Kommentti: Rinteen hallituksen talouslinja saa kello 14 luottamuksen eduskunnalta – kansa täysin toista mieltä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Rinteen hallituksen talouslinja saa kello 14 luottamuksen eduskunnalta – kansa täysin toista mieltä

Julkaistu: 13.6.2019 11:18

Hallitus on ensimmäisessä testissään kello 14, kun eduskunta äänestää hallituksen ohjelmasta. Sen testin hallitus selvittää kevyesti, mutta kansa on epäluuloinen, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Antti Rinteen (sd) hallituksen linjan hyväksymisestä äänestyksessä ei ole mitään epäselvyyttä.

Sen takaa viiden hallituspuolueen pohja (117 edustajaa) ja Liike Nytin Hjallis Harkimon tuki.

Mutta kansa suhtautuu hallituksen linjaan epäillen. Ilta-Sanomien Taloustutkimukselta tilaamassa kyselyssä 43 prosenttia oli valmis antamaan hallitukselle luottamuksensa, 41 prosenttia ei ollut. 16 prosenttia ei halunnut ottaa kantaa.

– Toinen puoli luottaa, toinen ei, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tiivistää.

Selvä enemmistö (64 prosenttia) katsoo Rinteen talousohjelman rakentuvan epärealistisille talousodotuksille.

Se ei ole ihme, kun viime päivien keskustelua on seurannut. Kansa seuraa sitä ihmetellen.

Hallituspuolueiden edustajat tuntuvat liikkuvan jalat ilmassa, eikä tehdyistä päätöksistä saa selvää, vaikka suu käy.

Vihreiden tuore kansanedustaja Jenni Pitko ja keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen olivat aamulla Ylen Ykkösaamussa avaamassa hallituksen linjauksia, mutta keskustelusta ei tullut hullua hurskaammaksi, vaikka toimittaja parhaansa urheasti yritti. Kokoomuksen Antti Häkkänen oli kolmas keskustelija. Hän lähinnä murahteli.

Valtionyhtiöiden myyminen kolmella miljardilla tuntuu olevan hyvä juttu hallituksen kannalta. Linjaa sopii joidenkin puolueiden osalta ihmetellä. Mutta mihin rahat pannaan, se on jäänyt epäselväksi. Syömäkuluihin vai tulevaisuusinvestointeihin? Verotuksella hankitaan rapiat 700 miljoonaa.

 

Työllisyystavoitteista ei ole saatu muuta konkretiaa kuin se, että hallitus yrittää saada 60 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä. Infrahankkeista ei ole tietoja, pysyvät ja kertaluonteiset menot ovat levällään. Kaiken lisäksi talousennusteet vajoavat.

Kolmikannan rooli on auki.

Niin tuntuu olevan perhevapaauudistuskin.

Polttoainevero? Tietullit?

Keinoista on jäänyt hämärä kuva.

Kaiken lisäksi lukuja joudutaan tarkastelemaan uusiksi jo 2020. Edessä saattaakin olla säästöt ja lisäverot mannan jakamisen sijaan.

– Tuokaa minulle yksi ekonomisti, joka kehuu tai puolustaa tätä talouspolitiikan linjaa. Ei löydy sellaista, edellinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) totesi eilen eduskunnassa.

Jos asiaa ei pysty kunnolla selittämään tai kertomaan, se on huonosti mietitty.

Tämä viisaus pätee tuoreeseen hallitukseenkin. Sen kuherruskuukausi on jäämässä lyhyemmäksi kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksen. Se ajautui hajoamisen partaalle jo ensimmäisenä syksynä soteriidoissa.

 

Syksyllä Rinteen hallituksen kipupisteet alkava selvitä. Kuinkahan paljon hallitusohjelmassa on asioita, joista on vain ylimalkainen sopu? Sopu voi olla koetuksella, jos lupauksia ei päästä täyttämään.

Mutta jotain hauskaakin syksyllä on odotettavissa. Puhemieheksi valittu Matti Vanhanen (kesk) aloittaa lokakuussa oman tv-ohjelman AlfaTV:llä. Siellähän voi vaikka talouslinjasta kalkattaa.

Valtionyhtiöitä myydään kolmella miljardilla, mutta mihin rahat lopulta menevät, Antti Rinne?

”Tuokaa minulle yksi ekonomisti, joka kehuu tai puolustaa tätä talouspolitiikan linjaa”, Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?