Työministeri Harakalla vähintään 170 000 euron edestä sijoituksia – muiden ministerien sidonnaisuuksien tulot jäävät kauas

Julkaistu:

Suurella osalla Rinteen hallituksen ministereistä on joitain tuloja luottamustehtävistä.
Antti Rinteen (sd) hallituksen ministereistä vain kahdella on joitain osakesijoituksia. Työministeri Timo Harakan (sd) salkun arvo on vähintään 170 000 euroa.

Vuoden takaisen sidonnaisuusilmoituksen perusteella Harakalla on suoria omistuksia yli 10 000 euron edestä Cramossa, F-Securessa, Fortumissa, Konecranesissa, Nesteessä, Orionissa sekä Pyn Elite Erikoissijoitusrahastossa. Näiden lisäksi Harakalla voi olla vielä joitain muita pienempiä sijoituksia, sillä vain 10 000 euron ja sitä suuremmat omistukset noteerataan.

Sijoitustensa päälle Harakka omistaa kaksi yli 50 000 euron arvoista vuokra-asuntoa.

Maa- ja metsätalousministerinä jo edellisessä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa istuneella Jari Lepällä (kesk) on joitain osakkeita Kemirasta, Tikkurilasta, Telia Companysta ja Suur-Savon sähköstä. Lisäksi Lepällä on kolme vuokrattavaa loma-asuntoa sekä yksi vuokrattava omakotitalo ja 49 hehtaaria peltoa sekä 203 hehtaaria metsää.

Lepällä on myös yhdessä puolisonsa kanssa 540 000 euron asuntolaina. Lepän maatilan liikevaihto oli vuonna 2017 403 600 euroa ja tilikauden tulos 9 123 euroa.

Hallituksessa istuu myös toinen maanviljelijä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (rkp) omistaa noin 56 hehtaaria peltoa ja 58 hehtaaria metsämaata käsittävän maa- ja metsätalouskiinteistön. Vuoden 2018 sidonnaisuusilmoituksessa Blomqvist ilmoitti oman tilansa vuoden 2017 maataloustuloksi 13 242 euroa.

Myös keskustan Annika Saarikkoa tiede- ja kulttuuriministerinä äitiysloman tuuraava Hanna Kosonen (kesk) ilmoittaa omistavansa 57 hehtaaria metsää.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä aloittava Ville Skinnari omistaa lakiasiain- ja konsulttitoimisto Miidia International Oy:n sataprosenttisesti. Vuoden takaisessa ilmoituksessaan Skinnari ilmoittaa toimineensa myös asianajotoimisto Lexia Oy:n neuvonantajana.

Mainittakoon, että muissa sidonnaisuuksissaan Skinnari ilmoittaa olevansa esimerkiksi Suomen vapaa-ajan kalastajien puheenjohtaja.

Monilla tuoreista ministereistä suurin tulo muodostuu hallinto- ja luottamustehtävistä.

Rkp:n puheenjohtaja ja Rinteen hallituksen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla on useita hallinto- ja luottamustehtäviä yksityisissä yrityksissä ja yhteisöissä.

Vuoden 2018 sidonnaisuusilmoituksessa Henrikssonin merkittävin tulonlähde on Svenska Bildningsförbundet rf, josta Henriksson on saanut tuloa 19 000 euroa. Yhdistyksen tavoitteena on yhdistää suomenruotsalaista ja kaksikielistä väestöä ja edistää rakentavaa julkista keskustelua.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) merkittävin tulonlähde hallinto- ja luottamustehtävistä oli vuoden 2018 sidonnaisuusilmoituksessa Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajuus. Paatero nosti siitä tuloa 26 800 euroa. Paatero luopui Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajuudesta tullessaan nimitetyksi ministeriksi.

Pääministeri Antti Rinteen suurimmat tulot hallinto- ja luottamustehtävistä tulevat tietenkin puolueen puheenjohtajuudesta. Vuoden 2019 sidonnaisuusilmoituksessa tulot sdp:ltä ovat 25 612,65 euroa.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) suurimmat tulot ovat Tampereen kaupungilta. Vuoden 2018 sidonnaisuusilmoituksessa Marinin tulot luottamustehtävien hoitamisesta ovat 11 350 euroa. Keskustan elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) on kotikaupunkinsa Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja ilmoitti saaneensa tehtävästään 5 655, 83 euroa.

Keskustan eduskuntaryhmän johtaja ja tuore puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsen. Vuoden takaisessa ilmoituksessaan Kaikkonen ilmoittaa jäsenyyden tuloiksi 5 500 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) istuu Alkon hallintoneuvostossa. Pekonen ilmoittaa tuloikseen Alkosta 3 500 euroa. Tämän lisäksi Pekonen on kotikaupungissaan Riihimäellä kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja nosti sieltä vuonna 2018 5 785 euroa.

Vihreiden puheenjohtaja ja ulkoministeri Pekka Haaviston vuoden 2017 sidonnaisuusilmoituksessa on tuloja useammista tehtävistä, mutta suurimmassa osassa niistä tulot ovat alle 5 000 euroa. Haavisto on toiminut useissa eri luento- ja asiantuntijatehtävissä.

Vasemmistoliiton uusi opetusministeri Li Andersson ilmoittaa sidonnaisuusilmoituksessaan, että hänellä on velkaa omaan kotiin ja kesämökkiin, muttei liike- tai sijoitustoimintaa varten. Anderssonilla oli joitain tuloja Turun kaupungilta luottamustehtävien hoitamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr), ympäristö- ja kulttuuriministeri Krista Mikkosella (vihr), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolla (kesk), valtiovarainministeri Mika Lintilällä (kesk), eurooppaministeri Tytti Tuppuraisella (sd), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla (sd) ja sosiaali- ja terveysministeri pestiin kahden vuoden päästä astuvalla Hanna Sarkkisella (vas) ei sidonnaisuusilmoituksensa mukaan ole ilmoitettavia tuloja.