Ohisalo huolestui siitä, miten voi jatkaa pyöräily­harrastustaan sisä­ministerinä: ”Poliisit kulkevat mukana lähestulkoon kaikkialla”

rac

Julkaistu:

Politiikka
Vihreiden puoluekokous äänesti tänään lauantaina Maria Ohisalon vihreiden puheenjohtajaksi.
Vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi tänään lauantaina valittu sisäministeri Maria Ohisalo kertoo kysyneensä heti sisäministerin nimityksensä jälkeen, kuinka hän voi jatkaa pyöräilyharrastustaan uudessa tehtävässään.

– Kysyin ensimmäisenä, että kuinka saa vielä pyöräillä. Mutta tietysti poliisit kulkevat mukana lähestulkoon kaikkialla julkisissa tilaisuuksissa tietysti.

Kaikkiaan Ohisalo myöntää, että uuteen tehtävään sisälle pääseminen vie aina aikaa ja sopeutumista. Ministeriys ei kuitenkaan odottanut, vaan hän pääsi heti ensimmäisenä työpäivänään matkustamaan Luxemburgiin sisäministerien kokoukseen.

Sisäministeriyden haastavimmaksi osuudeksi hän nimeää tulevalla kaudella yhteisymmärryksen etsimisen turvapaikkajärjestelmän uudistuksessa EU-tasolla.

EU-maat ovat yrittäneet sopia maahanmuuttoasioista jo useamman vuoden ajan, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Merkittävä kysymysmerkki koskee etenkin sitä, mitä EU tekee jos Eurooppaa kohtaa vuoden 2015 kaltainen turvapaikkakriisi.

– Vähintään sen keskustelun eteenpäin vieminen ja ymmärryksen lisääminen siitä, että unionissa tarvitaan solidaarisuutta maiden välillä, hän listaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteeksi.


Antti Rinteen (sd) hallitus tekee lähiaikoina myös päätöksen siitä, miten Suomen tulisi suhtautua Syyriaan ja Irakiin vapaaehtoisesti lähteneiden ISIS-taistelijoiden vaimojen ja heidän lastensa paluuseen.

Ohisalo ei osaa vielä sanoa, koska päätös tehdään.

– Mutta olemme asian päällä.

Pohdinnassa on muun muassa se, miten toimitaan mahdollisten lasten kohdalla, joiden vanhemmat ovat kuolleet. Päätöksen tulee Ohisalon mukaan joka tapauksessa olla sellainen, jossa lasten oikeudet otetaan huomioon.

Se, voitaisiinko lapset tuoda Suomeen ja erottaa vanhemmistaan, riippuu siitä, päästävätkö vanhemmat lapsiaan lähtemään.

– Esimerkiksi Norja ja Ruotsi ovat hakeneet orpolapsia turvaan. Se on yksi, mitä pitää tässä pohtia. Sitten pitää miettiä sitä, voisiko täältä käsin auttaa jo siellä olevia ihmisiä.

– Suomea velvoittaa monet kansainväliset sopimukset. Asia on vaikea, asia on vakava. Se, minkä voin tässä kohtaa tehdä, on se, että mahdollisimman monet viranomaiset tekevät yhteistyötä ja pohtivat keinoja, millä näitä lapsia parhaalla tavalla autetaan.


Ohisalon mukaan vihreiden poliittinen linja säilyy ennallaan hänen puheenjohtajakaudellaan.

– Mutta painotuksissa varmaan on eroja. Tutkijana ja köyhyys- ja eriarvoisuuskysymyksiin perehtyneenä varmaan nostan niitä asioita, Ohisalo linjaa.

– Olen luottavainen siitä, että vihreiden tulevaisuus on todella hyvä. Meidän kannatuspotentiaali on kovempi kuin mikä eduskuntavaaleissa näkyi.

Ohisalon mukaan vihreät tähtää nousevansa suurien puolueiden joukkoon myös muissa kuin eurovaaleissa. Puolue sai eurovaaleissa huikean vaalivoiton sijoittuen toiseksi suurimmaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt