Ville Niinistö nälvi Timo Soinia: Haaviston ulkoministerikaudella ei loukata naisten oikeuksia tai lietsota konflikteja

Vihreiden voitto ”patosi” Ville Niinistön mukaan eurovaaleissa äärioikeiston ja oikeistopopulistien nousua.

15.6.2019 12:29

Eurovaaleissa äänivyöryllä Brysseliin valittu vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö arveli vihreiden puoluekokouksessa pitämässään puheessa, että Pekka Haaviston (vihr) ulkoministerikausi tulee eroamaan huomattavasti hänen edeltäjänsä Timo Soinin (sin) kaudesta.

– Hän puhui siitä, miten kaikenlaiset vähemmistöihin kuuluvat tyypit yrittävät täällä kaapata valtaa, Niinistö kuvaili Soinia.

Tämän lisäksi Haaviston ulkoministeriyden aikana ei Niinistön mukaan myöskään loukata naisten oikeuksia tai "lietsota konflikteja".

– Voimme varmaan lähettää täältä yhteisen viesti Soinille, että nämä ajatukset, joita meillä on, niillä rakennetaan parempaa maailmaa.

Niinistö viittasi kommenteillaan muun muassa Soinin abortinvastaisiin kommentteihin.

Niinistö iloitsi tänään lauantaina Porin puoluekokouksessa siitä, että vihreät nousi eurovaaleissa Suomen toisiksi suurimmaksi puolueeksi.

Hän muistutti, että ”vihreä aalto” nousi kuitenkin ympäri Eurooppaa, ja Saksan, Hollannin, Belgian, Ison-Britannian ja Ranskan vaalivoitot kasvattivat vihreää europarlamenttiryhmää suuremmaksi kuin koskaan.

Tällä hetkellä näyttää hänen mukaansa siltä, että vihreät tulee olemaan Euroopan parlamentin neljänneksi suurin ryhmä.

– Vihreät on mukana neljän suurimman ryhmän neuvotteluissa komission ohjelmasta ja valinnasta. Tämä on ensi kerta, kun tällaista ohjelmaa ylipäätään parlamentissa puolueiden kesken neuvotellaan.

Niinistö käytti puheenvuorossaan myös mahdollisuuden nälviä äärioikeistoa. Vihreiden voitto ”patosi” hänen mukaansa eurovaaleissa äärioikeiston ja oikeistopopulistien nousua.

Niinistön mukaan demokratia ja sivistynyt oikeusvaltio ovat ympäri Eurooppaa nyt haastettu sekä sisältä että ulkoa.

– Vastaus tähän haasteeseen ei ole alkaa liudentaa sitä, antaa periksi, joustaa niiden edessä, jotka eivät anna arvoa ihmisyydelle tai luonnon ja lajien itseisarvolle. Emme voi antaa periksi itsekkyydelle, lyhytnäköisyydelle.

Niinistön ohella Brysseliin lähtee vihreistä myös Heidi Hautala. Mikäli Britannian ero EU:sta toteutuu, vapautuu Suomelle vielä yksi ylimääräinen meppipaikka, jonka saa vihreiden Alviina Alametsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?