Rinteen hallitus paisuttaa avustajamenoja: 15 valtiosihteeriä, yli 60 erityisavustajaa – huippupestistä jopa 13 000 € / kk

Pääministeri Antti Rinteen hallituksessa valtiosihteerien määrä tuplaantuu ja eritysavustajia tulee parikymmentä lisää.

Antti Rinteen hallitus asettui aiemmin tässä kuussa yhteiskuvaan Säätytalolla.

10.6.2019 20:13

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus on paisuttamassa avustajamenoja huomattavasti edeltävään hallitukseen verrattuna.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan valtiosihteereiden määrä on kasvamassa yli kolminkertaiseksi viime hallituskauteen verrattuna.

Myös ministerien erityisavustajien määrä kasvaa viime hallituskaudesta parilla kymmenellä.

Kun entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk) hallituksessa valtiosihteereitä oli yhteensä neljä, yksi pääministerillä ja yksi kutakin hallitusryhmää kohti, tullaan heitä näillä näkymin nimittään ensi hallituskaudelle yhteensä jopa 15.

Vuodelle 2019 ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkamenoihin esitetään yhteensä 6,1 miljoonaa euroa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan avustajamenojen paisuminen tullaan kuitenkin huomioimaan budjetissa kahteenkin otteeseen vielä tämän vuoden puolella.

Ensimmäisen kerran määrärahat budjetoidaan kesällä, ja niitä korotetaan vielä uudelleen ensi syksynä uudessa lisätalousarviossa.

Puolueiden ministeriryhmät viimeistelevät edelleen valtiosihteerien tehtäväjakoja ja sijoituspaikkoja.

Ainoa julkistettu nimi tähän mennessä on pääministerin valtiosihteeri Raimo Luoma, joka on toiminut aikaisemminkin Rinteen valtiosihteerinä tämän valtiovarainministeriaikana.

Kesällä 2014 Luoma siirtyi kuitenkin Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi.

Raimo Luoma nimitettiin pääministeri Antti Rinteen valtiosihteeriksi.

Valtiosihteeri johtaa valtioneuvoston kanslian toimintaa ja toimii pääministerin lähimpänä apuna asioiden valmistelussa valtioneuvostossa.

Pääministerin valtiosihteerin noin 13 000 euron kuukausipalkka on tavallisesti muita valtiosihteereitä korkeampi. Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen palkka oli Lännen Median mukaan 12 548 euroa ja valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen 12 998 euroa.

Muiden valtiosihteerien palkka on noin 9800 euroa kuukaudessa.

IS kertoi viime viikolla, että keskusta olisi nostamassa valtiosihteereiksi kolme eduskunnasta tippunutta kansanedustajaa: Kimmo Tiilikaisen (kesk), Juha Rehulan (kesk) ja Tuomo Puumalan (kesk).

Myös Sipilän valtiosihteeriksi tuli viime kauden alussa eduskunnasta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa pudonnut entinen ministeri Paula Lehtomäki.

Vihreät taas on IS:n tietojen mukaan nimittämässä sisäministeri Maria Ohisalon valtiosihteeriksi eduskunnasta vaaleissa pudonneen Olli-Poika Parviaisen.

STT:n mukaan Parviainen olisi jo viime perjantaina matkustanut Ohisalon kanssa EU:n sisä- ja oikeusministerien kokoukseen Luxemburgiin.

Tämän lisäksi rkp:n kaksi ministeriä ovat saamassa yhden valtiosihteerin, jonka nimi ei vielä ole tiedossa.

Seuraavia valtiosihteerinimityksiä on luvassa ensi torstaina.

Myös ministereiden erityisavustajien määrää tullaan lisäämään huomattavasti viime hallituskaudesta. Erityisavustajia tultaneen nimittämään Rinteen hallituksen ministereille hieman yli 60, ja tarkka luku selviää myöhemmin.

Vertailun vuoksi, Sipilän hallituksessa ministerien erityisavustajia oli 42.

Erityisavustajien määrän kasvu alkavalla hallituskaudella selittyy ainakin osittain ministerimäärän kasvulla. Rinteen hallituksessa ministereitä on 19, kun Sipilän toimitusministeriössä heitä oli vain 16.

Erityisavustajien palkkaus vaihtelee ja on koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen noin 4500–7100 euroa kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?