Mitä perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kaivoi suorassa lähetyksessä suustaan? Katso video eduskunnasta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Mitä perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kaivoi suorassa lähetyksessä suustaan? Katso video eduskunnasta

Julkaistu: 11.6.2019 16:29

Juha Mäenpää laittoi tänään eduskunnassa etusormen ja peukalon ylähuulensa alle.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelmaa on käsitelty tänään eduskunnassa keskipäivästä alkaen. Keskustelussa on kuultu kiivaitakin puheenvuoroja, kun hallitus ja oppositio ovat aloittaneet ensimmäisen varsinaisen tulikokeensa.

Eduskunnassa on tänään myös nähty jotakin merkillistä. Ilta-Sanomien tarkkasilmäinen lukija nimittäin huomasi, että perussuomalaisten rivistössä kaivettiin suuta kesken kiihkeän keskustelun.

Samaan aikaan kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio moitti sosiaalidemokraatteja ahneiksi ja syytti vasemmistoliittoa takinkäännöstä, ilmajokinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) laittoi peukalon ja etusormen ylähuulensa alle.

Videolta näkyy, miten Mäenpää vilkaisee ylöspäin, avaa pyöreän, valkoisen rasian ja kaivaa suustaan jotain, minkä hän asettelee rasiaan.

Herääkin kysymys: Mitä Mäenpää penkoi ylähuulestaan? Oliko se kenties nuuskaa vai jotakin aivan muuta?

Juha Mäenpää avaa rasian.

Kaivaa jotakin suustaan.

Asettelee suustaan kaivamansa asian rasiaan.

Kuuntelee Tavion puhetta.

47-vuotias neljän lapsen isä Juha Mäenpää liittyi perussuomalaisiin ja lähti politiikkaan mukaan vuonna 2008. Hän on aiemmin istunut Ilmajoen valtuustossa kolme kautta, mutta tällä hetkellä hän ei ole mukana kuntapolitiikassa. Koulutukseltaan Mäenpää on koneinsinööri ja ammatillinen erityisopettaja, joka on muun muassa johtanut kuljetusjoukkuetta Libanonissa YK-joukoissa.

Mäenpää on kertonut tärkeiksi teemoikseen muun muassa suomalaisen urheilun tukemisen sekä maahanmuuttokysymykset. Hän on aiemmin puhunut Ilta-Sanomille myös nuuskan myynnin laillistamisen puolesta.

– Suomessa käytetään nuuskaa enemmän kuin koskaan ennen, ja jos oletetaan, että nuuskaaminen on haitallista, on kansantaloudellisesti järjetöntä, että verotulot menevät Ruotsiin, Mäenpää sanoi Ilta-Sanomille huhtikuussa.

Suomen ASH -järjestön mukaan Suomessa käytti nuuskaa vuonna 2016 päivittäin noin kolme prosenttia 20–74-vuotiaista miehistä ja noin 0,4 prosenttia saman ikäisistä naisista. Satunnaisia nuuskankäyttäjiä oli tuolloin noin neljä prosenttia miehistä.

Nuuskan tuottaminen ja myynti on Suomessa kiellettyä, mutta tupakkalain mukaan yksityishenkilö saa tuoda nuuskaa maahan enintään 1000 grammaa vuorokaudessa omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Nuuskaa ei saa luovuttaa eikä myydä toiselle henkilölle.

  • Katso alla olevalta videolta, miten Mäenpää kommentoi vaalipäivänä pääsyään eduskuntaan.