Forssan lehti: Kaiken nähnyt kansliapäällikkö ruoskii Rinteen hallitusohjelmaa ja Kaikkosen ministerivalintaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Forssan lehti: Kaiken nähnyt kansliapäällikkö ruoskii Rinteen hallitusohjelmaa ja Kaikkosen ministerivalintaa

Pitkän uran TEM:n kansliapäällikkönä tehneen Erkki Virtasen mukaan hallitusohjelman tulevaisuusinvestoinnit ovat tavallisia kertaluontoisia valtion menoja.

Erkki Virtanen jäi eläkkeelle työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön virasta 45 vuoden virkamiesuran jälkeen vuonna 2015.

14.6.2019 14:43

TEM:n entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen epäilee mielipidekirjoituksessaan Forssan Lehdessä, että Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelman rahoitus on perustettu ontolle pohjalle. Virtasen mukaan Rinne luottaa kansantuotteen parin prosentin kasvuun, vaikka kukaan muu ei ole lähivuosien kasvusta kuullutkaan.

– Julkisen sektorin 10 miljardin euron kestävyysvajeesta vaietaan häveliäästi. Jakovaraa näyttää löytyvän, eli siis velkaa lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme, heiltä lupaa kysymättä, Virtanen kirjoittaa.

Rinteen hallitusohjelma on neljään vuosikymmeneen ensimmäinen, joka ei tule löytymään Virtasen yö- tai työpöydältä. Virtanen jäi eläkkeelle työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön virasta 45 vuoden virkamiesuran jälkeen vuonna 2015.

Virtanen kommentoi kirjoituksessaan myös hallituksen ministerivalintoja.

Ex-kansliapäällikkö muistuttaa, että perustuslain mukaan ministerien täytyy olla taitaviksi ja rehellisiksi tunnettuja ihmisiä. Virtasen mukaan taitavuutta on tuskin koskaan otettu huomioon, mutta rehellisyyskysymys tuli testiin tämän hallituksen valinnoissa.

– Rehellisyyskysymys tuli testiin, kun talousrötöksistä ehdolliseen vankeuteen tuomittu mies on oikeuskanslerin mielestä rehelliseksi tunnettu. Minusta hänet on epärehelliseksi tunnettu, suorastaan tuomittu.

Virtanen viittaa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) valintaan. Kaikkonen tuomittiin vuonna 2013 viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Hän toimi Nuorisäätiön puheenjohtajan vuosina 2003–2009, jonka aikana säätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea keskustalle.

Virtanen kertoo olleensa mukana tekemässä yhteensä kahdeksan hallituksen ohjelmaa, mutta tällainen viiden puolueen sulle mulle -leikki on virkamiehen mukaan poikkeuksellista. Neuvottelujen vetäjän avokätisyys on aiheuttanut Virtasessa hämmästystä.

– Toivon parasta, mutta pelkään pahinta, kommentoi pitkän linjan virkamies hallituksen hallitusohjelman rahoitusta Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Jos hallituksen optimistinen talousennuste ja työllisyyden kasvuarvio osoittautuvat liioitelluiksi, on hallituksella Virtasen mukaan kaksi vaihtoehtoa: alkaa leikata tai ottaa paljon lisää velkaa.

Neuvottelujen ilmiöpöytien tulokset näyttävät Virtasen mukaan siltä, että kaikkien toiveiden tynnyrit on vieritetty esille, ja sitten kirjattu tulevaisuusinvestointien alle.

Kokeneen virkamiehen mielestä ei kuitenkaan pitäisi edes puhua tulevaisuusinvestoinneista, sillä todellisuudessa kyse on aivan tavallisista valtion menoista.

– Esimerkiksi käypähoitosuositusten kääntäminen ruotsiksi, onko se tulevaisuusinvestointi? Vähän vaikea kuvitella, Virtanen pohtii.

Juttua muokattu 17.6. kello 9.15. Täsmennetty ingressiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?