Eduskunnan tilitoimiston entinen päällikkö Pertti J. Rosila on kirjoittanut muistelmiensa toisen osan.
Herrahissin vauhdissa (Tammi) -kirjassaan Rosila kertoo omaan humoristiseen tyyliinsä tilitoimiston kuittien syynäämisessä sattuneista tapahtumista.
Rosila oli tunnettu tunnontarkkana eduskunnan rahakirstun vaalijana, joka myös lojaalisti antoi esimiestensä ja kansanedustajien suhmuroida ja yritti opastaa rahankäytön harmaalla alueella liikkuneita kansanedustajia ja talon ylempiä viskaaleja.
Rosila jäi eläkkeelle 2017, ja muistelmien kolmatta osaa ei ole tulossa.
Pertti Rosila julkaisi viime keväänä muistelmansa Arkadianmäen kirstunvartija. Nyt Rosila on kirjoittanut uuden kirjan, Herrahissin vauhdissa.
IS poimi Rosilan muistelmien toisen osan mieleenpainuvimpia tarinoita.
Näin vältät päätymästä eduskunnan taksisankariksi – tapaus Tiura
Kansanedustajien taksiajot ovat säännöllisen epäsäännöllisesti uutisaiheena ja kansan kauhisteltavana. Kansanedustajilla on ilmaiset taksimatkat ja taksikortit.
Kansanedustajat välttävät kuin ruttoa sitä, että he päätyisivät eduskunnan taksikuninkaaksi tai -kuningattareksi.
Rosila kertoo kirjassaan, kuinka kansanedustaja Marja Tiura (kok) keksi oivan keinon välttyä päätymästä taksitilastoihin.
Eduskunnan taksikortti ”unohtui”, maksu omalla kortilla ja taksirahat myöhemmin takaisin omalle tilille. Näin Tiura vältti päätymästä eduskunnan taksitilastoihin.
Tiuralla oli tapana maksaa taksimaksat omalla pankkikortillaan, ja hän veloitti taksimatkansa myöhemmin tilitoimistolta, ja omalla kortilla ensin maksetut taksiajelut eivät taksitilastoihin päätyneet.
– Tiura jatkuvasti ”unohti” taksikorttinsa sen toisen käsilaukun sivutaskuun ja maksoi taksikyytinsä itse. Siivottuaan käsilaukkujaan ja työhuonettaan hän lähetti muutaman kerran vuodessa kuittikasan minulle, ja tilitoimisto maksoi ne Tiuran pankkitilille.
– Kymmenet ellei peräti sadat itse maksetut taksiajot saivat Tiuran taksitilastot ainakin hänen omasta mielestään näyttämään paremmilta ja rauhoittivat mielen, Rosila kertoi kirjassaan.
Virkamiesjohto nautti huippukallista konjakkia Latviassa
Rosila paljastaa ”piilottaneensa harmittomien tositteiden joukkoon” yhden kalliin ravintolalaskun.
Eduskunnan virkamiesjohto oli vuonna 2003 neuvottelupäivillään Latviassa, ja seurue oli tilannut ravintolassa Riiassa kallista konjakkia.
Seurue oli lähettänyt matkaltaan myös postikortin Rosilalle.
– Pääsihteeri Tiitisen luvalla seitsemän eduskunnan virkamiestä nautti 700 euron Rémy Martin Louis XIII -konjakkia. Sen nykyinen hinta Alkossa on noin 2 800 euroa. Kätkimme tositteen sen takia, ettei eduskunta joudu lööppeihin virkamiesten törttöilyjen takia.
– En ollut matkalla mukana, mutta konjakin voimalla sankarimatkailijat lähettivät minulle reissultaan kortin, johon runoilivat: ”Kukkarosta löysimme matin. Ei hätää – avuksi lasin, saimme soikeeksi markan, taloudenpidon tarkan. Ei mitään pahaa, maksele meille päivärahaa”, Rosila muisteli Riiasta saamaansa korttia.
Stefan Wallin osti puolet kaksiosta ja sai korotettua kulukorvausta – ”Järjestelystä jäi astian maku”
Kansanedustaja Stefan Wallinin (r) asumisjärjestelyt ja kulukorvaukset herättivät tilitoimiston päällikön kyselemään asioiden perään.
Turkulainen Wallin oli 2013 ostanut puolet asunnosta Helsingistä entiseltä valtiosihteeriltään Marcus Rantalalta. Asunnon toinen omistaja oli Wallinin ja Rantalan yhteinen ystävä.
Maakunnan kansanedustaja voi saada korotettua kulukorvausta, jos hänellä on pääkaupunkiseudulla vuokra-asunto tai omistusasunto, jonka kansanedustaja omistaa kokonaan itse tai puolisonsa kanssa.
Kulukorvausten ohjesääntöä muutettiin Stefan Wallinin asuntokauppojen jälkeen. Aiemmin Wallin olisi saanut 1315 euroa kuukaudessa, sääntömuutoksen jälkeen Wallin sai 1809 euron kulukorvauksen uuteen asuntoonsa.
Korotettu kulukorvaus on 1 809 euroa kuukaudessa.
Jos maakunnan kansanedustajalla ei ole vuokra-asuntoa tai kriteerit täyttävää omistusasuntoa pääkaupunkiseudulla, kulukorvaus on 1 315 euroa.
Rosilan mukaan ohjesääntöä muutettiin Wallinin asuntojärjestelyjen takia kansliatoimikunnassa 2013, ja Wallin sai uuteen asuntoonsa korotetun kulukorvauksen.
– Hallintojohtaja Rauhio esitti kansliatoimikunnalle ohjeen muuttamista, ja se hyväksyttiin maaliskuussa 2013 kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Wallin oli ostanut kaksionpuolikkaan. Minä olin eri mieltä Rauhion kanssa. Katsoin, että kulukorvauksen 493 euron asumiskorvaus on tarkoitettu vain kansanedustajan työn edellyttämän asumisen korvaamiseen.
– Wallinilla oli kohtuuhintainen vuokra-asunto kakkosasuntonaan, eikä hän minusta ollut hankkimassa omistusasuntoa ensisijaisesti edustajan toimen edellyttämään asumistarpeeseensa, vaan henkilökohtaisista syistä. Toki Wallin olisi voinut muuttaa Töölönkadun kimppakämppään sotkematta eduskuntaa asiaan. Mutta silloin hän ei olisi saanut 493 euron hyötyä itselleen, mikä tarkoitti lähes 6 000 euroa vuodessa. Järjestelystä jäi astian maku, Rosila luonnehti kirjassa asiaa.
Kilometrikorvausten kuningatar Tykkyläinen – hankki lääkärintodistukset oman auton käytölle
Savolaisella Marja-Liisa Tykkyläisellä (sd) oli omat perustelunsa saada käyttää omaa autoa ja nostaa kilometrikorvauksia.
Tykkyläinen saattoi ajaa jopa neljä kertaa viikossa Helsingin ja Kuopion väliä. Tykkyläinen toimi täysin silloisten matkustussääntöjen mukaan, ja tilitoimiston virkamiehet eivät asiaan voineet puuttua.
Marja-Liisa Tykkyläinen oli kansanedustajana 1983-2003. Kuva vuodelta 2001.
Rosila vinkkasi Tykkyläiselle, että Kuopioon voi myös lentää. Kotimaan lennot ovat kansanedustajille ilmaisia.
Tämän jälkeen Tykkyläinen hankki lääkärintodistuksen.
– Sen viesti oli: Marja-Liisa Tykkyläisen tulisi terveydellisistä syistä välttää lentämistä. Kyllä me olimme tilitoimistossa hämmästyneitä, kun lääkärintodistusta luimme, Rosila muisteli.
Lääkärintodistuksen luettuaan Rosila lähetti Tykkyläiselle Helsingin ja Kuopion väliset juna-aikataulut, ja muistutti junan olevan paljon nopeampi ja turvallisempi kulkuväline kuin oma auto pimeän ja huonojen kelien aikaan.
Ja taas Tykkyläinen turvautui lääkärin apuun.
– Se sisälsi uuden lääkärintodistuksen, jossa sama lääkäri totesi, ettei suosittele Tykkyläiselle junan käyttämistä, koska Kuopion ja Helsingin välisellä rataosuudella on useita rautatietunneleita, joilla saattaa olla haitallinen vaikutus Tykkyläisen terveyteen, Rosila muisteli.
Tykkyläinen kertoi Rosilalle, että lentäminen pahentaa hänen migreeniään ja korvat menevät lukkoon, myös junatunneleissa korvat voivat myös mennä lukkoon.
– Tykkyläisen oman auton käyttö ja kilometrikorvausten laskuttaminen jatkui, kunnes Ilta-Sanomat teki etusivun jutun kansanedustajien saamista kilometrikorvauksista. Edustaja Tykkyläinen oli saanut ylivoimaisesti eniten kilometrikorvauksia, ja lehti tituleerasi häntä oman auton käytön kuningattareksi. Hän oli enimmillään kuitannut kilometrikorvauksia jopa 7 700 markkaa kuukaudessa, Rosila kertoi.
IS:n jutun jälkeen eduskunnan kansliatoimikunta muutti matkustusohjetta ja maakuntien kansanedustajille sallittiin korvattavaksi kaksi edestakaista matkaa viikossa kodin ja eduskunnan välillä.
Kasveista kiinnostunut Niinistö
Rosila oli lupautunut lähtemään katsomaan jalkapalloa joutomies Sauli Niinistön kanssa, kun Niinistö oli lopettanut eduskunnan puhemiehenä keväällä 2011.
Niinistö oli tuolloin myös Palloliiton puheenjohtaja.
Sauli Niinistö ryhtyi toviksi joutomieheksi, kun hän lopetti puhemiehenä huhtikuussa 2011. Seuraavana kesänä Niinistö kävi Rosilan kanssa katsomassa jalkapalloa Myllykoskella ja esitteli kukkaistutuksiaan kotonaan Espoossa.
Rosilan ystävän poika pelasi Mypassa, ja otteluksi valikoitu Mypan kotiottelu kesäkuun 16. päivä. Rosila kävi noutamassa autonsa kyytiin Espoossa niin ikään asuneen Niinistön.
– Niinistö halusi esitellä talon ja sen jälkeen pihamaan. Erityisen tärkeää oli nenä mullassa tutustua kukkaistutuksiin ja varsinkin kukkapenkkiin, jossa Niinistö kertoi olevan voimakkaasta tuoksustaan tunnettuja valkolehdokkeja, hänen mielikasvejaan.
– En niitä tunnistanut penkissä ennen kuin puutarhuri itse sormella osoitti, että nuo tuossa nokkasi edessä. Eivät olleet kovin hääppöisen näköisiä, ja työntäessäni nenäni melkein kiinni pieniin valkoisiin kukintoihin totesin, etteiväthän nämä millekään haise. No, eivät tietenkään päivällä, valisti Niinistö, koska valkolehdokki tuoksuu öisin voimakkaasti houkutellakseen kasvin pölyttäjinä toimivia kiitäjä- ja kehrääjäperhosia luokseen, Rosila muisteli.
Niinistö ja Rosila maksoivat ottelulippunsa Myllykoskella itse. He saivat S-kortilla kolme euroa alennusta 15 euron lipuista.
Niinistö valittiin presidentiksi 2012.