Vihreiden Iiris Suomela kokee puhemies-termin sukupuolittuneeksi – Rouva puhemies Riitta Uosukainen vastaa: ”En yhtään siinä kärsinyt”

Uuden kansanedustajan käyttämä puheenjohtaja-termi ei saa kannatusta entisiltä puhemiehiltä.

Vihreiden uusi kansanedustaja Iiris Suomela (kuva oik.) piti keskiviikkona ensimmäisen puheenvuoronsa eduskunnassa, ja viittasi puhetta istuntosalissa johtaneeseen eduskunnan 2. varapuhemieheen Juho Eerolaan puhemiehen sijasta ”puheenjohtajana”. Entiset eduskunnan puhemiehet Riitta Uosukainen (kuva vas.) ja Sirkka-Liisa Anttila kannattavat perinteistä tapaa, jossa puhutellaan ”herra tai rouva puhemiestä”.

12.6.2019 22:20

Entiset rouva puhemiehet eivät pidä puhemies-termin muuttamista tarpeellisena. Tuore kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) kutsui ensimmäisessä eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa puhemiestä puheenjohtajaksi.

Suomela kertoi syyksi sen, että kokee puhemies-termin olevan sukupuolittunut.

Suomen ensimmäinen rouva puhemies, valtioneuvos Riitta Uosukainen kertoo Ilta-Sanomille, että puhemies-termin käytöstä oli puhetta silloinkin, kun hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi vuonna 1994. Uosukainen toimi eduskunnan puhemiehenä lähes yhtäjaksoisesti 1994–2003.

– Silloin olin sitä mieltä kuin olen nytkin, että tämä traditio saa minun mielestäni jatkua.

– Minä olen sitä mieltä, että tämä on traditionaalinen ja historiallinen nimike, joka ei osoita sukupuolta, vaan on tämän perinteen mukainen nimitys, Uosukainen kertoo.

Entinen rouva puhemies huomauttaa, että puheenjohtajia on satamäärin, mutta eduskunnan puhemiehiä on vain yksi. Tästäkin syystä puhemies-termiä ei pitäisi hänen mukaansa lähteä muuttamaan.

Kokoomuksen presidenttiehdokkaana vuonna 2000 ollut Uosukainen muistelee, että jopa vuoden 1996 kolmen naisen puhemiehistössä vallitsi syvä yhteisymmärrys siitä, että asiasta ”ei tarvitsisi nostaa kissaa pöydälle”. Vuonna 1996 Uosukaisen lisäksi puhemiehistössä istuivat 1. varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila sekä jo edesmennyt 2. varapuhemies Kerttu Törnqvist (sd.).

– Oli erikoista, että oli kolme naista puhemiehistössä. Siinä oli minun mielestäni asiaa. Naisia valittiin ja se oli minusta oikein.

– Mutta ei tuo nimike minusta ollut sellainen, että olisin siitä mitenkään välittänyt muuten kuin puolustamalla vanhaa traditiota. Enkä yhtään siinä kärsinyt, Uosukainen toteaa.

Eduskunnan puhemiehistö kuvattuna toukokuussa 1996: Ensimmäinen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila, toinen varapuhemies Kerttu Törnqvist ja puhemies Riitta Uosukainen (edessä).

Uosukaisen puhemiehistössäkin istunut Sirkka-Liisa Anttila on samaa mieltä. Anttilan mukaan eduskunnan puhemies on nimikkeenä instituutio, jota ei pitäisi mennä muuttamaan.

– Kaikkea ei tarvitse romuttaa.

– Pitää olla jotain sellaista, joka on historiaa ja jota kunnioitetaan, Anttila toteaa.

Anttila toteaa, että nuorella ihmisellä, kuten Suomelalla, on ymmärrettävästi sellaisia ajatuksia, että kaikessa pitäisi siirtyä neutraaliin suuntaan. Tässä ei Anttilan mukaan kuitenkaan huomioida historiaa.

Entinen 1. varapuhemies muistuttaa, että normaalien puhuttelukäytäntöjen mukaan eduskunnassa puhutaan aina herra tai rouva puhemiehestä, jolloin tulee hyvin ilmi, onko kyseessä mies vai nainen.

– Voidaan sanoa rouva puhemies aivan yhtä hyvin, ja silloin tiedetään, mistä on kysymys, Anttila päättää.

Anttila oli eduskunnan 1. varapuhemiehenä vuosina 1995–1996, 1999–2003 ja 2006–2007. Pitkäaikainen keskustan kansanedustaja ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Puhemies-termistä, sekä muista -mies -loppuisista termeistä käytiin keskustelua vuonna 2017, kun Aamulehti ilmoitti luopuvansa sukupuolisidonnaisista titteleistä. Silloinen eduskunnan puhemies Maria Lohela ilmoitti välittömästi olevansa jatkossakin puhemies, eikä puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?