Keskustelu hallitusohjelmasta pääsi vauhtiin: Mörkö löi sisään, ihmemies MacGyver myös mainittu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustelu hallitusohjelmasta pääsi vauhtiin: Mörkö löi sisään, ihmemies MacGyver myös mainittu

Eduskunta on aloittanut keskustelun hallitusohjelmasta.

Keskusta tuore ryhmyri vetäisi esiin niin Mörkön kuin MacGyverinkin.

11.6.2019 13:08

Keskustelu hallitusohjelmasta on alkanut melko maltillisesti ryhmäpuheenvuoroissa.

Pääministeripuolue Sdp:n ryhmäjohtaja Antti Lindman (sd) kertaili ryhmäpuheessaan pääministeri Antti Rinteen tapaan hallitusohjelman keskeisiä kohtia.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio (ps) ei nähnyt hallitusohjelmassa mitään hyvää.

Tavion mukaan vihervasemmistohallitus paikkaa tuhlailuaan veronkorotuksilla.

– Erityisesti suomalaisten asumisen, autoilun ja ruuan kustannukset tulevat uuden hallituksen politiikalla nousemaan. Suomen keskiluokkaiset kotitaloudet tuskastelevat jo nykyisin verotaakkansa kanssa. Hallitusohjelmaan kirjattu tuloveron alennus on silmänkääntötemppu, sillä todellisuudessa pieni- ja keskituloisten verotaakka kasvaa.

– Rinteen hallitus onkin oikea verotushallitus, joka on ottanut tähtäimeensä jopa suomalaisen teollisuuden. Hallituspuolueet toimivat vasemmistoaatteen mukaisesti pyrkien verottamaan yrityksiä aina vain lisää ja samalla hallitus rypee viheraatteen ilmastovouhotuksessa, Tavio totesi.

Perussuomalaisten ohella oppositiossa tällä kaudella ovat myös kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Pitkän hallitustaipaleen jälkeen oppositioon joutunut kokoomus oli valinnut ryhmäpuhujakseen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok).

Edellisen hallituksen valtiovarainministeri näki, että Rinteen hallitus on jakamassa ”kaikkea kivaa kaikille”. Orpon mukaan hallitus ei tehnyt valintoja, vaan jakaa rahaa yli sataan kohteeseen.

– Valtavasta rahanjaosta huolimatta luvattua koulutusmiljardia tai hoitajamitoitusta ei tule. Hallitus lisää pysyviä menoja 1,2 miljardin käytännössä velkarahalla. Sen lisäksi hallitus yksityistää valtion omaisuutta 3 miljardilla eurolla, Orpo totesi.

Sdp:n Lindtman keskittyi käymään läpi hallitusohjelmaa.

Orpo sanoi, että Rinne osti hallituksen ja pääministerinpaikan rahalla.

– Rinne on hankkinut hallitussovun ja pääministerin tehtävän rahalla, jota ei ole. Valtaan on pitänyt päästä hinnalla millä hyvänsä. Raha pitää tätä porukkaa kasassa.

– Kun käy ilmi, ettei rahoja olekaan, hallitusyhteistyökin vaikeutuu. Kokoomus ei tähän sakkiin sopinut, koska emme suostuneet suureen bluffiin, Orpo sanoi eduskunnassa.

Suuren vaalitappion kärsinyt, mutta hallituksessa pysynyt keskusta oli ryhmäpuheessaan rempsein.

Uusi ryhmäjohtaja Antti Kurvinen (kesk) roimi oppositiossa istuvia perussuomalaisia ja kokoomuslaisia.

– Kansanvallassa vaikuttamiseen tarvitaan luottamuksen ohella kykyä yhteistyöhön. Perussuomalaisilta ja Kokoomukselta ei kumpaakaan näistä kuitenkaan vaalien jälkeen löytynyt.

– Perussuomalaiset aitasivat itsensä jo vaalikeskusteluissa sellaiseen karsinaan, että sieltä ulospääsemiseen olisi tarvittu suorastaan ihmemies MacGyveria. Kokoomuksessa puolestaan otti vallan yksipuolinen ehdottomuus. Meillä Etelä-Pohjanmaalla sellaista on tavattu kutsua ”kolloudeksi”. Tärkein ero ylimielisen kollouden ja rohkean peräänantamattomuuden välillä on se, että pitää pystyä neuvottelemaan ja sopimaan, Kurvinen lausahti.

Kurvinen myös nosti keskustan omaa häntää, ja Kurvinen muistutti mitä kaikkea keskusta sai hallitusohjelmaan.

Kurvisen mukaan Sipilän täyskädessä Mörkö löi sisään.

– Asetimme Säätytalon neuvotteluille kymmenen kynnyskysymystä. Nyt voi perustellusti todeta, että ne kaikki täyttyvät. Joissain arvioissa on puhuttu ”Sipilän täyskädestä”. Itse sanoisin, että Keskustan ja ennen muuta meitä äänestäneiden ihmisten näkökulmasta Mörkö löi melkoisen hyvin sisään, Kurvinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?