Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Mäenpää kohahdutti tiistaina eduskunnassa. Hän kaivoi suorassa lähetyksessä ylähuultaan kesken hallitusohjelmakeskustelun.
Mäenpää vastaa tiistaina alkuillasta puhelimeen pirteänä. Häntä naurattaa.
Juha Mäenpää, mitä oikein otit pois suustasi kesken keskustelun?
– Nuuskan joko otin tai laitoin. En ole katsonut videota.
Kuuluuko nuuskankäyttö mielestäsi eduskuntaan?
– Kyllä aion käyttää sitä jatkossakin. Minulla on jatkuva päänsärky, jota pystyn lievittämään nuuskalla.
Mäenpää kehottaa lukemaan Ylen viiden vuoden takaisen lehtijutun, jossa migreenistä kärsivä nainen kertoo saavansa vaivaansa apua nuuskasta. Yle on kuitenkin tehnyt myös artikkelin, jossa neurologian professori toteaa, ettei väestötasolla ole näyttöä nuuskan vaikutuksesta migreenin hoitoon.
– Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että tupakoitsijoilla olisi vähemmän tai lievempää migreeniä, itse asiassa päinvastoin. Mutta aina on joukossa joku yksilö, jolla se toimii, professori sanoo Ylen jutussa.
Juha Mäenpää, mistä hankit nuuskasi?
– Haaparannasta.
Nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa EU:n jäsenmaissa paitsi Ruotsissa. Mitä mieltä olet Suomen ja EU:n nuuskan myyntiin liittyvästä lainsäädännöstä?
– Mielestäni on väärin, että verotulot menevät Ruotsiin, mutta nuuskan haitat jäävät Suomeen. Siitähän on erilaisia arvioita, montako kymmentä miljoonaa Suomi häviää siinä, että me emme ole hakeneet EU:lta vapautusta nuuskan myyntiin.
– Nuuskan käyttö on laajaa ja sen takia näkisin, että olisi viisaampaa, että myisimme sitä itse. Nuuskasta on varmasti haittoja, joten edes ne verotulot, joilla haittoja voisi korjata, jäisivät Suomeen. Nythän ne menevät Ruotsiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa nuoremmissa ikäryhmissä. Vuonna 2017 suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä nuuskaa käytti päivittäin viisi prosenttia. 20–34-vuotiaista miehistä nuuskaa käytti päivittäin yhdeksän prosenttia.
THL:n mukaan naisista noin prosentti käyttää nuuskaa päivittäin.
THL kirjoittaa myös, että nuuska aiheuttaa haima-, ruokatorvi-, vatsa- ja suuontelon syöpää sekä lisää muutoksia suun limakalvoissa, kasvattaa tappavien infarktien ja aivohalvausten riskiä sekä kohottaa verenpainetta.
THL:n mukaan on myös viitteitä siitä, että nuuskaaminen lisää diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, ennenaikaisen synnytyksen, alhaisen syntymäpainon ja raskausmyrkytyksen riskiä.