Rökäletappion vaaleissa kärsinyt keskusta on saamassa puhemiehen paikan – perussuomalaiset tulistuivat: ”Eikö yhtään hävetä”

Perussuomalaisten mielestä puhemiehen paikka olisi kuulunut toiseksi suurimpana puolueena heille. Myös kokoomuksen Petteri Orpo puhuu härskistä tempusta.

Keskustan puhemiesehdokas Matti Vanhanen on menossa sydänleikkaukseen elokuussa. Vanhanen arvioi aiemmin, että leikkauksesta toipuminen kestää ainakin syyskauden puoliväliin asti.

6.6.2019 14:15

Eduskunnan puhemiesvalinnoista on nousemassa kova meteli.

Oppositioon jääneet perussuomalaiset ja kokoomus eivät sulata sitä, että arvovaltainen puhemiehen paikka on menossa eduskuntavaaleissa neljänneksi jääneelle ja vaaleissa rökäletappion kärsineelle keskustalle.

Puhemieheksi on nousemassa pitkän linjan keskustalaispoliitikko, ex-pääministeri Matti Vanhanen.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi on nousemassa Tuula Haatainen (sd) ja toiseksi varapuhemieheksi Juho Eerola (ps).

– Tämä ei ole demokratian ja parlamentarismin hengen mukaista. En minä mitään uhriutumista ala harrastaa, mutta totean vaan, että minusta tämä oli aika härski temppu, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi IS:lle.

– Jos vaaleissa oli joku iso muutos, mitä Suomessa haluttiin, niin se oli että keskustapuolue hävisi vaalit. Nyt se on päätynyt hallitukseen ja määrittelemään isosti hallituksen ohjelmaa, ja saa nyt tulevan puhemiehenkin, Orpo lisäsi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi puhemiesvalintoja sanomalla, että ”minusta tämä vain ei mene oikein”.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle.

– Näin myös Petteri Orpo sanoi heti vaalien jälkeen, tämä on ollut pitkä käytäntö, Sipilä totesi.

– Kyllä se yleensä on ollut toiseksi suurin puolue. Nyt pitäisi Sipilä kysyä, että eikö yhtään hävetä, koska kyllä se puhemiehen paikka olisi meille kuulunut, Mika Niikko (ps) puuttui keskusteluun eduskunnan kuppilassa.

Sipilä ei jatkanut enää keskustelua, mutta kertoi, että puhemieskuvio käytiin läpi Säätytalon hallitusneuvotteluissa.

Orpo kertoo pohtineensa myös kolmannen varapuhemiehen mahdollisuutta. Se vaatisi hänen mukaansa perustuslain muutoksen, ja olisi siksi poissuljettu vaihtoehto näin lyhyellä varoitusajalla.

Myös sisäministerin paikalta väistyvä Kai Mykkänen (kok) kuvailee puhemiehen jaosta syntynyttä tilannetta ”kohtuuttomaksi”.

– Keskusta, joka jäi vaaleissa selkeästi häviäjäksi, nousee nyt puhemiehistöön. Tämä on erikoinen ratkaisu eduskunnalta.

Puhemiehistön paikkojen jaosta ei ole olemassa virallisia sääntöjä. Vakiintuneen käytännön mukaan puhemies on tullut toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta.

Viime kaudella puhemieheksi valittiin perussuomalaisia edustanut Maria Lohela. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua paikan sai Paula Risikko (kok). Kokoomus on jäämässä nyt kokonaan puhemiehistön ulkopuolelle.

Jari Ronkainen (ps) sanoi, että puhemiehen paikka olisi kuulunut perussuomalaisille, ensimmäisen varapuhemiehen paikka demareille ja toisen varapuhemiehen paikka kokoomukselle.

– Moni äänestäjä on puhunut, että onko äänestämisellä enää mitään vaikutusta, Ronkainen kommentoi.

– Mistä lähtien vaalitappion kärsinyt puolue ottaa ykköspaikat valtakunnassa? Se ei anna kovin hyvää kuvaa suomalaisesta demokratiasta, Jani Mäkelä (ps) säesti.

Sdp oli eduskuntavaaleissa suurin, perussuomalaiset toiseksi suurin ja kokoomus kolmanneksi suurin puolue.

Mika Niikon mielestä puhemiehen paikka olisi kuulunut perussuomalaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?