Mykkänen ihmettelee sisäministeri Ohisalon kommenttia turvapaikanhakijoiden palautuksesta: ”Hänen kannattaa tarkkaan miettiä, mitä se tarkoittaisi”

Sisäministerin tehtävästä väistyvä Kai Mykkänen (kok) näkee myös hyviä puolia ”ministerin oravanpyörästä” hyppäämisessä.

6.6.2019 19:26

Sisäministerin tehtävät tänään torstaina jättävä Kai Mykkänen (kok) ihmettelee seuraajansa, tulevan sisäministerin Maria Ohisalon (vihr) eilen keskiviikkona Ylen A-studiossa antamia turvapaikkapolitiikkaa koskevia kommentteja.

Ohisalon mukaan palautukset ovat ja tulevat jatkossakin olemaan osa turvapaikkajärjestelmää. Hänen mielestään palautukset tulee kuitenkin tehdä ihmisoikeussopimuksiin vedoten.

– Ja niin, ettei palauteta maihin, joissa ihmisillä on riskejä, Ohisalo lisäsi Ylellä.

Mykkäsen mukaan Ohisalon lausunto on ongelmallinen. Se, että oma lähtömaa sisältää riskejä, ei voi hänen mukaansa olla henkilökohtaisen vainon suojeluperuste.

– Tarkoittaako se, ettei palauteta ihmisiä Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan? Kaikki maat Pohjoismaiden ulkopuolella sisältävät enemmän riskejä kuin mitä meillä täällä tämä elämä on.

– Hänen kannattaa tarkkaan miettiä, mitä se tarkoittaisi muutoksena nykytilaan.

Mykkänen kehottaakin tulevaa sisäministeriä tarkkuuteen lausunnoissaan.

– Tässä kannattaa olla aika tarkka, sillä se on myös viesti ulkomaailmalle, että minne kannattaa tulla siinäkin tilanteessa, että henkilökohtaisen vainon peruste ei täyty. Me emme halua tänne lisää ihmisiä, jotka saavat väistämättä sen kielteisen päätöksen, Mykkänen sanoo.

Ilta-Sanomien tämänpäiväisessä haastattelussa Ohisalo asetteli sanansa jo tarkkaavaisemmin. Hän ei enää puhunut riskeistä, vaan hengenvaarasta.

– Perustuslaissakin on palautuskielto niihin paikkoihin, joissa ihmisillä on hengenvaara. Niihin ei tietenkään voida ihmisiä lähettää, Ohisalo sanoi.

– Ylipäätään palautukset ovat totta kai osa turvapaikkajärjestelmää. Vihreät eivät sinänsä niitä vastusta, kyse on siitä, että prosessissa olevan ihmisen on saatava kunnon käsittely asialleen.

Lue lisää: Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi Pennasen lentokoneprotestia kieli keskellä suuta: ”Hän kantoi siitä henkilökohtaisen vastuun”

Mykkäsen mukaan Ohisalolla on vielä edessään raskas rupeama. Hän kuvailee seuraajaansa kuitenkin älykkääksi, asioita nopeasti omaksuvaksi ja tutkijasieluiseksi vaikuttajaksi.

Mykkänen kertoo myös mielellään tapaavansa Ohisalon kertoakseen ja kuvatakseen tälle valintoja, joita hänellä on sisäministerinä lähikuukausina edessään.

– Ei pienimpänä lähiviikkojen valinta siitä, tuodaanko ISIS-puolisoiden lapsia vain lapsina vai otetaanko myös vanhempia mukaan. Ja mitä tehdään, kun siellä on vaikka isiä lasten mukana. Vaikea ulkopoliittinen linjavalinta, jonka hän joutuu pitkälti ulkoministeri Haaviston kanssa tekemään.

Mykkäsen mukaan hänen ministerikaudellaan jäi paljon tärkeitä hankkeita kesken. Yksi tällainen on esimerkiksi helmikuussa linjattu monikymmenkohtainen ulkomaalaisrikollisuuden torjuntaohjelma.

– Jos olisin tässä vuoden pidempään ollut, niin oltaisiin ehditty antaa eduskunnalle tähän liittyvät lakiesitykset koskien esimerkiksi uhkahenkilöiden laajempaa säilöönoton mahdollisuutta ja ilmoittautumisvelvollisuutta laittomasti Suomessa oleskeleville.

Nyt näistä päättäminen jää seuraavan hallituksen varaan.

– Toivon, että seuraaja Ohisalo ymmärtää ja malttaa viisaasti tasapainottaa sitä, että väärinkäytöksiin puuttuminen on nimenomaan maahanmuuttajien etu. Vaikka se välillä onkin vaikeaa ja vaatii ikäviäkin valintoja.

Mykkäsen mukaan haikeus ja ”tyhjyyden tunne” sisäministerin salkusta luopumisesta olivat syvimmillään juuri sen jälkeen, kun kokoomus oli jäänyt ulos Säätytalon hallitusneuvotteluista.

– Nyt tässä on ehtinyt jo tottua ajatukseen ja myöskin innostunut siitä, että pääsee syventymään ja oppimaan asioita eri tavalla kuin ministerin oravanpyörässä juostessa.

Myös kotona on hänen mukaansa oltu innoissaan siitä, että isäkin tulee välillä.

– Kieltämättä tämä viimeinen kuukausi on mennyt jo vähemmällä stressitasolla ja olen päässyt enemmän mukaan myös lasten harrastuksiin ja kodin askareisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?