Vihreiden Iiris Suomelalta kannanotto ensimmäisessä puheenvuorossa – kutsui puhemiestä puheenjohtajaksi: ”Termi on sukupuolittunut”

Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola pitää Suomelan toimintaa ”pikkuisen lapsellisena”.

Iiris Suomela kertoo vältelleensä jo pitkään sukupuolittuneiden termien käyttöä käymissään keskusteluissa.

12.6.2019 14:49

Vihreiden uusi kansanedustaja Iiris Suomela sisällytti ensimmäiseen eduskunnassa pitämäänsä puheenvuoroon kannanoton.

Suomela viittasi puhetta istuntosalissa johtaneeseen eduskunnan 2. varapuhemieheen Juho Eerolaan (ps) puhemiehen sijasta ”puheenjohtajana”.

– Termi on sukupuolittunut – onhan sen päätteenä -mies, Suomela viestittää IS:lle.

– Eduskunnan puheenjohtaminen ei ole sukupuolesta kiinni, ja siksi kutsun eduskunnan puheenjohtajistoa puheenjohtajiksi, Suomela lisäsi.

Toinenkin uusi kansanedustaja, Eveliina Heinäluoma (sd), viittasi Eerolaan salissa puheenjohtajana. Heinäluoman mukaan kyse ei ollut protestista.

– Oli tarkoitus puhua puhemiehestä, mutta ensimmäisessä debattipuheenvuorossa tapahtui inhimillinen virhe.

Heinäluoma – jonka isä Eero Heinäluoma on entinen eduskunnan puhemies – ei näe puhemies-termissä ongelmaa.

– Puhemies viittaa instituutioon, en pidä sitä sukupuolittuneena terminä. Halutessaan voi käyttää rouva puhemies -termiä.

Eerola luuli, että puheenjohtaja-termin käytössä oli kyse vahingosta myös Suomelan kohdalla, eikä reagoinut salissa asiaan.

– Ei se minua hetkauta, mutta instituutiota kohtaan... en oikein tykkää tuollaisesta kapinoinnista – liittyi se pukeutumiseen tai sanavalintoihin, se on pikkuisen lapsellista, Eerola kommentoi IS:lle.

Eerola ei aio ottaa yksittäistä edustajaa ”yhden kerran jälkeen harjaukseen tai puhutteluun”, mutta arvioi Suomelan ”fiksuna edustajana” itsekin ”hoksaavan asian ajan kanssa”.

– Puhemiehellä on sekin mahdollisuus, että jos joku ei opi käytöstapoja, niin tällainen edustaja ei kovin helposti puheenvuoroja saa, mutta en usko, että tähän tarvitsee lähteä.

Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola sanoo, että joillakin ensimmäisen kauden kansanedustajilla on ollut ongelmia myös toisten kansanedustajien puhuttelemisessa – Eerolan mukaan toisista edustajista on saatettu käyttää esimerkiksi vain etunimeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?