Keskustan Lohi: Pakkoruotsi oli ”lapsus” – ”Se ei ole fiksu ajatus”

Lohi kuvaili tunnelmia IS:lle ennen keskustan puoluevaltuuston kokousta.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk) kertoi keskustan kipukohdista hallitusohjelmassa ennen puoluevaltuuston kokousta Pikkuparlamentissa.

Yksi näistä oli paljon julkisuutta saanut ruotsin kielen palauttaminen pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa. Lohi kuvaili sitä ISTV:n suorassa lähetyksessä ”lapsukseksi”.

– Minusta tätä pitää kyllä uudestaan miettiä, se ei ole oikein fiksu ajatus. Se vasta poistettiin ja nyt palautettaisiin, ei pitäisi tällaista humppaamista tehdä. Pitäisi olla pitkäjänteisempää, Lohi kertoo.

Hänen mukaansa kirjaus hallitusohjelma ei sano suoraan, että näin tehdään.

– Se on vain tavoitteena. Sitten kun sitä tarkastellaan, niin voidaan todeta, että se ei ole viisas tavoite, Lohi sanoo.

Toiseksi kipukohdaksi Lohi nosti hallitusohjelmaan kirjatut polttoaineen hinnankorotukset.

Lohi kertoo puolueen kuitenkin laskeneen, että vuoden 2023 tasolla sekä bensan että dieselin litrahintaan on tullut 5,5 senttiä lisää. Jos ajaa 6 litraa 100 kilometrillä kuluttavalla autolla 30 000 kilometriä vuodessa, se tarkoittaisi 8,5 euroa lisäkuluja kuukaudessa.

Laskelmat ovat antaneet puolueelle mielenrauhan.

– Se on ikävä, se ei ollut meidän tavoite, mutta sen kanssa pystytään elämään, kun suuruusluokka on tuollainen.

Muutoin Lohi sanoi tunnelman ennen puoluevaltuuston kokousta olleen positiivinen. Lohen mukaan puolue-elinten jäsenet ovat lukeneet hallitusohjelmaa ja todenneet sen keskustalaiseksi hallitusohjelmaksi.

Keskustan puoluevaltuusto äänestää ensin hallitukseen menosta. Puolue tekee ministerivalintansa eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa, joka alkaa tänään keskiviikkona kello 17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?