä kysymys presidentinvaalien alla vuonna 2005. Vastasin jo silloin, että ilmastonmuutos.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt