Orpo vaati hallitukselta konkreettisia työllisyystoimia – myös ”suomivauvat” puhuttivat eduskuntaa

Julkaistu:

PS:n mukaan ilmastotoimet tulevat perheille kalliiksi, vihreiden mielestä ne turvaavat lasten tulevaisuuden.
Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moitti pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa ”höttöiseksi”, kun eduskunta jatkoi keskiviikkona keskustelua uudesta hallitusohjelmasta.

Rinteen hallituksen kaavailemat menolisäykset nojaavat pitkälti työllisyysasteen kohoamiseen 75 prosenttiin vaalikauden aikana. Orpon mielestä hallitus on nyt maksamassa uudistuksiaan rahalla, jota ei ole vielä ansaittu. Hän vaati hallitusta pikaisesti tuomaan pöytään työllisyyttä parantavia toimia.

– Tuokaa minulle yksi ekonomisti, joka kehuu tai puolustaa tätä talouspolitiikan linjaa. Ei löydy sellaista, Orpo väitti.

Rinne ei tehnyt uusia avauksia työllisyystoimista, vaan tyytyi lähinnä toistamaan Orpolle hallituksen talouspolitiikan peruslinjan. Sen mukaan työllisten määrää pyritään lisäämään 60 000 ihmisellä vuoteen 2023 mennessä ja veroja korotetaan nettona noin 700 miljoonalla eurolla. Jos työllisyystoimia ei saada kokoon toivotusti, niin elokuun 2020 budjettiriihessä hallitus joutuu arvioimaan menolisäyksiään.

– Siis talouspolitiikka on täysin vahvalla perustalla, Rinne lisäsi.

PS: Rahat eivät riitä hallituksen ilmastotavoitteisiin

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Lulu Ranne kantoi huolta jyrkästi laskeneesta syntyvyydestä. Hän arvosteli hallitusohjelman ilmastotavoitteita ja sanoi perheen elättämisen tulevan entistä kalliimmaksi.

– Hallitus on ajamassa suomalaisia ahdinkoon. Meillä eivät riitä rahat näihin ilmastoystävällisiin muutoksiin, Ranne sanoi.

– Jos suomivauvoja todella halutaan lisää, lapsiperheköyhyyttä pitää vähentää.

Vihreät näkivät kysymyksen syntyvyydestä lähes päinvastaisella tavalla. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan myös syntyvyyden kannalta iso haaste on se, miten ilmastonmuutosta torjutaan.

– Vain siten me voimme turvata sen, että lapsillemme on tulevaisuus. On tämä pallo, missä voi elää jatkossakin.

Mikkonen totesi myös, että hallitus suuntaa pienituloisille veronkevennyksiä, joilla kompensoidaan välillisten verojen korotuksia.

RKP:n Anders Adlercreutz penäsi perussuomalaisilta lisätietoa suomivauva-termistä.

– Koskeeko se kaikkia Suomessa asuvia vauvoja, kaikkia Suomessa syntyneitä vauvoja, vai onko tässä kenties joku rajaus? Jos on, olen hieman huolissani, Adlercreutz sanoi.

Keskiviikkona puolenpäivän aikaan alkanut keskustelu jatkui yhä eduskunnan suuressa salissa alkuillasta.

Hallitus antoi tiistaina ohjelmastaan tiedonannon eduskunnalle. Torstaina äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt