Akavan Sture Fjäderiltä suorat sanat hallituksen perhevapaamallista: ”Isien ja äitien pitäisi olla töissä eikä pitää omia tarhojaan”

Fjäderin mukaan kotihoidon tukea pitäisi rajoittaa rajusti tai se pitäisi poistaa kokonaan.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tietävänsä, että perhepolitiikassa on kyse ”herkästä asiasta”.

12.6.2019 19:15

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder lyttää Antti Rinteen (sd) hallituksen perhevapaakirjauksen, jonka mukaan kotihoidon tuki jatkuu nykymuotoisena.

Etuuden maksaminen päättyy siis jatkossakin viimeistään, kun perheen nuorin lapsi täyttää kolme vuotta.

– Kotihoidon tukea pitäisi rajoittaa rajusti tai se pitäisi poistaa kokonaan, Fjäder sanoo IS:lle.

Kyse ei ole uudesta avauksesta, sillä Akava väläytti kotihoidon tuen lakkauttamista jo 2016.

Fjäder nosti perhevapaauudistuksen ja kotihoidon tuen esiin, kun IS kysyi, minkälaisia työllisyyslääkkeitä Akavalla on alkusyksyn budjettiriiheen.

– Kaikkien isien ja äitien pitäisi olla töissä eikä hoitaa itse varhaiskasvatusta tai pitää omia tarhojaan, kyllä se vain näin on ja uskallan sen sanoa, koska se on meidän linja, Fjäder paaluttaa.

– Jos me halutaan pitää työllisyysaste korkeana ja säilyttää pohjoismainen hyvinvointimalli, niin kaikkien pitää olla töissä ja käyttää yhteiskunnan palveluita, eikä olla itse poissa työelämästä kolme tai kuusi vuotta, ei siinä ole mitään järkeä, koska et saa eläkettä etkä muitakaan ansiosidonnaisia järjestelmiä sinä aikana, Fjäder lisää.

EK pitää Akavan tavoin hallitusohjelman kirjausta perhevapaista ”torsona”. EK:n mallissa kotihoidon tukea saisi puolentoista vuoden ajan, eikä siis nykykäytännön mukaisesti kolmen vuoden ajan.

Perhevapaauudistus puhutti keskiviikkona myös eduskuntaa.

– Hallituksen malli heikentää työllisyyttä, lisää kustannuksia eikä korjaa naisten työmarkkina-asemaa, Sanni Grahn-Laasonen (kok) kritisoi.

– Perhevapaauudistus tehdään nimenomaan perheiden ja lasten ehdoilla, Markus Lohi (kesk) kiitteli.

Oppositiolla ei ollut yhtenäistä linjaa, sillä kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset pitivät hyvänä asiana äitien aseman turvaamista uudistuksessa.

Salin vasemmalla laidalla taas kiiteltiin isille kiintiöityjen ansiosidonnaisten vapaiden pidentämistä yli neljään kuukauteen.

– Hallitus tekee perhevapaauudistuksen, joka lisää perhevapaiden käytön joustoa ja tasa-arvoa: lisätään isien kuukausia lyhentämättä äitien käytössä olevia ansiosidonnaisia kuukausia. Haluaako kokoomus lyhentää äidille mahdollisia ansiosidonnaisia kuukausia? Hanna Sarkkinen (vas) kysyi.

Paavo Arhinmäki (vas) mainitsi, että kokoomuksen hallituskaudella perhevapaauudistus jäi kokonaan tekemättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?