Halla-aho kiistää jälleen EU:n kansallismielisen ryhmän Venäjä-kytkökset: ”Putinilla ei ole agenttia joka puun takana”

rac

Julkaistu:

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Venäjälle on yhdentekevää, jos Italian sisäministeri pitää presidentti Putinin fanipaitaa päällä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti tänään tiistaina kantaa Suomessakin velloneeseen keskusteluun poliitikkojen Venäjä-kytköksistä, etenkin perussuomalaisiin liittyen.

– Tällaiset puheet ovat täysin perättömiä, ja kuten muuallakin Euroopassa, ne palvelevat lähinnä sisäpoliittisia tarkoitusperiä, Halla-aho linjasi Paasikivi-Seura ry:n kokouksessa, jossa hän oli avaamassa perussuomalaisten näkemyksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
Halla-ahon mukaan Venäjästä on nykyisin tullut lähinnä sisäpoliittinen lyömäase ja pelikortti.

– Kansallismielisten puolueiden nousu eri puolilla tai Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on usein haluttu selittää seuraukseksi venäläisestä informaatiovaikuttamisesta.

– Tai jos varsinaista syy-yhteyttä ei ole onnistuttu osoittamaan, vähintäänkin on pyritty mustamaalaamaan kansallismielisiä puolueita sillä, että niiden tavoitteet palvelevat Kremlin oletettuja tai todellisia intressejä, Halla-aho sanoi.

Jos Venäjä haluaisi vaikuttaa toisen maan päätöksentekoon, se ei Halla-ahon mukaan tekisi sitä marginaalipuolueiden kautta.

– Se että Matteo Salvini Italiassa pitää Putinin fanipaitaa päällä, kiihottaa ihmisten mieliä. Mutta paljon tärkeämpää Venäjän intresseille on se, että merkitykselliset henkilöt Länsi-Euroopassa esimerkiksi lobbaavat Venäjän kaasuputkihankkeita.

Halla-aho mainitsi puheessaan tarkoituksella juuri Italian sisäministerin ja äärioikeistolaisen Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin.

Perussuomalaiset ja Euroopan oikeistopopulistit ovat valmistelleet uuden kansallismielisen ryhmän perustamista Euroopan parlamenttiin. Salvini on nähty pitkälti koko idean isänä.

Yhteishenkeä ovat kuitenkin repineet puolueiden eroavat Venäjä-näkemykset.

Itävaltaa taas kohahti hiljattain uutisesta, jonka mukaan FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache yritti hieroa miljoonien eurojen kauppoja Ibizalla venäläisoligarkin sukulaisena esiintyvän naisen kanssa.

Strache erosi tehtävästään pian asian tultua julkisuuteen.
Halla-ahon mukaan Venäjän vaikutusmahdollisuuksia kuitenkin usein yliarvioidaan turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

– Yliarvioidaan sikäli, että (Venäjän) presidentti Putinilla ei ole agenttia joka puun takana ja kiven alla.

– Venäjä ei kyennyt junailemaan vallanvaihtoa edes puolen miljoonan asukkaan Montenegrossa vuonna 2016. Kuitenkin vakavasti otettavatkin ihmiset näyttävät usein kuvittelevan, että se teki samana vuonna Trumpista Yhdysvaltain presidentin.

Jos Suomessa tahdotaan ratkaista Venäjän vaikuttamiseen liittyviä uhkakuvia, olisi Halla-ahon mukaan keskityttävä kaksoiskansalaisten pääsyyn puolustuksen kannalta oleellisiin virkoihin ja ulkomaalaisten maakauppoihin Suomessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt