Yöllinen keskustelu johti yllätysratkaisuun: Harakka sai raskaan työministerin salkun - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yöllinen keskustelu johti yllätysratkaisuun: Harakka sai raskaan työministerin salkun

Julkaistu: 4.6.2019 20:51

Timo Harakka päätyi Sdp:n työministeriksi Antti Lindtmanin kieltäydyttyä tehtävästä. Viimeisin keskustelu Rinteen ja Lindtmanin välillä käytiin maanantaina ja tiistain välisenä yönä kello 00:32.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on nimennyt tulevan hallituksen työministeriksi kansanedustaja Timo Harakan.

Harakka kertoo Rinteen kysyneen tältä tehtävään lähtemisestä vasta tänään tiistaina aamusta.

– Se oli tänä aamuna noin kymmenen aikaan. Se oli pienellä tauolla, mikä meillä oli tuolla Korpilammen keskuksessa. Harkinta-aikaa ei siinä paljoa myönnetty, Harakka myöntää.

Lue lisää: Tässä ovat Sdp:n ministerit

Aiemmissa spekulaatioissa työministerin paikalle varmana ehdokkaana pidettiin loppuun asti Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania.

Lindtman kertoi pohtineensa asiaa vuorokauden, mutta päätyi siihen, että haluaa jatkaa eduskuntaryhmän johdossa.

Tämän lisäksi hän on saanut loppuvuodesta tyttären, jonka kanssa tahtoo viettää enemmän aikaa.

Harakka myöntää itsekin perineensä ministerisalkun Lindtmanilta.

– Näinhän se kiistatta oli. Varmastikin Lindtman oli ykkösvaihtoehto siihen, mikä on mielestäni täysin luontevaa. Ryhmän puheenjohtajana hän on siinä asemassa, että olisi outoa, jos hän ei olisi siihen ensimmäinen vaihtoehto, Harakka sanoo.

Myös Rinne myöntää keskustelleensa Lindtmanin kanssa paitsi työministerin paikasta, myös toisesta ministerisalkusta, jota hän ei tahtonut julkisuuteen kertoa.

Rinteen mukaan Lindtman myös kaipasi kaikista ministeriehdokkaista eniten pohtimisaikaa.

Viimeisin keskustelu Rinteen ja Lindtmanin välillä käytiin maanantaina ja tiistain välisenä yönä kello 00:32 alkaen.

– Keskustelin Lindtmanin Antin kanssa, 00:32 alkoi puhelu. Silloin sain selville mitä Antti haluaa ja aikoo tämän asian suhteen tehdä. Hän totesi, että haluaa jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Minulle se passasi vallan hyvin, Rinne sanoi.

Tämän jälkeen Rinne kertoo miettineensä vielä useamman tunnin sitä, kuka olisi seuraavaksi paras vaihtoehto ja millä perusteella.

– Päädyin sitten Harakkaan ja tein hänelle tämän esityksen tänään aamulla.

Harakalle ojennetun työministerin salkun voi odottaa tulevalla kaudella painavan kantajaansa. Hallitusohjemassa lasketaan paljon sen varaan, että työllisyysluku kasvaa 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä ja Suomeen saadaan 60 000 uutta työllistä lisää.

Harakka myöntää, että salkku tulee olemaan haastava.

– Innokkaat, iloiset ja aika nöyrät tunnelmat siitä, että tässä on haastava ja minulle myös monin tavoin uusi alue, johon saan perehtyä, Harakka kuvaili.

– Mutta se ei ole kiinni yksin siitä, miten työministeri onnistuu. Meillä on 19 osaajaa, jotka tekevät kaikkensa tämän yhteisen tavoitteen eteen. Tietenkin kannan siitä omalta osaltani vastuun. Se on haastava ja innostava tehtävä, Harakka sanoi.

Rinne kertoi keskustelleensa kaikkien ministeriehdokkaidensa kanssa vasta noin vuorokausi ennen niiden nimeämistä julkisuuteen.

– Mietin ihan siihen asti, kun puoluehallituksen kokoukseen kävelin tänään iltapäivällä. Silloin tein ihan lopullisen päätöksen, Rinne kertoi.

Juttua täydennetty Rinteen kommenteilla klo 21:38.

Juttua korjattu klo 22:42: Muutettu kellonaikaa, jolloin Antti Rinne ja Antti Lindtman kävivät yöllä keskustelun ministeripaikoista.

Tuoreimmat osastosta