Paavi kutsui Petteri Orpon luokseen – ilmastonmuutosta hillitään maailmalla nyt ”Helsingin periaatteilla” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paavi kutsui Petteri Orpon luokseen – ilmastonmuutosta hillitään maailmalla nyt ”Helsingin periaatteilla”

Nyt jo entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vieraili toukokuussa Vatikaanissa ja tapasi paavin.

Nyt jo entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vieraili toukokuussa Vatikaanissa ja tapasi paavin.

Julkaistu: 10.6.2019 13:13

Eri maiden valtiovarainministerien ilmastokoalition tarkoituksena on hyödyntää talouspolitiikan keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Valtiovarainministerit ympäri maailman puhaltavat nyt yhteen hiileen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja yhteistyötä varten on perustettu kansainvälinen ilmastokoalitio, jonka perustamisen takana on muun muassa entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok). Koalitiosta on uutisoinut esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Eduskuntavaaliviikonloppuna Washingtonissa hyväksyttiin ministerien yhteistyön pohjaksi suunnitellut Helsingin periaatteet (Helsinki principles), jotka lyötiin lukkoon helmikuussa Helsingissä ennen Washingtonin tapaamista. Huhtikuisessa Washingtonin kokouksessa perustettiin ilmastokoalitio, jonka puheenjohtajiksi valittiin Orpo ja Chilen valtiovarainministeri Felipe Larraín Bascuñan.

– Suomalaiset ja pohjoismaiset esimerkit kiinnostavat, Orpo sanoo IS:lle.

Ajatus koalitiosta sai alkunsa viime vuonna, kun Suomi oli Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksen puheenjohtajamaa. Lokakuussa 2018 Balilla Indonesiassa järjestettiin vuosikokoukset, ja Orpo piti avajaispuheen ja johti puhetta.

– Tein siellä esityksen siitä, että valtiovarainministerit ja -ministeriöt pitäisi sitouttaa ilmastotyöhön, koska meillä on kaikkein vaikuttavimmat keinot, verot ja budjetit, ja olemme Suomessa edelläkävijöitä niiden hyödyntämisessä, Orpo kertoo.

Yhteistyössä ovat mukana paitsi Maailmanpankki myös Yhdistyneet kansakunnat (YK), minkä lisäksi koalitioon ovat liittyneet liki 30 maan valtiovarainministerit. Orpo on pitänyt asiaa esillä Euroopan unionin (EU) pöydissä, ja viime aikoina joukkoon on saatu mukaan myös Saksa ja merkittävä saastuttajamaa Puola.

– Lisää on tulossa, Orpo sanoo.

Ilmastokoalition puheenjohtajuus siirtyy Petteri Orpolta (kok) seuraavalle valtiovarainministerille.

Ilmastokoalition puheenjohtajuus siirtyy Petteri Orpolta (kok) seuraavalle valtiovarainministerille.

Toukokuussa paavi Franciscus kutsui Orpon, Chilen valtiovarainministerin ja heidän kollegoitaan Vatikaaniin, ja valtiovarainministerit esittelivät ilmastokoalitiota. Paavi puolestaan nosti esiin huolen siitä, kuinka fossiilisten polttoaineiden käyttö lisääntyy ja päästöt kasvavat yhä.

– Paavi käytti erittäin vahvan puheenvuoron ilmaston puolesta. Sillä, että paavi sitoutuu näihin asioihin, on valtava merkitys globaalisti, koska Vatikaanilla on suuri vaikutus siihen, miten erityisesti katoliset maat suhtautuvat asioihin.

Helsingin periaatteet tunnetaan Orpon mukaan nyt globaalisti, mutta mistä niissä on oikein kysymys?

– Mukana ovat oleelliset asiat suomalaisessa ilmastopolitiikassa, kuten hiilen hinnoittelu ja verotus sekä kestävän kehityksen budjetointi.

Kestävän kehityksen budjetoinnissa on kyse Suomen valtiovarainministeriön kaksi vuotta sitten aloittamasta mallista, jossa koko valtion 55 miljardin budjetti käydään läpi kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Kun Orpo jättää valtiovarainministerin tehtävän, puheenjohtajuus siirtyy hänen seuraajalleen.

– Tulen vahtimaan, että se otetaan vakavasti, Orpo sanoo.

Valtiovarainministeriö tiedotti huhtikuussa, että koalition työn välineinä ovat verotus, budjetointi, rahoitus ja julkiset hankinnat.

Vaaliviikonloppuna Washingtonissa suomalaisia periaatteita kannattivat paitsi Chile myös Costa Rica, Ecuador, Espanja, Fidži, Filippiinit, Guatemala, Hollanti, Irlanti, Islanti, Itävalta, Kenia, Kolumbia, Luxemburg, Marshallinsaaret, Meksiko, Nigeria, Norja, Norsunluurannikko, Ranska, Ruotsi, Saksa, Tanska, Uganda ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Chilen valtiovarainministeri Larraín on kutsunut kollegansa ympäri maailmaa Santiagossa joulukuussa järjestettävään COP25 -ilmastokokoukseen, jossa julkistetaan ilmastokoalition työohjelma.

Tuoreimmat osastosta